Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 6 maart 2008

CO2

Ach wat schattig! De gemeente Rheden heeft de CO2-bomenprijs 2007 gewonnen omdat vorig jaar ter gelegenheid van de bomenplantdag 2700 jonge boomjes zijn geplant in Nationaal Park de Veluwezoom. Daarmee legt zij per inwoner het hoogste aantal kilo’s CO2 vast.

Hoe cynisch moet je zijn om dit breed uit te meten terwijl je op het Rozendaalse Veld duizenden bomen aan het verdelgen bent. Hoeveel kilo CO2 is daarmee gemoeid? En hoeveel kilo CO2 wordt tijdens die bosvernietiging door machines uitgestoten?

En dan ook nog dik doen over die 70 bomen die de gemeente aan de bevolking “schenkt” ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Beatrix. Op het bord aan de Larensteinselaan, bij die ene boom die tot nu toe geplant is, staat trouwens dat het een cadeautje is voor de koningin. Dus de gemeente geeft twee keer hetzelfde cadeau weg. Bovendien is het een sigaar uit eigen doos. Of heeft de burgemeester de bomen soms uit eigen zak betaald? Waar blijven die bomen trouwens? Wordt dat ook weer een meerjarenplan?

Over CO2 gesproken. Rechts ’n foto van de recente bomenkap op Landgoed Rosendael Ik telde meer dan 200 bomen die tegen de vlakte zijn gegaan. Vorig jaar was het park al rigoreus ontdaan van Amerikaanse eiken. Nu betrof het vooral naaldbomen maar ook een behoorlijk aantal berken en enkele beuken. Veel bomen staan nu onbeschermd. Bij de storm van afgelopen weekeinde stonden enkele bomen vervaarlijk te kraken. Bij een volgende flinke storm zullen er waarschijnlijk vanzelf nog een aantal sneuvelen. .

Trouwens, niet alleen in Rozendaal en Rheden maar ook in de gemeente Renkum kunnen ze er wat van. Laatst reed ik over de Kneppelhoutweg in Oosterbeek. Daar was een hele rij monumentale reuzen geveld. Bomen met een diameter van zo’n anderhalf meter. Volgens mij waren het eiken. Schijnt te maken te hebben met de gelijktijdige veroudering van veel bomen. Blijkbaar is nu een hele generatie aan de beurt voor de houtzagerij en vooral voor de kachel.

Steegse Vertellingen - 18. Referendum

De eerste maanden van 2006 draaiden de politieke partijen zich warm voor de verkiezingen. De traditionele partijen probeerden het onderwerp Hart van Dieren te mijden. Zij legden de nadruk voorla op andere onderwerpen. Gemeentebelangen en SP profileerden zich scherp op het Hart.

In februari wijdden wij onze maandelijkse wijkwandeling aan Hart van Dieren. Wij wilden ter plekke de mening van de mensen in het gebied horen. Het paste natuurlijk ook goed in de aanloop naar de verkiezingen. De gevoelens van onmacht en de teleurstelling van de mensen over hun beperkte inbreng voerden de boventoon.

Wij zonnen op mogelijkheden om de bevolking meer invloed te geven en wij wilden pal voor de verkiezingen duidelijkheid van de politieke partijen over hun visie op het betrekken van de bevolking bij Hart van Dieren.

Tijdens de raadsvergadering van 21 februari dienden wij daarom moties die het mogelijk moesten maken om referenda over belangrijke onderwerpen te organiseren. Daarbovenop wilden wij alvast een specifiek referendum over Hart van Dieren.

De eerste motie die samen met Gemeentebelangen werd ingebracht ging over het opstellen van een algemene referendumverordening. Mede met het oog op een referendum voor Hart van Dieren hadden wij in de motie aangedrongen om uiterlijk in april de referendumverordening aan de raad voor te leggen. De PvdA probeerde een referendum op de lange baan te schuiven. Was de PvdA nu vóór of tegen een referendum. Op mijn vragen kwamen alleen vage omtrekkende antwoorden. Zij wilde voorlopig alleen een discussie over zo’n referendumverordening en diende in die geest een eigen motie in.

