Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 28 augustus 2007

Groen is goed, groen moet (2)

Het plan Lubbers voor “rotte kies” Beekhuizen is afgelopen week in de raad gesneuveld. Jammer maar helaas. Een voorbeeld van te ver doorgeschoten groene macht.

Ik had op de locatie van het voormalige zwembad Beekhuizen graag sociale woningbouw gezien. Dat kun je in deze gemeente op zo'n plek maar beter uit je hoofd laten. Dat plebs past daar helemaal niet. Daardoor gaat de waarde van je stulpje immers omlaag.

Het plan Lubbers met een hotel-restaurant, biologische moestuin en aandacht voor kunst en cultuur is daarom een redelijk alternatief dat volgens mij prima in die omgeving past. En heel erg goed rekening houdt met de natuur.

Uitvoering van het plan zou een welkome toeristische aanvulling op het economische menu zijn. Het zou zo’n 35.000 bezoekers per jaar trekken. Dat is overigens gemiddeld nog geen 100 bezoekers per dag. Het tennispark Beekhuizen veroorzaakt volgens mij aanzienlijk meer verkeer.

Het terrein is al jaren bezet door een groep krakers die zich de naam Woongroep Beekhuizen heeft aangemeten. Zij hebben er een broedplaats voor slangen en hagedissen van gemaakt. Dit hebben ze vervolgens in de strijd worden geworpen om de boel de boel te laten. Hun primaire belang is dat zij er langer kunnen verblijven.

Voor ieder dier is in Nederland inmiddels een aparte belangenvereniging. Dus de hagedissenclub moeide zich vanzelf ook in de zaak. En het IVN mag natuurlijk niet ontbreken. Heb ik begrip voor. Het is immers hun core-business.

Maar wat de Stichting Behoud Karakter Velp en de VVD doen is mij een raadsel. De stichting verwordt zo langzamerhand tot een NIMBY-club voor Velp-Noord. De mensen in Velp-Noord zagen de "drommen" toeristen al door hun straten trekken.
De VVD was uiteraard ook tegen. Het is immers een van hun bastions.

Ik vraag me af hoe de Stichting Behoud Karakter Velp en de VVD zouden reageren als de gemeente had besloten om tennispark Beekhuizen op te heffen. Als ze consequent zijn dan zijn zowel de Stichting als de VVD daar voorstander van. Dan kan zich daar immers ook een “Woongroep” vestigen die er vervolgens een unieke locatie met hoge natuurwaarden van maakt. En de buurt wordt er nog rustiger van ook.

Beekhuizen heeft de gemeente al eerder heel veel geld gekost. Een jaar of zeven, acht geleden zou er een outdoor-centrum gevestigd worden. Het was voor mijn tijd in de gemeenteraad. Het fijne weet ik er dus niet van maar de reuk van belangenverstrengeling steeg toen op uit de B&W-burelen in het Steegse gemeentehuis. Het is toen met de mantel der liefde bedekt maar het heeft de gemeente tonnen gekost om van het bedrijf af te komen en zo deze plooi glad te strijken.

Nu kost het weer geld. De kosten voor de ontwerp-competitie voor Beekhuizen zijn weggegooid gemeenschapsgeld. En als gemeente al een (principe)overeenkomst met Lubbers had dan zal Lubbers moeten worden afgekocht.

Het plan Lubbers was een goede poging om natuur en toeristische ontwikkeling te integreren en om “rotte kies” Beekhuizen te saneren. Jammer dat dit nu niet doorgaat.

Ik herhaal het nog maar eens:
Onze bossen en de natuur moeten beschermd worden. Maar schiet niet te ver door. Groen is goed en groen moet. Maar verlies de andere belangen niet uit het oog.