Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 19 december 2007

Atelier Wim Korf

Na de bescheiden inleiding van Co Verdaas werd de piste vrijgemaakt voor de overgebleven artiesten van het Atelier: Wim Korf, Pi de Bruin en Hans Broekman.

Hun visie: “met Hart voor Dieren”

Wim Korf, voormalig projectdirecteur van de HSL (prima referentie vwb budgetoverschrijdingen) beet het spits af. Hij had zich in het Atelier beziggehouden met algemene zaken en meer specifiek met verkeer.

Wim maakte duidelijk dat de 8-min variant niet past bij Dieren.

Dieren is een dorp en dat dorpse karakter moet je niet gaan mollen met beton, tunnels en verdiepte sporen. De verbinding tussen het verkeer en de gekozen oplossing is gzocht Het gaat er om dat je oplossing vindt en daar vervolgens in inevsteert en het gaat er juist niet om dat je 100 miljoen hebt en kijkt hoe je die weg kunt zetten.

Nou, volgens mij was dat wegzetten van 100 miljoen helemaal geen probleem. Er was zelfs nog ’n miljoen of veertig te weinig om weg te zetten.

En je moet de oplossing breed in de tijd uitzetten. Je moet kijken waar je over ’n jaar of twintig staat en wilt staan. Stel je daar op in.

Ik interpreteer dat als : verander mee met de tijd, anticipeer op de ontwikkelingen en stuur die ontwikkelingen bij in de richting die je voor ogen hebt.
Kan ik allemaal in meegaan. Heel verstandig.

So far so good. Maar vervolgens kwam de aap uit de mouw. Ook hij snapte niet waar we ons druk over maken.

Er is helemaal geen verkeersprobleem in Dieren. Er is slechts een verkeersvraagstuk, er is een dreiging van goederenvervoer over het spoor en er is het verkeerscirculatievraagstuk. Dat VCP moet de oplossing brengen.

Wim komt natuurlijk uit de Randstad. Moest je maar eens bij hem komen. Daar heb je pas echte verkeersproblemen. Waar hebben we het hier helemaal over. ’n Dorp met een verkeersvraagstukje.

Zo die zat!

Hij verloor het dorpse karakter waarvan hij eerder zei dat dat zo belangrijk was dus al snel weer uit het oog. Stay focussed Wim, stay focussed.

Maar goed. De oplossing voor het verkeersvraagstuk is dat het doorgaande verkeer moet worden gescheiden van het bestemmingsverkeer en dat het dorogaande verkeer zo snel mogelijk door Dieren geleid moet worden.

Er moet nu eerst een Masterplan moet komen. Een dorpsvisie waarin staat uitgewerkt wat je verder met Dieren wilt. Bij deze integrale aanpak betrek je de bevolking en zorg je ervoor dat deze integrale aanpak breed wordt gedragen. En je kijkt niet alleen naar het verkeersprobleem ... pardon... verkeersvraagstuk maar integreert dit in een stedenbouwkundige aanpak.

Daarbij dient de regie te worden gevoerd door de gemeente. Weliswaar moeten het rijk, de provincie en ProRail ook worden aangehaakt maar de gemeente komt op de eerste plaats. Het zijn tenslotte haar inwoners.

Neem me niet kwalijk Wim maar nu wordt ik een beetje wantrouwig. Het Atelier werkte in opdracht van de stuurgroep. En in de stuurgroep heeft de provincie de oevrhand. Bovendien stond het Atelier onder de bestuurlijke aansturing van gedeputeerde van de provincie Co Verdaas (daar heb je het al). Het is toch niet zo dat de provincie nu van een bleeder, dat lastige Hart van Dieren, probeert af te komen?

Voor de provincie is draagvlak blijkbaar geen issue. Blijkbaar ligt Dieren op een andere planeet en zijn de inwoners van Dieren geen inwoners van Gelderland.

Zo makkelijk komt de provincie er bij mij niet af. De provincie zal toch niet weer weer net als bij de rondweg in Laag Soeren de gemeente in de steek laten mag ik hopen. Dus daarover zou ik eerst nog wel eens een woordje met de provincie over willen wisselen.

