Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 5 oktober 2007

Dag van de palliatieve zorg - Hospice Rozenheuvel

Vandaag, 6 oktober 2007, is de internationale dag van de palliative zorg. Misschien niet zo'n aangenaam onderwerp maar ik vond dat er toch aandacht aan besteed moet worden.

Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die ongenesslijk ziek zijn en niet meer behandeld kunen worden. Palliatieve zorg betekent zorg in de laatste fase van het leven.

Niet alleen voor lichamelijke problemen, zoals pijn, maar ook voor problemen op psychologisch, sociaal en spiritueel terrein, die aan het einde van het leven kunnen optreden.

Daarvoor zijn de afgelopen jaren meer mogelijkheden ontwikkeld dan veel mensen weten, zowel thuis als in gespecialiseerde voorzieningen. Overal moet de kwaliteit van leven en de keuzevrijheid centraal staan.

De internationale dag van de palliatieve zorg vraagt onder andere aandacht voor uitbreiding van mogelijkheden voor palliatieve zorg over de gehele wereld en om bewustwording en begrip te krijgen voor de behoefte op medisch, sociaal, praktisch en spiritueel terrein voor zowel de palliatieve patiënt als zijn naasten. Om uit te leggen hoe palliatieve zorg hiertoe kan bijdragen en te laten zien wat deze behoefte voor betekenis kan hebben

Ik wil daar via deze posting graag mijn bescheiden bijdrage aan leveren.

In Rozendaal kennen we Hospice Rozenheuvel die al een aantal jaren palliatieve zorg aan mensen in de laatste fase van hun leven verleent. Rozenheuvel is vooral bedoeld voor patiënten uit Arnhem en omstreken maar ook van buiten deze regio kunnen mensen worden opgenomen.

Een team van deskundigen is aanwezig om de palliatieve zorg uit te voeren. Dit team bestaat uit verpleegkundigen, verzorgenden, een pastor en een functionaris "zorg naasten". Een arts en een fysiotherapeut zijn dagelijks aanwezig in Hospice Rozenheuvel. Zonodig wordt een psycholoog geconsulteerd. Medewerkers van de administratieve en civiele dienst en een grote groep vrijwilligers ondersteunen dit team.

Als u hier klikt komt u op de website van Hospice Rozenheuvel.

Hart van Dieren......Ron H.

In het debat over Hart van Dieren had de VVD-fractievoorzitter Ronald Haverkamp niet veel toe te voegen.

Volgens Haverkamp had de VVD al enkele keren om helderheid gevraagd over de financiële positie van Hart van Dieren.

Hij denkt zeker dat hij daarmee de VVD vrij pleit.

In mei 2005 was de VVD fel tegen mijn voorstel voor externe controle.
En later werd en gezamelijk voorstel van PvdA, CDA, VVD en Leefbaar Rheden voor een raadsadviseur door de toenmalige VVD-wethouder Hollemans vakkundig de grond in geboord. Achter mijn rug om.

Nee Ronald. Je kunt je niet verschuilen achter jullie zogenaamde verbijstering.

De VVD was juist een van de drijvende krachten achter het tegenhouden van mijn voorstellen voor externe, onafhankelijke en strikte controle op Hart van Dieren en daarmee voluit mede-verantwoordelijk voor de nu onstane situatie.

Intern is de VVD het ook niet eens. In provinciale staten gaf de statenfractie van de VVD via een motie nadrukkelijk aan dat de bestuurlijke controle op Hart van Dieren onvoldoende was.
In de gemeenteraad stemde de VVD een week later echter tegen dezelfde motie. Dus de VVD in de gemeenteraad van Rheden en de VVD in provinciale staten houden er tegengestelde standpunten op na.

’t Is me wat met de volkspartij.