Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 9 februari 2008

Nieuwe burgemeester Rozendaal

Er is nog geen nieuwe burgemeester voor Rozendaal in zicht. Het onderzoek naar de zelfstandigheid van Rozendaal dat ’n paar maanden geleden door gedeputeerde Peters was aangekondigd krijgt de vorm van een röntgenfoto van de gemeente Rozendaal.

Dit doorlichten wordt door de provincie “aangeboden” aan Rozendaal en het is zeker niet de bedoeling om de resultaten te gebruiken voor de vraag Rozendaal zelfstandig blijft of een fusiepartner moet zoeken. Althans volgens gemeentesecretaris Pieterse-Pook. Nee, zo kan Commissaris van de Koningen Clemens Cornielje “een nog betere aanbeveling doen voor een nieuwe burgemeester”.En het onderzoek is bedoeld om de kwaliteit van het bestuur te meten. Wat heeft dat in vredesnaam met een nieuwe burgemeester te maken?

Toen ik eens door de B&W-notulen heen bladerde zag ik onder andere dat het college in 2007 had besloten om geen onderzoek ex art.213a Gemeentewet te verrichten. Dat artikel gaat over het vaststellen van een verordening met regels voor de controle op het financiële beheer en op de inrichting van de financiële organisatie. Deze verordening waarborgt dat de rechtmatigheid van het financiële beheer en van de inrichting van de financiële organisatie wordt getoetst. (Artikel 213-1 van de Gemeentewet)
Zo’n verordening is er dus niet. Alvast een mooi onderwerp voor het onderzoek.

In deze kwaliteitsmeting komt ongetwijfeld ook de samenwerking met Rheden aan bod. In het burgerjaarverslag van 2006 van Rozendaal staat daarover het volgende:

De kleine gemeentelijke organisatie van Rozendaal is niet in staat om alle (wettelijke) taken zelf uit te voeren. Met de buurgemeente Rheden wordt al vele jaren intensief samengewerkt. Ook hebben zij gezamenlijke voorzieningen, zoals de bibliotheek in Velp.
Diverse uitvoerende taken zijn ondergebracht bij de gemeente Rheden, zoals een groot aantal taken op het gebied van bouwen, wonen en milieu. De handhaving en controle op het gebied van milieu, bouw en woningtoezicht wordt ook door ambtenaren van de gemeente Rheden uitgevoerd. Ook de uitvoering van de sociale wetgeving, zoals de wet Werk en Bijstand en de Wet maatschappelijke ondersteuning is bij Rheden ondergebracht. In 2006 is besloten de uitvoering van de Leerplichtwet en de Wet leerlingenvervoer onder te brengen bij de gemeente Rheden.
Sinds 2005 is een groot deel van het beheer van de gemeentelijke automatisering ondergebracht bij de Rhedense organisatie
Beleid wordt vaak in samenwerking met Rheden, of soms in nog groter (regio-)verband ontwikkeld. Te noemen zijn het ouderenbeleid en jeugdbeleid en het beleid op grond van de Wmo.


Het is duidelijk dat Rozendaal van Rheden afhankelijk is. De actuele stand van zaken weet ik niet en ik zou graag een helder, actueel en compleet overzicht willen hebben van alle samenwerkingsvormen van Rozendaal met Rheden. Inclusief de kosten.
Als Rozendaal deze diensten zelf zou moeten verlenen dan betwijfel ik of de zelfstandigheid van Rozendaal nog een lang leven beschoren zou zijn.

Ben benieuwd wat het onderzoek oplevert.
Rozendaal zal dus nog even moeten wachten op een nieuwe burgemeester.

Volgens mijn kristallen bol draagt de nieuwe burgemeester de naam "Petra".

Ada Boerma's plagiaat op het web (6)

Ada’s plagiaat heeft niet alleen in de Bommelerwaard voor opschudding gezorgd maar de ophef is over het hele land uitgewaaierd.

Vandaag maar eens kijken wat het noorden van het land van Ada Boerma’s plagiaat vindt.

Voordat Ada in Rozendaal burgemeester werd was ze raadslid en wethouder in Winschoten. Het Dagblad van het Noorden besteed af en toe aandacht aan Groningse emigré’s, ook aan Ada.

Zo was er ’n berichtje hoe fantastisch Ada haar herbenoeming in Rozendaal vond. Dat was in juli 2007. Toen had ze zeker nog geen plannen om naar een andere gemeente te verkassen.

Bij mij komt Ada niet weg met haar persberichtije. Dat persbericht heeft mij juist geïnspireerd om voluit door te gaan. En ik vind inmiddels dat Ada zo verstandig moet zijn om op te stappen. Haar excuses, als ze al mochten komen, wat ik niet verwacht, komen sowieso te laat. Ze heeft in januari haar laatste kansen verspeeld.

Op 14 februari heeft de Maasdrielse gemeenteraad de eerste mogelijkheid om Ada Boerma officieel op haar gedrag aan te spreken.

Om duidelijk te maken dat de ophef inderdaad landelijk is en ter voorbereiding voor de Drielse raadsleden iedere dag even een kleine herinnering.

Dus vandaag komt het noorden des lands aan het woord.
Klik hier om naar de berichtgeving over Ada’s plagiaat in het Dagblad van het Noorden te gaan.. Met veel reacties van lezers van de krant.
En hier is nog 'n artikel in dezelfde krant.


Of klik op onderstaande afbeeldingen om deze te vergroten.