Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 21 oktober 2007

Nimmer Dor - Vragen D66 - Provinciale Staten

Martijn Leisink, voorzitter van de D66-fractie in Provinciale Staten vindt Nimmer Dor qua schaalgrootte niet passen in de “groene wig” tussen Laag Soeren en Dieren. Hij heeft daarover vragen gesteld aan het provinciebestuur. Onderaan deze posting zijn deze vragen integraal opgenomen.

Soms kan ik me vinden in de ideeën en uitgangspunten van D66. Maar dit is een van de punten waarop wij van mening verschillen.

Deze gemeente is vrijwel al geheel dichtgetimmerd. De groene wiggen tussen de dorpen, de ecologische zônes Havikerpoort en Soerense Poort, Veluwe massief, landschapsontwikkelingsplannen, slagbomen om de Posbank, zwembad Beekhuizen, Rhederhof: het kan niet op.

De schaarse mogelijkheden die er voor woningbouw nog zijn dienen benut te worden. Met zorgvuldigheid en respect voor de natuur. Deze gemeente is zo’n beetje de groenste van Nederland maar er wonen ook mensen. Mensen die ook graag in deze streek willen blijven wonen. Jong en oud. Ouderen die hier al heel lang wonen en jongeren die nog een start moeten maken maar geen kans op woonruimte hebben. Ook als ze niet kapitaalkrachtig zijn. Ik krijg steeds vaker de indruk dat die over het hoofd worden gezien.

Groen is goed maar dat mag er niet toe leiden dat de burgers in deze gemeente op de tweede plaats komen.

Het is erg makkelijk om je politiek correct op te stellen en je mee te laten drijven op de groen-culturele mainstream. Maar ik weiger me daarbij neer te leggen en zwem daarom maar tegen de stroom op.

Het gaat zoals eerder aangegeven niet alleen om Nimmer Dor. Als er een grassprietje in de achtertuin van de buren een hun onwelgevallige kant op wijst staan de actiegroepen al in de startblokken. Om, als het even kan op kosten van de gemeenschap, hun zin door te drijven. Ik ben die eenzijdige groene dictatuur in deze gemeente goed zat.

Dus Martijn: graag uitgaan van de behoeften van de Rhedense burger.
En niet van de prachtige bedenksels in Arnhem of Den Haag. Rheden is niet de achtertuin van Nederland. En ik wil van deze gemeente ook geen Groot-Rozendaal maken.

Graag een beetje ruimte voor de Rhedense burger. Ook de minder draagkrachtige.

Onderstaand de vragen van D66 aan het provinciebestuur. Ik ben beniewd naar de antwoorden.
=======================================================

datum: 13 oktober 2007
van: Martijn Leisink, D66
onderwerp: Nieuwbouwproject 'Nimmer dor' bij Laag-Soeren

Inleiding

De gemeente Rheden is van plan de kern Laag-Soeren fors uit te breiden. Onder de naam 'Nimmer dor' wordt het aantal huizen in het dorp ongeveer anderhalf keer zo groot. Laag-Soeren ligt midden in een zogenaamde 'groene wig', zoals gedefinieerd in het Streekplan. Met die definitie probeert de provincie verstening van het landelijk gebied tegen te gaan. Daarom moeten nieuwbouwplannen in een groene wig duidelijk bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit. Het Streekplan noemt voorbeelden als de afronding van een kern of hergebruik van bebouwing.

D66 vindt 'Nimmer dor' qua schaalgrootte niet passen in een groene wig. Het is evident geen bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit, maar gewoon productie draaien. Niet alleen is de uitbreiding buitenproportioneel ten opzichte van de bestaande kern, ook is het type bebouwing met onder andere een laag flatgebouw niet passend in de omgeving.

Desondanks heeft de provincie op 19 april 2006 de gemeente Rheden geadviseerd het voorontwerp-bestemmingsplan verder in procedure te brengen. Over het project 'Nimmer dor' en over deze brief hebben wij de volgende vragen.

Vragen

1. Is het juist dat het plangebied ligt in de groene wig die loopt van Eerbeek tot Dieren?

2. In genoemde brief van 19 april 2006 schrijft u dat “de locatie Nimmer dor bijdraagt aan de afronding van de kern Laag-Soeren, waarmee een goede overgang tussen het dorp en het omliggend waardevol landschap kan worden gecreëerd.” Bent u met ons van mening dat een uitbreiding van de kern met 50% niet gezien kan worden als de afronding daarvan en bent u bereid deze karakterisering terug te nemen? Wat verstaat u precies onder 'afronding van een kern' voor wat betreft het gebruik van deze term in het Streekplan?

3. Hoe verhoudt het citaat uit de vorige vraag zich tot uw opmerking elders in de brief aan de gemeente dat “woningbouw op de locatie Nimmer dor leidt tot realisering van een dubbeldorp?”

4. Bent u met D66 van mening dat de bouw van zo veel woningen en de (lage) flat in het bijzonder niet passend is in de omgeving, de zichtlijnen in het gebied hindert en alleen om die reden al de verstening van het gebied in de hand werkt?

5. Kunt u bouwplannen noemen in andere groene wiggen die een vergelijkbare of grotere omvang hebben in relatie tot de kern?

6. Is realisering van de locatie Nimmer dor noodzakelijk danwel in de planning meegenomen om te voldoen aan prestatieafspraken met de Stadsregio, de provincie en/of Rijk? Wat zijn de consequenties (zowel in dit kader als ruimer bezien) wanneer Nimmer dor niet of te laat bebouwd wordt?

7. Een deel van de inwoners van Laag-Soeren vindt een (beperkte) uitbreiding van de kern gewenst, omdat men in de veronderstelling is dat hun kinderen daardoor in het dorp kunnen blijven wonen en dat de uitbreiding bijdraagt aan het in stand houden van de voorzieningen in de kern, waaronder de basisschool. Kunt u van beide veronderstellingen aangeven in hoeverre deze terecht zijn en in hoeverre u dat kunt garanderen?

Martijn Leisink, D66