Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 21 juni 2007

Demonstratie voor democratie afgelast wegens 'onverantwoord risico' (2)

In het bericht van 20 juni in de Regiobode (zie vorige posting) over de afgelasting van de demonstratie staat ook commentaar van een woordvoerder van de gemeente.
Ik raad deze woordvoerdere om aan even nauwkeurig dit bericht na te lezen. Het laat weer eens zien hoe onzorgvuldig en onverschillig de gemeente communiceert.

De woordvoerder:
=================================================================================
De gemeente laat weten dat zij de demonstratie absoluut niet heeft verboden. “Mijnheer Kooijmans heeft zelf besloten de zaak af te blazen. Wij hebben hem wel gewoon een vergunning verleend. Waarom hij het heeft afgelast weet ik eigenlijk niet precies, dat zou u aan hem moeten vragen”, vertelt een woordvoerder.
=================================================================================

Ik heb op dinsdagmiddag 12 juni om 17.00 uur met een gemeenteambtenaar en de politie overlegd. Tijdens dit overleg werd mij een print van een discussieforum van het Stormfront getoond waarop het bericht van de demonstratie stond met daaronder het commentaar "misschien moeten we met zijn allen mee gaan lopen uit respect voor de vrijheid van mensingsuiting". Dit was ondertekend door de Nederlandse Volks Unie en de Germaanse Jeugd Nederland. Op mijn vraag of dit het enige signaal was gaf de politie aan dat zij over meer en andere inlichtingen beschikte waaruit bleek dat er een serieus risico was voor ordeverstoring. Dat risico kon en wilde ik niet voor mijn rekening nemen. Er zouden bovendien veel mensen in Rheden zijn vanwege het schaapscheeerdersfeest.

Daarop heb ik besloten om de demonstratie af te gelasten en de vergunning voor de mars niet aan te vragen. Er was dus helemaal nog geen vergunning verleend zoals de woordvoerder beweert. En de gemeente weet ook precies waarom ik de zaak heb afgelast.

Voor alle duidelijkheid. Ik heb een prettig en correct gesprek gehad met de gemeenteambtenaar en de politie. Zij toonden veel begrip. Zij hebben ook zeker niet gezegd de demonstratie te willen verbieden. Zij gaven wel aan dat ik verantwoordelijk was.

Dan geeft het mij een kater als de gemeente bij monde van deze woordvoerder de zaak verdraait. En dat geldt,naar mij lijkt, ook voor de betrokken gemeenteambtenaar en de politie.

Dus gemeente: laat uw "woordboerder" (geen spelfout) correcte informatie verschaffen of als deze persoon niet weet waarover hij (of zij) praat laat hem dan zijn mond houden. Het bevestigt nog weer eens het beeld dat de gemeente soms niet weet wat ze doet.

Demonstratie voor democratie afgelast wegens ‘onverantwoord risico’

Regiobode – woensdag 20 juni 2007
Rheden – Velpenaar en oud-raadslid van de gemeente Rheden Theo Kooijmans heeft afgelopen week besloten de door hem georganiseerde demonstratie die afgelopen zaterdag zou plaatshebben af te gelasten.
Theo Kooijmans: “Ons hadden signalen bereikt vanuit extreme hoek die erop wezen dat de demonstratie niet vreedzaam zou verlopen. Het risico was te groot.”

“Dat het niet door kon gaan bleek uit overleg met de gemeente en de politie Het zou echt onverantwoord zijn geweest om het door te zetten. Ik mag niet uitweiden over de details, maar de signalen die we ontvingen waren serieus genoeg” Het spijt Kooijmans wel dat “Hart voor de Democratie”, zoals hij de tocht gedoopt had, niet door kon gaan.
“Wat ik het ergst vind is dat mensen die in principe hadden willen meelopen aangaven dat zij dit niet durfden uit angst, al begrijp ik ze wel. Maar het moet anno nu toch niet nodig zijn om bang te zijn om voor de democratie op te komen?”

De demonstratie was in zekere zin een soort tegengeluid naar aanleiding van de treurmars voor de in Rheden begraven Florentine Rost van Tonningen door de Nederlandse Volks Unie (NVU) en sympathisanten. De route liep vanaf het station dan ook exact de tegenovergestelde richting in dan de twee weken eerder gehouden mars.

Net als de organisatie van de treurmars heeft Kooijmans van tevoren met de gemeente om tafel gezeten. De gemeente laat weten dat zij de demonstratie absoluut niet heeft verboden. “Mijnheer Kooijmans heeft zelf besloten de zaak af te blazen. Wij hebben hem wel gewoon een vergunning verleend. Waarom hij het heeft afgelast weet ik eigenlijk niet precies, dat zou u aan hem moeten vragen”, vertelt een woordvoerder.
Theo Kooijmans is wel van plan om nog wat van zich te laten horen wat dit onderwerp betreft. “Ik zit te broeden op wat ideeën, misschien wordt het een manifest of iets dergelijks. Wel is belangrijk om alsnog een duidelijk signaal af te geven vóór democratie en vrijheid.”