Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 3 februari 2008

Bikkels

Ik kan nog heel wat leren van de communicatiemedewerkers van de gemeente Rheden.

Op de website van de gemeente staan twee berichten die doen vermoeden dat we hier in Rheden voortvarend te werk gaan en dat onze bestuurders niet stilzitten.

Hoewel..”niet stilzitten” is een understatement. Er wordt gewoon snoeikeihard gewerkt.

En volgens de koppen op de website met ongeëvenaard succes!
Vooral burgemeester Petra van Wingerden is een echte bikkel.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Zo lees ik op de nieuwspagina dat de burgemeester op 31 januari 70 bomen plant ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van koningin Beatrix. Ziet u het al voor u! Bij mij rijst het beeld van mijn moeder voor ogen die in de vijftiger en zestiger jaren onze moestuin aan het verzorgen was. Met de klompen in de blubber. En die zich na een lange dag hard werken het zweet van het voorhoofd wist en met een hand in de stijve rug moeizaam overeind komt.

Geweldig zo’n burgermoeder die het voorbeeld geeft. Niks geen gemekker. Gewoon doen. Hupsakee. Als er 70 bomen geplant moeten worden dan doet Petra dat gewoon. Zeg wat je doet en doe wat je zegt.
Dat is pas daadkracht. Graven en spitten, daar draait ze haar hand niet voor om. Zo doen wij Zeeuwen dat. De geest van Michiel de Ruyter is nog niet gestorven. Lang leve de VOC-mentaliteit.

Verder lees ik dat op 29 januari het college van B&W door Tempo KAN! wordt gefeliciteerd met 4000 nieuwbouwwoningen.

Toe maar! Waar maken we ons in Rheden nog druk om? In het geniep heeft het college geen 1100 maar zelfs 4000 woningen gebouwd. De gemeenteraad heeft weer eens zitten slapen. Terwijl soezende raadsleden iets mummelen over de haalbaarheid van 1100 woningen in 2010 worden buiten de raadszaal de woonwijken uit de grond gestampt. De woningbehoefte in onze gemeente is voor de eerste 15 jaar opgelost. En het college heeft ook de groene lobby bij de neus gehad. Niks vleermuizen, steenuilen, gerugstreepte padden, dassenburchten of zandhazen. Komt allemaal te laat.

Hulde aan dit college van B&W en driewerf hoera voor bouwpastoor Jan Bart!

Daar wil ik meer van weten. Dus fluks de koppen aanklikken om het achterliggende bericht te lezen.

Maar wat heb ik nu aan m’n klomp hangen? Wat een teleurstelling! Het blijkt allemaal toch iets anders te liggen dan de koppen suggereren. Dat aantal van 70 bomen is gekrompen tot één spichtig boompje dat door de burgenmeester op de hoek van de Waterstraat en de Larensteinselaan bij de Geërfdenwei in Velp in de grond wordt geplaatst. Trouwens? Geplaatst? Op een foto in de Gelderlander staat ze op 'n meter afstand van de reeds geplante boom op haar pumps met een schop in de hand. De boom staat al kant en klaar in de grond. Compleet met steunbalken.

En bij die felicitatie van Tempo KAN! gaat het om 4.000 nieuwbouwwoningen die in 2007in het hele gebied van de Stadsregio Arnhem Nijmegen zijn gebouwd. Tempo KAN! feliciteert dus vooral zichzelf.

Die taart hebben ze even later natuurlijk gebruikt voor verdere collegiale gevechten in het college. Hans Elsenaar en Jan Jansen hebben al voorpret. Petra van Wingerden, Jan Bart Wilschut en Joop Kock zien het iets minder zitten en Harriët Tiemens kijkt zuinigjes. Ja, Harriët had op de 29e wel wat anders aan het hoofd. Die zandoorlog op het Rozendaalse Zand.

Ik zal de wethouder van communicatie eens vragen of ik niet een weekje stage mag lopen op die propaganda-afdeling.

Oh.. toevallig zit dat in de portefeuille van de burgemeester zelf.