Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 27 mei 2007

In de Ban van Riviersteen

25 mei konden we kennis nemen van de plannen rond de steenfabriek.
Het ziet er allemaal aanlokkelijk uit. Er is goed nagedacht over de inrichting van het terrein en men heeft rekening gehouden met de wensen en eisen van alle mogelijke overheden. Tal van architecten, adviseurs en bureaus hebben zich uit kunnen leven. Ook de studenten zijn ruimschoots aan hun trekken gekomen.

En zeg eens eerlijk, wie zou niet in zo’n aardig optrekje willen wonen? Maar voor wie zijn de plannen eigenlijk bedoeld? Voor ons, inwoners van Rheden? Ik vrees dat dit niet voor mij is weggelegd. En ook niet voor het overgrote deel van de Rhedense inwoners die om woonruimte verlegen zitten. Bovendien is het een ernstige aanslag op het uiterwaardenlandschap en op de open horizon van en naar de Veluwse stuwwal.

Alle registers werden opengetrokken. De verkoop van de plannen was in handen gelegd van landschapsarchitect Hans Ophuis en gevoelsondernemer Niels Hinse. De oude wijsheid ‘brood en spelen” indachtig werd de avond omlijst met cabaret en afgesloten met muziek en gratis bier.

Landschapsarchitect Hans Ophuis beet het spits af. En het moet gezegd, hij deed het uitstekend. Met een gloedvol betoog en een fraaie presentatie trachtte hij de aanwezigen ervan te overtuigen dat het plan uitstekend aansluit op de gebiedsvisie van de overgang Velp-Rheden. Gaandeweg kreeg ik echter steeds sterker de indruk dat de gebiedsvisie juist moet aansluiten op de Riverstoneplannen inplaats van andersom. Het is de zoveelste aanslag op ons uiterwaardenlandschap. De uiterwaarden in Rheden staan al onder grote druk door de Havikerpoort-plannen waar de boeren, hoeders van dit unieke stukje Nederlands landschap, steeds verder in het nauw worden gedreven.En wilt u vanaf de overkant van de IJssel uw uitzicht op de stuwwal geblokkeerd zien door de beoogde hoogbouw of vanaf de Posbank de flats aan de oever van de IJssel bekijken?

Enkele weken geleden opperde Hans Ophuis nog het idee om tussen Velp en Rheden de verbinding van de A348 met de dorpenroute, deze “inprikker” zoals hij het zelf noemt , te verwijderen. Past dit dan ook in de Riverstoneplannen? Of is het juist de bedoeling dat de 500 bewoners van Riverstone voor hun materiĆ«le en culturele behoeften nog sneller de weg naar Arnhem vinden.

Vervolgens was Niels Hinse aan de beurt. Deze zichzelf “componist van de geschiedenis van de toekomst” noemende ondernemer heeft een bedrijf dat inspeelt op het moderne hedonisme. In dit geval vooral het genot van de uiterst kapitaalkrachtigen.

Daar is niks mis mee maar het publiek sloot niet helemaal aan bij zijn doelgroep: de welgestelde high society. Voor het grote genieten heeft hij tientallen concepten en oplossingen op voorraad. Bijna net zoveel als het aantal toekomstige bewoners. Het groen-grijze deel van de happy few komt bij hem dan ook volledig aan zijn trekken.

Sorry, duizendmaal excuus, maar ik kan het niet laten. Hij kan er niets aan doen en is lang in het buitenland geweest maar zijn komische tongval deed me denken aan een kruising tussen een predikant en een lid van het koninklijk huis. Het komt in ieder geval zeer voornaam over.

Ook bij deze heer van stand gaat het uiteindelijk echter om de portemonnaie van deze mensen. En daarbij is onze medewerking natuurlijk nooit weg. En ik kan maar niet ophouden. Zijn vergelijking tussen de vroegere kasteelbouwers en de huidige tijd gaat wel enigszins mank. Toendertijd hadden de horigen toch echt minder in te brengen dan het plebs nu.

In ieder geval bedankt dat we straks welkom zijn als het klaar is. We kunnen dan mooi aapjes kijken en onder het genot van een glaasje ranja onze boterhammetjes nuttigen in de schaduwrijke omgeving van dit Arcadiƫ. Alles onder het welwillend oog van de nieuwbakken kasteelheren. En we zullen overal waar we komen vol trots de loftrompet steken. Dan komen de horden toeristen vanzelf. Ja, Rheden is booming!

Tenslotte kwam PvdA-wethouder Jan Bart Wilschut ons verzoeken om niet in de loopgraven te gaan maar een open dialoog te voeren. Da’s allemaal goed en wel maar het moet er wel toe leiden dat onze gemeente voordeel heeft bij deze plannen. En dat zie ik nog niet zo scherp.

Wordt Riverstone ontwikkeld voor de inwoners van onze gemeente die nu vaak noodgewongen elders hun heil zoeken? Bestaat de helft van de woningen op Riverstone uit betaalbare woningen? O ja, dit valt natuurlijk niet onder de 1100 huizen, waarvan de helft betaalbaar, die voor 2010 gebouwd moeten worden.
Laten we dat laatste eerst maar eens even waarmaken. Of dat andere projectje, in Dieren.

En van die dialoog ben ik ook niet zo onder de indruk. Dat middel is de afgelopen jaren in onze gemeente vooral gebruikt om plannen van de overheid door te drukken. We zijn al gedialogiseerd. Steek je licht maar eens op in Dieren en omstreken of bij de boeren in in de Havikerwaard.

Via stukken in de krant konden we eerder al uitgebreid kennis nemen van de Riverstone-ambities van Jan Bart Wilschut en voorzitter Jaap Modder van het KAN. Het doet me een beetje denken aan de grand travaux van de Franse president-koningen. Je moet toch wat achterlaten niet!. Hoe zullen we het noemen? Toch geen Veste, Staete of Residence naar ik mag hopen. Pyramide-de-Jean, Posbank-skyline?. Of toch maar gewoontjes Wilschut-terp? Jammer Jaap, maar Moddergat bestaat al.

Oh ja! Het bier was goed en Haze maakt prima muziek. Al dachten de inwoners van Lathum daar, naar ik later hoorde, iets anders over.

Mijnheer Zwagerman, bedenk alsjeblieft iets waar we allemaal wat aan hebben.

Samengevat: in gelul kunnen ook Rhedenaren nog steeds niet wonen.
Waar is de PvdA van Jan Schaeffer????

Veel succes met jullie verdere queeste!