Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 4 maart 2007

Kat of hond

Door THEO KOOIJMANS
Het uiteenvallen van de coalitie van SP, Gemeentebelangen en PvdA was slechts een kwestie van tijd. Daar hoeven we op zich niet rouwig om te zijn.
De SP en Gemeentebelangen lieten zien lak te hebben aan hun verkiezingsbeloften en hebben zich daarmee zelf gediskwalificeerd.
Zij hebben zich voor het karretje van de PvdA laten spannen en zijn na het inspraakcircus van het afgelopen jaar niet meer nodig.

Zodra de mogelijkheid zich aandiende heeft de PvdA zich dan ook van hen ontdaan. De manier waarop dit gebeurde is kenmerkend voor deze partij.
Haar eigen voorstel over Hart van Dieren voor “doortrekking van de Noordelijke Parallelweg, of een gelijkwaardig alternatief” gooit ze in januari in de prullenbak.
Saillant detail: de woorden “of een gelijkwaardig alternatief” zijn afkomstig van PvdA-wethouder Jan-Bart Wildschut.

Om zich niet volstrekt ongeloofwaardig te maken kon Gemeentebelangen niet anders dan vasthouden aan het voorstel. De PvdA ziet vervolgens haar kans schoon en zegt het vertrouwen in Gemeentebelangen op.

Vervolgens ontwikkelt zich de soap in een serie één-tweetjes tussen PvdA, burgemeester, VVD, CDA en Groen Links.

De “boven de partijen staande” burgemeester (VVD) tovert op “verzoek van de PvdA” een “onafhankelijke” bemiddelaar (VVD-er Dijkstal) uit de hoge hoed.
Deze komt tot de “verassende” (het zijn veel aanhalingstekens, ik weet het) conclusie dat een coalitie tussen VVD, CDA en PvdA het meest voor de hand ligt. Om de zaak verder te legitimeren mag Groen Links ook op het pluche plaatsnemen.

In de laatste akte is nog een formateur nodig. Nu is natuurlijk weer een PvdA-er (Paul Depla) aan de beurt. Het laffe kiezersbedrog van de SP en Gemeentebelangen en de manipulaties van de PvdA waar de overige partijen maar al te graag in meegaan laten één ding zien: Eerlijke, open politiek is verder weg dan ooit.

Verder is het business as usual. Alsof er niets is gebeurd zullen SP en Gemeentebelangen weer overal tegen zijn.

Voor de burgers verandert er niets. Het inspraakcircus gaat verder. De
burger mag zich helemaal suf inspreken en alternatieven aandragen, gaat zich verstrikken in details, haakt uiteindelijk afgemat en murw gebeukt af en krijgt de 8- van Dieren door zijn strot geduwd.

Door de kat of door de hond. Het maakt niet uit.