Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 3 maart 2008

Steegse Vertellingen - 16. December 2005

In de aanloop naar de beslissende raadsvergadering op 20 december 2005 werd duidelijk dat de plannen niet zonder slag of stoot door de gemeenteraad konden worden geloodst. De 1500 bezwaarschriften konden niet zo makkelijk onder de mat worden geveegd.

De provincie werd daarom maar weer eens in stelling gebracht.
Gedeputeerde van Haaren kwam de gemeenteraad ernstig waarschuwen voor het afbrokkelen van draagvlak bij provincie en rijksoverheid. En passant werd de Kanaalweg-optie van Roskam afgeserveerd. Dezelfde provincie die via de pers aan de inwoners van Laag Soeren liet weten dat de rondweg er niet komt.
Ik was dan ook zeer onder de indruk van de gedeputeerde en van de wijze waarop de provincie communiceert, dat begrijpt u wel. De provincie zou ons als het zo uitkwam net zo makkelijk weer laten vallen.

De klankbordgroep bracht haar punten ook nog eens naar voren. Onderhuids waren de spanningen merkbaar en er werden bedekte toespelingen gemaakt op de verslechterde verhouding met de gemeente en de projectorganisatie. Ik kon er op dat moment niet helemaal doorheen prikken maar het was duidelijk dat zij niet langer wenste te fungeren als echoput voor de gemeente en de projectorganisatie.

De Stichting Spankerenseweg manifesteerde zich nadrukkelijk. Zij kreeg uiteindelijk € 18.000,- voor een nadere studie naar alternatieven voor de problemen in de Spankerenseweg. Nog ’n succesje voor de Dierenaren. Al heb ik later nooit meer gehoord hoe dit bedrag was besteed.

In de raadsvergadering van 20 december kwamen de besluiten over het Verkeerscirculatieplan en de Stedebouwkundige schets aan de orde.

Bij de inspreekbeurt van de SP voorafgaand aan de vergadering (zie Roskam en de SP) liet de VVD even zien hoe zij tegenover het verzet van de bevolking stond. De VVD draaide het gewoon om. De 1500 bezwaarschriften waren voor de VVD het bewijs dat de overgrote meerderheid van de inwoners van Dieren vóór het plan was.

Roskam en de SP

De SP, toen nog niet in de gemeenteraad, zag wel brood in het plan Roskam. Het gaf mij een verhelderend inzicht in de wijze waarop de SP opereert.

Zij had een persbericht opgesteld met de veelzeggende kop “Minister Peijs steunt onderzoek alternatieven Hart van Dieren” .

“Overleg tussen de SP afdeling Rheden en de SP Tweede Kamerfractie heeft er toe geleid dat SP Tweede Kamerlid Arda Gerkens vandaag tijdens het MIT-overleg over grote infrastructurele projecten, minister Karla Peijs van VROM heeft gevraagd om onderzoek naar de mogelijke alternatieven voor Hart van Dieren te steunen. De minister steunt deze suggestie en zal contact opnemen met de gemeente Rheden en de provincie Gelderland.”

En “De door het college aangedragen bezwaren tegen dit onderzoek werden door de SP van de hand gewezen. Mogelijk verlies van de rijkssubsidie van € 50 miljoen werd als belangrijkste argument genoemd, hoewel de subsidiebeschikking van het ministerie duidelijk aangeeft dat verbeteringen in het plan geen invloed op de subsidie hebben. “

“Inmiddels heeft de SP afdeling Rheden in haar visie de steun gekregen van de minister. Hangende een motie van de SP met het verzoek gemeente en provincie aan te sporen tot onderzoek, zal de minister binnen 60 dagen gehoor moeten geven aan dit verzoek”

Bij de raadsvergadering van 20 december kwam de aap uit de mouw toen voorzitter Rikus Brader kwam inspreken. De raadsleden beschikten over een afschrift van de notulen van het MIT, de Haagse commissie waarin de SP “Hart van Dieren” had geagendeerd. De SP had de minister inderdaad verzocht om naar het plan Roskam te kijken. Het voornaamste diverse malen nadrukkelijk herhaalde argument daarvoor bleek echter niet het plan Roskam of andere alternatieven maar een bezuiniging van € 10 miljoen.

Kamerlid Gerkens “Maar ik vraag om een kostenreductie van 25%. Wij hebben zo gesteggeld over 10 mln. bij het Wilhelminakanaal! Dan kunt u nu ook wel kijken naar een mogelijke kostenreductie van 25%.” En “Wat het Hart van Dieren betreft, zie ik toch nog besparingskansen.”

De minister zei letterlijk “Wij hebben over bepaalde projecten een hele heisa gehad in de Kamer. Daarover zijn we nu echt uitgepraat” en “Ik zal mij in de provincie laten informeren hoe het daarmee staat In ga niet het lokale en het provinciale proces verstoren, maar ik zal informeren hoe het daar staat en of dit nieuwe plan ooit is meegenomen”.

Van steun van de minister voor onderzoek naar alternatieven was dus geen sprake en het ging de SP voornamelijk om het besparen van geld op het roject.