Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 12 november 2007

Rheden en de Veluwezoom

VVD-er Ronald Haverkamp stelt voor om de naam van de gemeente te wijzigen in Veluwezoom. Over de naam "Rheden" heb ik 't gisteren al gehad. Geschiedenis was blijkbaar niet het sterkste vak van Ronald.

Maar hij maakt nog een merkwaardige beweging.
De burgemeesters van Doesburg en Rozendaal nemen toch afscheid dus dat is een mooi moment om de gemeenten Rheden, Rozendaal en Doesburg samen te voegen in de gemeente Veluwezoom.

Laten we dit soort zaken tegenwoordig soms afhangen van de “topmannen”? Als die vertrekken doeken we dan gewoon de gemeente op? Alsof de zelfstandigheid van een gemeente van een passant afhangt die na verloop van tijd weer verder trekt naar de volgende "mooiste gemeente van allen".

Als ik de redenering van de VVD volg dan moeten we dus voorkomen dat Petra van Wingerden deze nieuwe “mooiste” gemeente vindt. Want zonder Petra is er geen toekomst voor Rheden. Dan moeten wij ook onze zelfstandigheid opgeven. Of de gemeente opsplitsen. ’n Stukje naar Brummen, Rheden 'n zelfstandige gemeente en Velp en Rozendaal weer samen of naar Arnhem.

En als je zuiver in de leer bent dan zou je voor de poldernaam Zuid-Oost Veluwezoom moeten kiezen. Want de Veluwezoom is een groter gebied en die loopt van Wageningen tot Zutphen. Ik ben geboren in Oosterbeek en daar zijn ze maar wat trots op deze "parel van de Veluwezoom" kan ik je vertellen.

Of denkt Ronald al verder vooruit en koestert hij de Groot-Veluwezoomse gedachte. Gaan er soms nog meer burgemeesters uit Veluwezoomse gemeenten weg? Dan kunnen we die gemeenten gelijk inpikken. En heeft ie ook een oogje op Arnhem? Die Krikke zit al langer in de wachtkamer voor een “mooiste” post in Den Haag en kan op een onbewaakt moment zomaar weg zijn.

Trouwens. Doesburg ligt in de Achterhoek aan de overkant van de IJssel en heeft niks met de Veluwezoom. En de oude Hanzestad zal zich zo’n naam zeker niet laten aanleunen. En de Smeerburgers zullen zelf toch ook wat in de melk te brokkelen willen hebben denk ik. Ze hebben veel om trots op te zijn. 'n echte stad, lid van het Hanzeatisch verbond, mosterdstad: allemaal onderscheidend. Dus die gaan zeker niet op in 'n gemeente die Veluwezoom heet.

Maar ja, aan de andere kant...ze hebben niet veel geld te makken. En Doesburg gaf ook een stiging van het aantal uitkeringsgerechtigden te zien, terwijl dat in de omringende gemeenten juist afnam. Bovendien hebben ze zich teruggetrokken uit het samenwerkingsverband met Rheden en Rozendaal. En ze zijn inmiddels het muurbloempje in de Achterhoek

Rozendaal wil ook graag zelfstandig blijven. Maar daarvoor leunen ze wel sterk op grote broer Rheden. En ik vind dat er nog eens heel goed naar de kostenverdeling in de samenwerking met Rheden gekeken moet worden. Rozendaal pikt nu alleen de krenten uit de Rhedense pap. Misschien is het tijd dat Rozendaal echte keuzes gaat maken. Zelf de broek ophouden of opgaan in een andere gemeente.

Maar ja, geen plastic namen a.u.b.
Rheden was, is en blijft prima. Laten we het daarbij houden.