Onze motie kreeg alleen de steun van Groen Links en werd met 14 tegen 8 stemmen verworpen. De discussiemotie van de PvdA werd met 17 tegen 5 (alleen het CDA had tegengestemd) aangenomen.

Daarna kwam onze motie voor een referendum over Hart van Dieren aan de orde. Ik wilde deze motie toch doorzetten omdat wij deze zo snel mogelijk in een discussie over de referendumverordening in wilden brengen.

Onderstaand een deel van onze motivering:
“De beslissingen die in de afgelopen jaren over “Hart van Dieren” zijn genomen, zijn bij een groot deel van de bevolking met grote scepsis ontvangen. Er is een groot aantal bezwaarschriften tegen de voorstellen en besluiten over de 8 min-variant ingediend. Verschillende organisaties hebben elkaar in eendrachtig verzet tegen deze oplossing voor de problemen van “Hart van Dieren” gevonden.

Zij vrezen voor grote problemen als de plannen op de huidige manier worden doorgezet. De oorspronkelijke doelstellingen van het project – een verbeterde verkeersdoorstroming, het verbinden van Dieren-Noord met Dieren-Zuid en het geven van een hart aan Dieren – worden in de ogen van veel inwoners met het huidige plan niet bereikt. Wij hebben inmiddels met veel van deze belanghebbenden gecommuniceerd en geconstateerd dat zij zich ernstig in de steek gelaten voelen.

De gemeente heeft enkele malen een telefonische enquête onder honderd willekeurige burgers gehouden. De resultaten waren onveranderd positief en de gemeente vond hierin een legitimatie voor het doorzetten van de plannen.

De VVD merkte op dat 1500 bezwaarschriften tegen het plan voor haar onvoldoende zeggingskracht hebben. Vragen van burgers over alternatieve plannen worden terzijde geschoven onder verwijzing naar de gevoeligheid.

In de quickscan van de gemeente van het plan-Roskam wordt aangegeven dat enkele waardevolle punten uit dat plan, zoals de omlegging van de Kanaalweg naar het Kraaienbosje, bij verdere ontwikkelingen zullen worden meegenomen. Bijna tegelijkertijd worden die mogelijkheden door de provincie terzijde geschoven.

Hoe zo, kloof tussen burger en politiek? Wij kunnen dit alsnog rechtzetten. Er zijn nog geen onomkeerbare besluiten genomen, de trein dendert echter wel voort.

Naast de andere zorgen die wij over dit project hebben is het draagvlak onder de bevolking natuurlijk het allerbelangrijkste. Het wordt tijd dat onomstotelijk wordt vastgesteld hoe groot het draagvlak voor dit project werkelijk is, wat de burgers van dit project vinden en hoe wij nu verder moeten.

Geachte collega’s. Geef onze medeburgers de mogelijkheid zich via een referendum over dit belangrijke project uit te spreken. De zojuist aangenomen motie van de PvdA over de referendumverordening geeft u de mogelijkheid een begin te maken met het overbruggen van de diepe kloof, die inmiddels tussen de politiek en een groot deel van de bevolking is ontstaan.

Dat is niet alleen in het belang van de bevolking, maar ook in het belang van het project en van de voortgang van het project. Dit geeft u de gelegenheid in de aanloop naar het referendum de bevolking te overtuigen van uw inzichten en een draagvlak te creëren. Het is ons niet primair te doen om welke variant of welk alternatief dan ook. U hebt de kans eenduidig vast te stellen wat de bevolking wil. Geef de bevolking de kans zich hierover uit te spreken.”

Het was aan dovemansoren gericht. De motie werd met 19 tegen 2 (Leefbaar Rheden) stemmen verworpen. Groen Links gaf nog wel aan een positief gevoel over de motie te hebben maar stemde toch tegen. Alle anderen stemden ook tegen. Inclusief Gemeentebelangen.

Wij waren nu faliekant tegen het doorzetten van welk plan voor Dieren dan ook zonder dat de bewoners zich daarover ondubbelzinnig hadden kunnen uitspreken.