Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 6 november 2007

Heertje spreekt in Dieren

Porfessor Arnold Heertje had het gisteren in Theotorne goed voor elkaar. Hij gebruikte Hart van Dieren als een van de voorbeelden bij de uitleg over zijn boek “Echte economie”.

De ongeveer 150 aanwezigen waren getuige van een boeiende lezing en hingen aan de lippen van de professor. Onder de belangstellenden ontwaarde ik ook voormalig wethouder Ap Lammers.

De professor verklaarde de bijeenkomst tot een besloten vergadering. Opdat de bestuurders onkundig zouden blijven van het besprokene. Hij kreeg daarmee niet alleen de lachers op zijn hand maar kwam gelijk tot de kern van zijn betoog.

Arnold Heertje, bekend om zijn hoekige directe mening, had eerder die dag de Dierense sjoel bezocht. Aan het begin van zijn betoog hekelde hij de theaterdirecteur (Sjef de Wit, tko) die hij ervan beschuldigde gedurende een groot aantal jaren het historische gebouw aan de grens van het misdadige te hebben gemaltraiteerd. Toen kreeg hij het direct al aan de stok met Jos Spanbroek van de Spelerij die het opnam voor Sjef de Wit en aangaf dat de professor verkeerd was geïnformeerd. Uiteindelijk werden Jos en Arnold het erover eens dat er respect moest zijn voor het verleden.

In “Echte economie” pleit Heertje voor een brede blik op economie. Economie is niet alleen geld en financiële cijfers maar economie is dat wat rekening houdt met de behoeften van de mens, nu en in de toekomst. Op de rekening moeten niet alleen de finnaciële cijfers komen maar alles wat schaars is en bijdraagt aan deze behoeften. Natuur, milieu, arbeid, cultruurhistorie, kennis etc.

Hij hekelde het te ver doorgevoerde procesdenken en de vergaande specialisatie die verhindert dat bestuurders en managers over de grenzen van hun eigen wereld (kunnen) kijken. De managers zijn aan de macht.

Hij illustreerde dit met diverse voorbeelden.Bijvoorbeeld uit het onderwijs waar het belangrijkste doel bestaat uit de productie van diploma’s omdat dit per diploma een bonus en budget oplevert. De kwaliteit doet er niet meer toe. Of de zorg waarin de financiële manager bepaalt welke medicijnen mogen worden voorgeschreven. Of de bestuurder die alleen kan denken in kosten en geen rekening houdt met de kwalitatieve baten die niet direct op de rekening gezet kunnen worden.

De professor ziet echter langzaam een kentering. We hebben zo langzamerhand het diepste punt van het dal bereikt. Als voorbeeld noemde hij het besef van duurzaamheid. De film van Al Gore heeft hier een geweldige impuls aan gegeven. Het verzet tegen het procesdenken en de grootschaligheid neemt ook toe. Hij juicht dit alleen maar toe. En hij riep de mensen op om zich zoveel mogelijk te mobiliseren en gebruik te maken van de publiciteit om de bestuurlijke oester open te breken.

Voor het handelen van de bestuurders in Hart van Dieren had hij dan ook geen goed woord over. Projecten worden opgezet en uitgevoerd om te voorzien in de behoeften van de burgers van nu en later. Het publieke domein is van en voor de burger. En de burger betaalt er ook nog eens voor. En dan gaat het niet aan dat de overheid met de oogkleppen op doordendert zonder de burger serieus te nemen.

Het is een gemiste kans om geen gebruik te maken van de kennis die bij de burgers aanwezig is. Maar in de machocultuur zijn de “leiders” benauwd voor concurrentie van anderen.

Heertje maakt onderscheid tussen de mannen en de vrouwen die aan de macht zijn. Hij pleit voor meer vrouwen op verantwoordelijke posten binnen organsiaties want, zegt hij ”mannen monopoliseren kennis en vrouwen mobiliseren kennis”

Helaas is de vrouwelijke voorzitter van de stuurgroep van Hart van Dieren, Marijke van Haaren, de uitzondering die de regel bevestigt. Een typisch voorbeeld van de macht en tegelijkertijd het onvermogen van de huidige cultuur.

En "de kapper uit Dieren” is inmiddels getransformeerd in “de kapper uit Velp”. Moet ik wel even rekening mee houden.

Weblog Politiek Rheden viert een jubileum. Dit is de 250ste posting in deze blog.
De professor heeft dus een waardige plaats gekregen.
Raad van Bestuur van weblog Politiek Rheden: Van harte gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal!

De professor en ik


In de pauze van zijn lezing in Theotorne signeerde professor Heertje gisteren zijn boek "Echte Economie". Op de foto de professor en ik.

Ik heb helaas niet zoveel tijd om nu direct uitgebreid in te gaan op de lezing van de professor.

De professor was echter weer prima op dreef met enkele rake opmerkingen die mij uit het hart waren gegrepen.

En hij had ook nog 'n nuttig advies voor me. Dus het was de avond ten volle waard.

U krijgt in de loop van de dag een uitgebreider verslag van mij.