Ik ben met je eens dat de gemeente het laatste woord moet hebben maar de provincie zal toch ook haar bestuurlijke verantwoordelijkheid moeten dragen. En er nu niet tussenuit proberen te knijpen. Als de provincie nu eens een miljoen of dertig, veertig extra uit haar Nuon-spaarvarken of uit de provinciale opcenten op de wegenbelasting in de projectpot stort dan krijgt de provincie van mij de zegen na.

Voor de ontwikkeling van het masterplan is volgens Wim Korf niet zoveel tijd nodig.
December en januari kun je zelfs gebruiken om even uit te puffen. Maar zo rond mei 2008 zou er een Masterplan kunnen liggen. Gebruik daarvoor alle voorhanden stukken: streekplan, structuurplan, stedenbouwkundige schets enzovoorts en stel samen met de bevolking het Masterplan/Dorpsvisie op. Parallel daaraan maak je een verkeerscirculatieplan voor Dieren inclusief de omgeving van Dieren.

Tot zover Wim Korf. Goed gedaan Wim!

En ons Hart van Dieren niet meer bagatelliseren!
Want waar moeten we ons dan nog druk over maken?

Morgen ga ik verder. Als ik vanavond voldoende tijd heb, de actualiteit het toelaat, ik nog zin heb en er niks anders tussenkomt wil ik het morgen over het mijtermodel hebben, de dromen van Pi en vragen vanuit het publiek.

Kijk, ik begin het al te leren. Mitsen en maren genoeg. Help...…Theo wordt bestuurder!

Trouwens, ik moet ook nog ’n stukje maken over Ada Boerma. Ik ben benieuwd hoe ze in Maasdriel over dat geintje dat ze met haar installatiespeech uithaalde denken.
Hallo Rozendaal! Hebben jullie daar soms nog wat gedachten over? Deel ze even met me wil je? Via Dossier Rozendaal (links op deze pagina) kom je bij alle artikelen die met Rozendaal en ex-Rozendaalse burgemeesters te maken hebben.
En als je hier klikt dan kom je rechtstreeks bij het artikel over het plagiaat van Ada.

En m’n spellingchecker doet het ook al niet.
Als U, beste lezer, nog eens kritisch naar de tekst kijkt en de spelfauten aan me meldt dan scheelt dat alvast weer ’n hoop werk voor me.

voorheen Atelier Verdaas

Afgelopen maandag werden de bevindingen van de “bende van drie”, de artiesten van het Atelier, nader toegelicht.

Hoezo “bende van drie”? Er waren toch vier leden?
Ja, dat viel me ook al op. Het Atelier is uitgedund. Blijkbaar is het atelier bendelid numero vier, Peter Kuenzli, onderweg kwijtgeraakt. Alleen Wim Korf, Pi de Bruin en Hans Broekman stonden nog in de arena. Over Peter werd in ieder geval niet meer gesproken.

En nu ga ik ’s flink mekkeren over die Co Verdaas. Bij mij had ie het namelijk al snel verbruid. En daar wordt ik chagrijnig van.

Je moet iemand altijd het voordeel van de twijfel gunnen maar mijn laatste ervaringen met bestuurders zijn niet om over naar huis te schrijven. Ik ontwikkel de laatste tijd dan ook een flinke dosis scepsis als het over bestuurders gaat. Dat geldt ook voor Co Verdaas. Aardige man hoor maar ik leg toch maar even ’n paar van zijn uitspraken onder de loep.

Volgens hem is er in Dieren sprake van een geisoleerd, beperkt probleem. Dat werd later nog ‘ns aangedikt.

Volgens Verdaas moeten we er wat meer afstand van nemen zodat we een helderder beeld krijgen.

Nou Co. Ik kan je vertellen dat het mij ook geen moer interesseert als de dakpannen van de Eusebiuskerk waaien en door de kamer van Clemens Cornielje suizen. Daar kijk ik ook van een afstand naar en constateer dat het slechts ’n paar dakpannen zijn. Maar als Clemens op dat moment in zijn kamertje zit zal ie er zelf toch iets anders over denken. Moet ik voortaan soms eerst even aan Tsjernobyl denken voordat we het over het Hart gaan hebben? Want dan valt alles allemaal wel mee.

