Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 26 oktober 2007

Planschade

Op 5 november treedt de professor op in Theotorne.
Ik heb even wat recensies van zijn boek opgezocht en bewerkt. E natuurlijk nog wat commentaar van mijzelf.

De prof legt in "Echte economie" boek uit dat “economie” en “geld en markt” niet hetzelfde zijn. Bij economische beslissingen moeten ook bredere maatschappelijke effecten meewegen. Ook als ze niet direct meetbaar zijn. Je kunt investeringen in onderwijs niet direct vertalen in financieel rendement. Maar dat wil nog niet zeggen dat je die investeringen achterwege moet laten.

Of het wetenschappelijk onderzoek alleen ondersteunen als de resultaten toepasbaar moeten zijn en voldoende financieel voordeel opleveren. Of als scholen alleen nog worden afgerekend op het aantal diploma’s dat ze produceren en daardoor kwaliteit en integriteit onder druk komen.

Professor Heertje vindt dat de moderne economie scheefgroei vertoont door de fixatie op geld en markt en door overspecialisatie. Niet-meetbare grootheden als milieu, natuur en behoud van cultureel erfgoed horen ook tot de economie.

Milieu is natuurlijk prima. Die andere twee zaken bezorgen me wel ’n paar kriebels. Vooral als ik kijk naar de gang van zaken in deze gemeente. Hier lijkt het soms wel of economie gelijk staat aan particulier hobbyisme (Rhederhof) en plat nimby- gedrag (Beekhuizen, Nimmer Dor)

Zorgvuldig omgaan met de natuur en met cultureel erfgoed is noodzakelijk. Wel in balans met de menselijke behoeften. Als dhr H. ook nog andere niet-meetbare grootheden als bijvoorbeeld welzijn, sociale rechtvaardigheid, recht, gelijkwaardigheid, duurzaamheid, democratie en de menselijke maat in zijn beschouwingen meeneemt vindt ik het best.

Hij heeft met zijn column en zijn gezag Hart van Dieren op een grotere kaart gezet. Daar ben ik ‘m dankbaar voor. Als hij dat deel volgende week maar niet vergeet en niet in zijn eigen valkuil stapt door alleen oog te hebben voor de promotie en de verkoopcijfers van zijn boek.

Daarnaast heb ik nog ’n aanrader voor ‘m. De inspanningen van de Stichting Duurzame A12 passen perfect in zijn ideeën over de economie en maatschappelijk rendement.

Professor kijk daarvoor even op www.stichtingduurzamea12.nl en het dossier over de Stichting Duurzame A12 op mijn weblog. (komt er morgen op).

Jammer, maar Jan Bart Wilschut en de kapper uit Dieren zullen volgende week waarschijnlijk niet in de zaal zitten. Ze zijn dan druk aan het vergaderen in De Steeg.

Misschien is Marijke van Haaren wel aanwezig. Dan kan ze de professor mooi lik op stuk geven. Zowel op ’t Hart als op de A12.

Die extra oplagecijfers heeft Heertje overigens wel weer te danken aan Jan Bart en Marijke. Zonder hun voortreffelijke sturing had de professor geen onderwerp voor zijn column gehad.

Dus een bedankje van de professor aan deze bestuurders moet er af kunnen.

Van mij mogen Jan Bart Wilschiut en Marijke van Haaren dit succesje dan op hun conto schrijven. Als ze het maar niet verrekenen met de projectkosten.

En de lokale boekeneconomie wordt ook nog eens ondersteund. Ik ben nu wel moreel verplicht om professor Heertje z’n boek te kopen. En te lezen uiteraard.

Kost het Hart mij nog geld ook. Nog ’n direct slachtoffer van Hart van Dieren.

En bovendien moet ik uitkijken dat de professor niet met ons Hart aan de haal gaat. Dan heb ik weer veel minder om me druk over te maken.

Zou ik daarom aanspraak kunnen maken op planschadevergoeding?

Ik voel me steeds beroerder.

Tot ziens in Theotorne. Of zal ik toch maar naar de begrotingsbehandeling gaan? Ik wil de verhalen van de fractievoorzitters bij die vergadering nog wel even doorvlooien.