Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 30 juni 2007

Innoforte - Onrust duurt voort

Bij Innoforte wordt verder bezuinigd. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is. Er wordt een personeelsreductie doorgevoerd die gevolgen heeft voor de dienstverlening. Ook voor de service aan de bewoners van Insula Dei.

De ondersteuning van Innoforte voor de nachtdienst van Insula Dei vervalt. Insula Dei krijgt wel de mogelijkheid om extra service via het Zorg-aan-huis concept van Innoforte in te kopen. De personeels reductie heeft ook gevolgen voor de bedrijfshulpverlening in de Casa. Er zal voortaan nog één geschoolde bedrijfshulpverlener (BHV) aanwezig zijn die verantwoordelijk is voor de twee etages waar Innoforte-cliënten verblijven. (bovenstaande info is afkomstig van de weblog Innoforte Help!!!)

Geen positieve ontwikkelingen. Personeel moet afvloeien en de werkdruk op de overblijvende medewerkers neemt verder toe. De zorgsector staat nu al jaren onder druk. Bij de minste of geringste tegenwind vallen er ontslagen. Opeenvolgende kabinetten roepen om het hardst om “meer handen aan bed” maar er komt gewoon niets van terecht.

De schaalvergroting in de zorg is in mijn ogen de grote boosdoener. Om de grootschalige zorgbedrijven te kunnen blijven besturen worden steeds meer managementlagen op elkaar gestapeld. De top staat steeds verder af van het doel van de instelling: het verlenen van zorg.

Het management houdt elkaar bezig met projecten op het gebied van effciency, het verkrijgen van kwaliteitscertificaten en met de bedrijfsvoering. Om de managementlagen op elkaar aan te laten sluiten en om de organisatie draaiende te houden zijn telkens weer meer managers en coördinatoren nodig. Het einde is dat het niet meer om de zorg draait maar om efficiency en een kloppende portemonnee.
Spreadsheetmanagement!!!

Bij Innoforte komen daar nog extra problemen bovenop. In het fusieproces zijn diepe wonden geslagen die nog niet zijn geheeld. Bij de nieuwe bezuinigingen blijkt hoe diep de verdeeldheid nog steeds zit. Dit alles heeft, hoe je het ook wendt of keert, gevolgen voor de zorg aan een zeer kwetsbare groep mensen.

Een en ander lijkt overigens in tegenspraak met de wijze waarop Innoforte zich afficheert. Er zijn blijkbaar nog steeds vacatures. Op de website van Innoforte staan de volgende vacatures (29 juni 2007).

Functie..................Locatie............ Aantal uur
Verpleegkundige......... Zorg-aan-Huis..... 12-20 uur p/w
Verzorgende niveau 3.. Zorg-aan-Huis..... 12-20 uur p/w
Verzorgende niveau 3.. Zorg-aan-Huis..... Oproepkrachten
Verzorgende niveau 3.. Lorentzhuis......... 32 uur

Innoforte barstte van de ambitie en heeft in de “zorgregio” zijn nek uitgestoken met de Casa Intermezzo. Op zich lofwaardig maar het bestuur heeft zich klaarblijkelijk onvoldoende gerealiseerd dat het opereert in een maatschappelijke context waarin actoren zijn met een andere visie en andere belangen. Denk aan de bewoners van de Ulenpas of aan Insula Deï.

De Ulenpas kreeg met de komst van de Casa een grote ingreep in haar leefomgeving te verwerken. Terecht dat zij dit niet pikt.

En Insula Deï denkt anders over de invulling van het welzijn van haar cliénten dan Innoforte. In mijn opinie én in die van de kort-geding rechter eveneens terecht. Daarbovenop speelt verschil in karakter tussen bestuurders van Innoforte en Insula Deï ook nog eens een rol. De houding van Innoforte ten opzichte van Insula Deï begint rancuneuze trekjes te krijgen. Zo van, als jij naar de rechter stapt dan pakken wij je wel terug.

De inspectie meldde dat ze geen klachten had binnengekregen over de klimaat-beheersing in de Casa en er dus geen reden is om in actie te komen. Dat zegt misschien al genoeg over het functioneren van deze instantie. Ze reageert alleen op externe prikkels. Hopelijk is ze nu wel wakker geschud en is ze alert op signalen vanuit Innoforte.

De zorg komt onder steeds grotere druk. En het gaat daarbij om uw broer, zus, vader, moeder, opa, oma, buurman of buurvrouw. Mensen van vlees en bloed, die die zorg hard nodig hebben.

En daar kun je het personeel dus niet de schuld van geven. Dat verdient een extra pluim voor hun betrokkenheid, hun inzet en hun zorg om zorg.