Hiermee laat Co zien dat zijn inlevingsvermogen toch ook zijn beperkingen heeft.

En u zag het goed. Ik noemde in de eerste zin niet het “Atelier Verdaas” maar alleen het “Atelier”. Jazeker, het “Atelier”. We mogen het van Verdaas namelijk niet meer n over "Atelier Verdaas" hebben. Dat zou Co Verdaas zelf te veel in de schijnwerpers zetten en dat vindt hij niet terecht. De “ideeën” zijn niet van hem afkomstig maar van de kunstenaars van het Atelier.

Waarom zegt ie dat nu pas. Dat had ie volgens mij al wel ’n paar maanden eerder kunnen zeggen. Of voelt ie zich ongemakkelijk bij de resultaten die de artiesten maandagavond opdisten? Wil hij daar soms niet verantwoordelijk voor zijn?

Je naam aan het Hart verbinden kan in de toekomst nog wel eens problematisch worden. Dat Hart is een slangenkuil met veel risico’s. En iedere stem is er één nietwaar? En bovendien moet de provincie wat meer afstand nemen van deze mislukking.
Dus géén associaties Verdaas – Hart van/voor Dieren asjeblieft!

Laat ik hier voor de zekerheid toch maar even vastleggen dat Co Verdaas nu en in de toekomst bestuurlijk verantwoordelijk is voor het Atelier, de bedenksels van het Atelier en eventuele andere zaken die op het Atelier zijn terug te voeren. Straks komt die Peter Kuenzli nog schadevergoeding claimen omdat ie is overgeslagen of is er iemand (bijvoorbeeld Pi) die zijn geesteskind misbruikt ziet. Net zoals vorig jaar die stoel van de Tweede Kamer die door de Partij van de Dieren op een poster was mishandeld. En dat gaat weer ten koste van het budget. Of wat daar nog van over is.

En dan moeten we toch iemand aan kunnen spreken.

En hoe moet ik het dan noemen? Alleen “Atelier” is zo kaal en koud. Zal ik het dan maar het “Atelier v/h Atelier Verdaas” noemen of simpelweg “Atelier CV”?

Co Verdaas wilde ook nog even kwijt dat het geld voor het Hart niet op is maar dat het slechts om een dreigend tekort is. Er zijn volgens hem namelijk domkoppen die denken dat het geld op is. Nee beste lezers. Het geld is nóg níet op. Er is tot nu toe slechts een kleine miljoen of 10 – 15 uitgegeven.

De persconferentie van vorige week was overigens maar een “teaser”. Bedoeld om de mensen naar de raadszaal te lokken dus. Denk alstublieft niet dat de pers eerder aan de beurt kwam dan de bewoners omdat de pers belangrijker is hoor! De persconferentie was slechts bedoeld als lokkertje!

Hó, hó, hó Co. Kijk uit wat je zegt. Anders zul je het moeten bezuren bij de pers. Die pikt dat niet hoor! Ik zie d ekoppen al voor me: “Als de persconferentie een lokkertje is dan is Co de rattenvanger”.

Beste Co neem een goede raad van mij aan: “Kijk aub uit met het journaille!”

De presentatie droeg de mooie titel: “met Hart voor Dieren”. Heel origineel. Het wekte bij mij direct al nostalgie naar lang vervlogen “pré-8-min” tijden. Voordat het project werd omgedoopt tot “Hart van Dieren” heette het namelijk officieel “Hart voor Dieren”. Verdaas heeft daar nu nog ’n sausje aan toegevoegd.

’n Soort patatje mèt.

Voor Co was er ook nog ’n rouwrandje aan de presentatie. Vanwege het komende aftreden van Jan Bart Wilschut. Jaja die Co weet de juiste toon te treffen.

Tot zover Co Verdaas. Gepokt en gemazeld bestuurder. Van de PvdA natuurlijk. Een bescheiden maar zeer wijs man.

En, volgens een van zijn vorig jaar gehanteerde verkiezingsslogans,
Trots op Nederland.

Ach wat. Laat ik nog maar even doorgaan.