Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 11 juni 2007

Enquête Herstructurering Oud Velp-Zuid

De herstructurering van Oud Velp-Zuid komt naderbij. De bevolking is echter nog niets gevraagd.
De gemeente vertelt ons keer op keer hoe belangrijk het draagvlak onder de bevolking is en hoe belangrijk het is om het vertrouwen van de burger in de overheid te versterken.

Helaas zie ik ook keer op keer hoe dat uitpakt. Het proces waarin plannen worden gemaakt, uitgewerkt en voorgekookt die vervolgens worden voorgelegd aan de bevolking roept steeds weer weerstanden op. Vooral bij de grotere projecten.
Kijk bijvoorbeeld naar Hart van Dieren dat op massale tegenstand stuit.

De spectaculaire resultaten in Spankeren en De Steeg tonen aan dat de bevolking heel erg graag overal bij betrokken wil worden. Als het maar op de juiste manier wordt aangepakt. Met andere woorden vraag het gewoon, maar wel tijdig en niet achteraf. In Spankeren zijn tientallen bewoners zo geïnspireerd geraakt dat ze actief willen meedenken en meewerken.

De enquêteresultaten worden in de dorpsplannen van Spankeren en De Steeg verwerkt. Daarmee hebben deze gemeenschappen een ideaal instrument om maximaal invloed uit te oefenen op plannen van de overheid, woningstichtingen, bedrijven of andere instellingen.

Essentieel hierbij is dat de, van de overheid onafhankelijke, belangenverenigingen in Spankeren en De Steeg dit zelf georganiseerd hebben. Met andere woorden, de bevolking heeft zelf het initiatief genomen.

Het succes in Spankeren en De Steeg toont ons de weg hoe bewoners maximaal invloed kunnen krijgen op de ontwikkeling van hun directe woonomgeving en de lokale maatschappij waarin zij leven.

De belangenverenigingen in Spankeren en De Steeg hebben professionele ondersteuning gekregen van de Vereniging Kleine Kernen. Dat gaat helaas niet op voor Oud Velp-Zuid. Bovendien is er in Oud Velp-Zuid geen onafhankelijke belangenvereniging.

Ik wil daarom zelf starten met een soortgelijk initiatief in Oud Velp-Zuid.

Daarvoor ga ik een Comité Enquête Oud Velp-Zuid oprichten met als doel het peilen van de mening van de inwoners van de wijk Oud Velp-Zuid over leefbaarheid, woonongeving, ideeën over de toekomst en de ontwikkelingen in de wijk.

Voor de enquête zal ik namens het Comité een eenmalige subsidieaanvraag bij de gemeente doen. De subsidie wordt gebruikt voor het op professionele wijze opstellen, verspreiden en verwerken van de enquête en voor de procesbegeleiding. De gemeente is uitsluitend subsidieverstrekker en zal op geen enkele wijze invloed op de enquête krijgen.

De resultaten van de enquête komen vrij beschikbaar. Zij zijn in eerste instantie bedoeld ter toetsing van alle plannen en om de inwoners een eigen stuur te geven op de ontwikkeling van de wijk. Daarnaast hopen we de latent aanwezige betrokkenheid van de wijkbewoners te activeren en bij te dragen aan de ontwikkeling van een actieve, onafhankelijke belangen-vereniging zoals de andere succesvolle belangenverenigingen in onze gemeente.

De enquête is een eerste stap op weg naar een levende actieve wijkgemeenschap waar alle bewoners het gevoel hebben dat ze echt meetellen.

Wilt u mee doen en dit project gezamenlijk met een aantal gelijkgezinden vormgeven?
Heel erg graag! U bent van harte welkom.
Meld u aan via een mailtje naar theo.kooijmans@tiscali.nl