Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 25 juni 2007

Waar bemoeit die vent zich mee?


Nu eens niet over de gemeente maar over Europa. Uiteindelijk ook zeer belangrijk voor ons. Met man en macht wordt geprobeerd om een nieuw referendum te voorkomen. Dat zou pas echt fout zijn.

De Duitse staatssecretaris Peter Altmaier van Europese aangelegenheden waarschuwt Nederland. De kans bestaat dat de bevolking uit landen die eerst voor het grondwettelijk verdrag waren, nu tegen het zaterdag overeengekomen nieuwe verdrag stemmen, omdat dat op verzoek van Nederland minder Europees is geworden.
Waar bemoeit die vent zich mee. De regel- en benoeizucht van Brussel is juist een van de redenen waarom veel mensen tegen het verdrag hebben gestemd Laat een Duitser zeggen wat we moeten doen en dan komt het prima voor elkaar. Een betere manier om de Nederlanders tegen te laten stemmen kun je niet vinden.

Ik weet zelf nog niet of ik voor of tegen het nieuwe verdrag ben maar een nieuw referendum moet er komen. Je kunt niet eerst een referendum houden en vervolgens na aanpassing van het verdrag zeggen dat dat niet meer nodig is. Pure angst voor een nieuwe afgang!!!

Ik ben principieel vóór Europa maar ik bem nog principiëler vóór meer invloed van de bevolking. En het wil ook niet zeggen dat ik voor het verdrag ben. Ik zal eerst de tekst bestuderen. Tot nu toe was het democratisch gehalte van de Europese Unie nog ver te zoeken. Het Europese Parlement heeft nauwelijks iets te zeggen en veel wordt bedisseld door ministers en door ambtenaren in mistige comissies. Alles zonder goede democratische controle.

Voor mij is ook belangrijk dat de bevolking een stem krijgt bij uitbreiding van de Europese Unie. Ik heb nu tot nu toe de indruk dat Europa vooral gebruikt wordt om het arbeidsreservoir zo groot mogelijk te maken.

Engeland en Polen laten zien dat je best een eigen koers kunt varen. Ze krijgen zonder mankeren hun zin. Waarom zou Nederland dan niet meer invloed mogen krijgen?

En ik ben allergisch voor binnen- en buitenlandse politici die morele chantage plegen en waarschuwen voor het Armageddon dat ons wacht als we tegenstemmen.