Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 8 december 2007

Aangifte - Bijna maar nog niet helemaal


Vanmorgen ben ik bij de politie in Velp geweest om aangifte te gaan doen van schending van de geheimhoudingsplicht door de stuurgroep Hart van Dieren (en eventuele onbekenden).

Adriaan Dolk uit Dieren was zo goed om mij daarbij te vergezellen en om samen met mij deze aangifte te doen.

Helaas was ik van de week niet goed voorgelicht door de Arnhemse politie. Ik had verteld waarom ik aangifte wilde doen en men verwees mij daarvoor naar politiebuerau Velp waar ik ook op zaterdag aangifte zou kunnen doen.

Het politiebureau in Velp was vanmorgen bemand met twee agenten en een stagiair en je er kunt weliswaar ook op zaterdag aangifte doen maar alleen eenvoudige zaken kunnen direct behandeld worden. Capaciteit of expertise om een meer ingewikkelde aangifte te doen was er niet.

Het was even zoeken maar na enig overleg kwamen we er toch uit.

Een agente heeft een melding gemaakt die genoeg gegevens bevat om dit verder uit te diepen. Volgende week zoekt een coördinator uit wat er verder moet gebeuren. Het is blijkbaar erg complex en waarschijnlijk moet er ook recherche aan te pas komen. Daarna wordt een afspraak gemaakt om een en ander verder uit te werken in een aangifte.

In de loop van volgende week maken we een afspraak om de formele aangifte uit te werken.

Soms heb ik het gevoel dat ik er alleen voor sta. De steun van Adriaan Dolk deed me dan ook geweldig goed. Prima! Ik wil af en toe te snel en ram dan gewoon door maar hij kan op het juiste moment relativeren en brengt bijtijds rust. En hij had ook nog enkele waardevolle aanvullingen.

Maar goed!

Het gaat moeizaam maar stap voor stap komen we verder.

PS: Dit bericht liet even op zich wachten. Computerproblemen. Kan ik nu missen als kiespijn.

Voor het laatste nieuws zie Dossier Hart van Dieren
of ga naar de hoofdpagina van Politiek Rheden

Antwoord Gedeputeerde Staten op Brief aan de Bestuurders

U had nog iets tegoed van me. Het antwoord van de stuurgroep op mijn Brief aan de bestuurders. Dat antwoord kwam dus niet van de stuurgroep maar formeel van gedeputeerde staten.

Zoals ik al eerder opmerkte vinden gedeputeerde staten, in tegenspraak met wat de klachtcoördinator van Rheden beweert, dat de stuurgroep geen apart bestuursorgaan is maar samenvalt met gedeputeerde staten.

Verder maakt het allemaal niet zoveel uit. Ze zijn het natuurlijk volledig eens met B&W van Rheden. De tussenliggend blokjes commentaar zijn van mijn hand.

--------------------------------
3 december 2007

Geachte heer Kooijmans,

Uw brief d.d. 6 november 2007 onder meer gericht aan de leden van de stuurgroep project Hart van Dieren werd ons door de voorzitter van de stuurgroep, tevens lid van ons college, ter beantwoording in handen gesteld.

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rheden heeft eenzelfde brief van u ontvangen en heeft die inmiddels bij brief d.d. 14 november 2007 beantwoord. Wij hebben kennisgenomen van die brief.
Leerpunt voor mij: stuur een dergelijke brief apart naar de geadresseerden. En pas daarop de aanhef aan. Dus in de aanhef alleen het college van B&W, in de volgende brief alleen de Stuurgroep etc. Zodat ze van elkaar niet weten dat ze dezelfde brief hebben ontvangen. Ja, ja, het zijn de kleine dingen die het doen.

Onderstaand geven wij u onze reactie voor zover uw brief bevoegdheden van ons college betreft.

Wij delen u mede dat wij ons in het antwoord van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rheden geheel kunnen vinden. Wij respecteren de besluiten van het college inzake de geheimhouding van de businesscases 2005 en 2007.
Waar zijn die besluiten dan? Daar had ik juist ook naar gevraagd.

Dat betekent dat wij voorlopig niet zullen meewerken aan openbaarmaking daarvan. ter toelichting merken wij nog op dat de informatie die verwerkt is, in de "Notitie Verklaring van het berekende tekort in de Business Case 2007" niet de informatie betreft die essentieel is voor het nog volgende aanbestedingproces en die juist de reden is voor geheimhouding c.q. vertrouwelijkheid van de cases.
Dat is dus het aanpassen van de spelregels tijdens het spel. De businesscases zijn geheim of ze zijn niet geheim. En niet een klein beetje wel en een klein beetje niet. Geheim is geheim. Dan had je maar expliciet moeten aangeven wat wel en wat niet geheim is. En essentieel is ook de andere informatie uit de businesscase. In iedere geval voor mij. En voor vele anderen. Daarmee kan ik aantonen dat in 2005 grote blunders zijn begaan.

Met betrekkingdaartoe beroepen wij ons nadrukkelijk op artikel 10, lid 2, onder b, Wet openbaarheid van bestuur.
Dat laat ik liever door de rechter vaststellen. De informatie in de verschillenverklaring is m.i. bruikbaar voor diverse belanghebbenden.

Voor zover uw brief betrekking heeft op overige te overleggen documenten of besluiten delen wij u mede, gelijk het eerder genoemde college van burgemeester en wethouders heeft gedaan, dat wij gelet op het bepaalde in artikel 6 van de Wet openbaarheid van bestuur voornemens zijn zo spoedig mogelijk te besluiten op uw verzoek. Gelet echter op de gecompliceerdheid van de problematiek delen wij u mede dat wij de beantwoording op grond van het hiervoor genoemd artikel verdagen tot 4 december 2007.
Ze mogen een antwoord namelijk gemotiveerd verdagen met een termijn van maximaal twee weken. Ze geven zelf in ieder geval toe dat de zaak gecompliceerd is. Dat begrijp ik. Die besluiten hebben ze namelijk niet voorhanden. Dus ik ben benieuwd waar ze mee komen.

Tenslotte deelt u mede dat uw brief tevens als klacht wegens onbehoorlijk bestuur dient te worden beschouwd. Omdat u meent dat uw klacht afzonderlijk van de andere in uw brief genoemde punten in behandeling dient te worden genomen, komen wij hier op korte termijn separaat op terug.
Kijken of dat afwijkt van het antwoord van de klachtcoördinator van de gemeente Rheden. Zeg provinciejongens: kijk even op mijn weblog voor het antwoord van die klachtcoördinator. Maakt het voor jullie wat makkelijker. (op één ding na!)

Hoogachtend,
Gedeputeerde Staten van Gelderland
Handtekening Clemens Cornielje
Commissaris van de Koningin

en de secretaris (waarvan ik de naam niet weet en de handtekening niet kan ontcijferen)