Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 29 november 2007

Poll: aangifte doen?

Een nieuwe poll (zie aan de linkerkant van deze webpagina)

Op 2 november heeft de stuurgroep een persverklaring uitgegeven over het tekort in Hart van Dieren. In een bijlage wordende de verschillen verklaard.
In die verschillenverklaring staan gegevens die afkomstig zijn uit de businesscases 2005 en 2007.

En die informatie valt onder de geheimhoudingsplicht.

Hiermee hebben de leden van de stuurgroep: gedeputeerde Marijke van Haaren, wethouder Jan bart Wilschut en de vertegenwoordiger van Prorail de geheimhoudingsplicht geschonden. En waarschijnlijk nog meer betrokkenen.

Intussen bekrachtigt de gemeenteraad nog maar weer eens de geheimhoudingsplicht. Alsof er niets aan de hand is.

Wat vindt u?
Moet er aangifte gedaan worden tegen de leden van de stuurgroep en elkeen die betrokken is bij openbaarmaking van gegevens uit de businesscases of moeten ze het verder maar bekijken?

Aldi-terrein

In de raadsvergadering van afgelopen dinsdag kwam wederom de woningbouw op het voormalige Aldi-terrein aan de Nordlaan in Velp aan de orde.

De VVD maakte vorige maand, gesteund door het CDA, veel stampij over dit onderwerp. Het aantal bouwlagen moest toen nog terug van vier naar drie. Een bouwlaag met goedkope woningen moest er toen nog tussenuit. De bovenste bouwlaag met de duurste woningen mocht van de VVD uiteraard worden gehandhaafd.

Dit leidde tot een botsing met de PvdA. Er werd zelfs gesproken van scheuren in de coalitie.

Maar de VVD haalde ook nu weer bakzeil. Net als bij de openbaarmaking van de businesscases van Hart van Dieren.

Jan Bart Wilschut had in de afgelopen weken een memo met nadere uitleg over het Aldi-plan aan de gemeenteraad gestuurd. Projectontwikkelaar Rabo lijdt al verlies op het project en vermindering van het aantal te bouwen woningen zou er toe leiden dat Rabo zich waarschijnlijk terug zou trekken. Mogelijk zou deze locatie dan nog jaren een “rotte kies” blijven.

Voor VVD-er Haverkamp genoeg excuus om door de knieén te gaan. En de breuk in de coalitie was weer gelijmd. En de wethouder Jan Bart Wilschut kreeg van Haverkamp een pluim omdat hij met zijn memo zogenaamd het boetekleed had aangetrokken. Het is me wat.

PvdA-er Canters stipte nog even de Eslweiden in Oud Velp-Zuid aan. Hij zei het er niet bij en daarom zal ik het maar even doen: Toen het daar over het aantal bouwlagen ging was de VVD in geen velden of wegen te bekennen.

Vorige maand noemde Wilschut het inspraaksysteem in de gemeente Rheden uniek. Canters had dat snel van hem overgenomen. Originele Pedro prees omstandig het “unieke” systeem van belangenafweging in de gemeente. Komt dat zien! Komt dat zien! Nergens anders in gemeenteland vertoond!

Nou, dat is juist onderwerp van discussie (zie motie VVD verderop). Alles wordt dichtgetimmerd. En de gemeenteraad kan dan alleen nog maar Ja en Amen zeggen.

Het amendement op het bouwplan dat door de VVD, CDA en Gemeentebelangen det vorige maand was ingediend werd door de VVD (en het CDA) dan ook ingetrokken. Alleen Gemeentebelangen bleef consequent. GB-er Piet Wubs diende het amendement daarom zelf in. Dat amendemanet werd natuurlijk door de gemeenteraad van tafel geveegd. Ook de SP was tegen.

De SP zag haar eigen amendement over een andere opzet van de bovenste bouwlaag en moties over voldoende parkeerruimte en over een betere verkeersrafwikkeling allemaal sneuvelen.

En , da’s wel weer goed van Ronald Haverkamp, de VVD kwam met een motie waarin werd gevraagd om uiterlijk in januari 2008 een fundamentele discussie te voeren over hoogbouw en de manier waarop inwoners bij plannen in hun omgeving worden betrokken. In dezelfde motie werd gevraagd om in gesprek te gaan met de omwonenden van het Aldi-terrein.

Helaas werd dit later afgezwakt. De woordjes “uiterlijk in januari 2008”werden vervangen door “zo mogelijk in januari 2008” . Dat kan dus nog lang aanlopen. Daar zullen de omwonenden niet zo blij mee zijn.

Maar discussie over dit onderwerp is prima. Ik kom er nog op terug.

Omdat Jan Bart Wilschut zijn jaarlijkse Suriname-uitstapje maakte nam feest-wethouder Elsenaar de honneurs waar.

En wat ik al zag aankomen gebeurde ook. Ongetwijfeld is hij goed voorbereid door de ambtenaren en door Wilschut maar hij zakte toch nog door het ijs toen het op inhoud aankwam.

Ik zat me al te verbijten bij de radio maar Liesbeth Schaap van de VVD had het gelukkig ook in de gaten. Elsenaar maakte gewag van constructieve gespreken met diverse belangen groeperingen. Prompt vroeg Liesbeth naar de inhoud van die gesprekken. Ja, en toen stond Hans met zijn mond vol tanden. Stotterend deed hij een poging. Hij was zoals hij zei soms wel en soms niet op de hoogte van de gesprekken en over de inhoud wist hij al helemaal niks te melden.

Elsenaar was blijkbaar nogal confuus van de vragen van die vermadelijde Schaap want hij vergat ook om het oordeel van het college over de ingediende moties en amendementen uit te spreken. Na zachte aandrang van juffrouw Petra kwam het er alsnog uit. Handig zo’n doorgewinterde pedagoog naast je.

Maar behalve de SP maakte verder niemand het hem moeilijk.
De kadernotitie over het Aldi-terrein werd dan ook zonder slag of stoot aangenomen. Alleen de SP was tegen.

Gemeentebelangen had eigenlijk ook tegen willen stemmen maar Piet Wubs vergistte zich. De burgemeester had hem te pakken. Het ging allemaal snel en Piet lette even niet op. Na de stemming over de amendementen verwachtte Piet Wubs dat er over de moties werd gestemd maar niet de moties waren aan de beurt maar de kadernotitie zelf. Formeel had de burgemeester volkomen gelijk maar door de snelheid waarmee de stemmingen werden adgehandeld raakate Piet in verwarring. Ik hoorde hem zelfs iets over Rhederhof roepen.

Geeft niet Piet hoor. Het maakte nu toch niet zoveel uit. Maar de volgende keer wel alert blijven. En laat je niet in de boot nemen door het opperhoofd.

En Hans Elsenaar kan zich vrijdag 30 november nog revancheren bij de oefening Crisisbeheersing rond de Dumpel in Velp. Een kolfje naar zijn hand. Levert vast weer een mooi plaatje op. Doe je mee als slachtoffer of als grote leider, Hans? Ik ben ráázend benieuwd.