Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 24 oktober 2007

Voorkeurspositie of dooie mus?

De gemeente is met Vivare overengekomen om ouderen uit Velp een voorkeurspositie te geven bij de toewijzing van huurwoningen in de nieuwbouwplannen Elsweiden en Velpsche Veste.

Ouderen die in Velp een sociale huurwoning achterlaten krijgen voorrang bij de toewijzing. Daarna komen overige ouderen aan de beurt.


Op zich een prima ontwikkeling. De woningen in deze gemeente dienen in de eerste plaats ten goede te komen aan de inwoners. Het lijtk erop dat er wel degelijk ruimte is om hier gemeentelijk invloed op uit te oefenen.

Maar zit hier soms een addertje onder het gras?
In het betreffende voorstel staat een zin die mij niet zo bevalt.
“Bij de woningtoewijzing wordt rekening gehouden met de begrenzing van lokaal maatwerk: dat wil zeggen dat maximaal 30% van de verhuringen in de gemeente Rheden als lokaal maatwerk kan plaats vinden.”

Dat betekent volgens mij dat de gemeente op 30% van de woningtoewijzingen invloed kan uitoefenen.

Dat doet bij mij een belletje rinkelen. En ik zou ik niet zijn als ik hier geen vraagteken bij plaats.
Heeft dit nou echt effect of worden we blij gemaakt met een dooie mus?

De vraag is of deze 30% al op natuurlijke wijze wordt gehaald.

Wordt bij woningtoewijzing in deze gemeente reeds vanzelf, dus zonder ingrijpen, al 30% van de huurwoningen toegewezen aan lokale inwoners?

Dat zou ik wel graag willen weten. Ik heb even geprobeerd uit te zoeken hoe de vork aan de steel zit. Daarvoor ben ik uitgegaan van cijfers uit het statistisch jaarboek 2006 van de gmeente Rheden. Ik zal u niet vermoeien met mijn redenering maar ik kom uit op een schatting dat 40% van de verhuizingen plaatsvindt binnen de gemeente. En ik heb geen reden om aan te nemen dat die 40% niet geldt voor de groep ouderen en (sociale) huurwoningen.

Of anders geredeneerd: 40% van de kandidaten voor de huurwoningen in Velpsche Veste en Eslweiden komen al uit de gemeente. Deze woningen zijn bedoeld voor ouderen. Dus bj een evenredige woningtoewijzing aan alle kandidaten wordt sowieso al 40% van de woningen aan inwoners uit de gemeente toegewezen.

Dus per 100 mensen die een woning in Velp zoeken komen er al 40 uit Velp zelf. Bij evenredige toewijzing zou dus logischerwijs ook 40% van de woningen bij Velpenaren terecht komen.

Dat werpt wel even een ander licht op die 30% reservering voor de lokale markt.

Die 30% wordt volgens mij namelijk al vanzelf gehaald, zonder extra sturing.

En dan rijst de vraag of we hier niet te maken hebben met symboolpolitiek. Een dooie mus?

Kan iemand mijn zienswijze onderschrijven of in een ander licht plaatsen?