Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 15 maart 2008

Omwonenden tegen bouwplan gezondheidscentrum

De bouwplannen voor de gezondheidsonderneming aan de Rozendaalselaan worden concreet. Al eerder was er gekrakeel tussen Atelier Velp en de gemeente en nu komen omwonenden van het nieuw te bouwen EersteLijnsCentrum Velp in het geweer tegen de plannen.

De bouwplannen voldoen niet aan de wensen van de omwonenden en passen (volgens de omwonenden) niet op de eerder door de gemeente gehanteerde uitgangspunten.

Zij voelen zich miskend.

"Het vertrouwen van de bewoners in de Gemeente zou bij doorgang van het huidige plan en de door Gemeente in het verleden gewekte verwachtingen met betrekking tot de invulling ernstig geschaad worden."

Bijgaande brief ontving ik afgelopen donderdag.

-------------------------------------------------------------------------
Burgemeester en Wethouders Gemeente Rheden

Postbus 9110
6994 ZJ De Steeg

Datum : 12 maart 2008
Onderwerp : Zienswijze omwonenden op het Bouwplan voor het EersteLijnsCentrum Velp

Geacht college,

Naar aanleiding van de gepubliceerde bouwaanvraag voor het EersteLijnsCentrum op het terrein van de vm. Kohnstamm Mavo aan de Rozendaalselaan te Velp, geven wij u hierbij de zienswijze van de omwonenden op dit plan.

De afgelopen jaren hebben wij als bewoners al diverse informatiebijeenkomsten mogen bijwonen en vele bouwplannen mogen aanschouwen. Hierbij werd steeds de indruk gewekt dat de bewoners een stem zouden hebben in het uiteindelijke plan. Regelmatig is er door omwonenden op gewezen dat de bebouwing moest passen in de bestaande omgeving, een open karakter met groen en aansluiten op de aanwezige laagbouw. Een visie die zoals blijkt uit de onderstaande correspondentie aan de projectontwikkelaar en de bewoners door de Gemeente werd ondersteund.

In een brief van de gemeente (kenmerk ORSVM0570-576 dd. 28 januari 1999) werd de toenmalige projectontwikkelaar Credo verzocht het ontwerp aan te passen en kort samengevat wel als volgt:

- geen hoge bebouwingsdichtheid; grootte van bouwmassa’s in relatie tot de onderlinge afstand

- aansluiting zoeken bij de huidige open (groen) stedenbouwkundige structuur in verband met de korrelgrootte van de omliggende bebouwing etc.

- voorkomen van het ontstaan van een te zware en stedelijke straatwand etc.

Ook in de brief aan een bewoner (kenmerk ORSVM0863-2455 dd. 31-03-1999) werd deze visie nog eens onderstreept:
- de maat en schaal van de omgeving in acht nemen; groene uitstraling

- het is van belang dat het plan niet te zeer verdicht wordt en voldoende openheid krijgt waarin de bestaande karakteristieke bomen worden opgenomen (een van deze bomen was thans niet meer karakteristiek en is inmiddels gekapt).
De toenmalige ontwerpen staan wat betreft opzet en ruimtelijke indeling (losse eenheden met open ruimtes) in schril contrast met het grote aaneengesloten bouwvolume zoals dit nu in het bouwplan is weergegeven.

De wensen van de omwonenden met betrekking tot het ontwerp zijn op de inloopavond dd. 7 juni 2006 nog eens gemeld: - geen hoog gebouw, behoud karakter van de straat, uitstraling van het gebouw.

De thans voorliggende bouwplannen zijn geheel niet in overeenstemming met de wensen van de omwonenden, en voldoen op geen enkele wijze aan de eerder door de gemeente gehanteerde uitgangspunten.

Alhoewel wij de komst van een EersteLijnsCentrum niet afwijzen, willen wij de gemeente houden aan de gedane toezeggingen en randvoorwaarden.
De omwonenden zijn van menig dat het bouwvolume en de hoogte van het gebouw niet passen in de omgeving en het karakter van de buurt nog verder aantasten en daarbij door de relatief korte afstand tot de bestaande bebouwing onevenredig veel schade toebrengen aan de privacy en de toetreding van licht en lucht voor de percelen en de woningen.

Zo zullen de bewoners van de panden welke aan de noordgevel van het nieuwe gebouw grenzen op korte afstand worden geconfronteerd met een gevel van 12 meter resp. 15,1 meter hoogte (ook is er nog sprake van een hoogteverschil tussen maaiveld van de huidige woning en het peil waarop gebouwd wordt; ca. 1m). Hierdoor blijven de woningen en met name de tuinen gedurende een groot deel van het jaar verstoken van zonlicht. Ook de privacy in de aangrenzende tuinen wordt geheel ontnomen. Daarbij zullen zij hinder ondervinden van de geplande hellingbaan, die dicht langs de bestaande huizen wordt aangelegd. De voertuigen zullen bij het gebruik van deze voorziening veelvuldig remmen of met zwaar belaste motor de helling oprijden. Dit leidt tot stank en eluidsoverlast. Mogelijk zal ook het openen van de garagedeur en/of slagboom geluidshinder kunnen veroorzaken.

Voor bewoners, die thans vanuit de Parkstraat zicht hebben op het perceel moet nog rekening gehouden worden met een extra hoogteverschil van 1,4 meter. De woningen zijn gebouwd op straatniveau welke 1,4 meter lager gelegen is t.o.v. het peil waarop gebouwd gaat worden, hierdoor wordt alle zicht en de middagzon ontnomen door een gevel met een hoogte 13,5 resp. 16,5 meter. Ook hier zijn er de nadelige gevolgen voor de privacy.

De toegestane goothoogte bedraagt weliswaar 9 meter met een mogelijke afwijking van 10%, maar door toepassing van een schuine kap komt de bouwhoogte dus op een totaal van 12,5 resp. 15,1 meter.

De hierdoor ontstane zolderverdieping wordt niet als bouwlaag benut en is derhalve leeg. De argumentatie voor deze kap is volgens mededeling het feit dat een pannendak minder onderhoudsgevoelig is en beter in de buurt zou passen. Het aanzicht van de buurt wordt thans echter voor een groot deel bepaald door het nieuwe appartementengebouw, welk onlangs is opgeleverd. Dit gebouw wordt gekenmerkt door enigszins aangepaste platte daken. Door toepassing van een soortgelijke dakconstructie kan de hoogte met ca. 5 meter verlaagd worden.

Ook bestaan er bij de omwonenden twijfels of het gehele gebouw verhuurd kan worden in kader van de gezondheidszorg en vrezen dat er mogelijk ruimtes verhuurd gaan worden aan niet
ELC- gegadigden teneinde alle ruimtes verhuurd te krijgen. Naar onze mening zijn belanghebbenden te veel geïnteresseerd in een maximale opbrengst. In het huidige plan worden de uiterste grenzen met alle mogelijke uitbreidingen direct geclaimd.

Op grond hiervan zijn wij van mening dat gekeken moet worden naar mogelijkheden om het bouwvolume te beperken, de hoogte te verminderen en een redelijke afstand tot de bestaande bebouwing te waarborgen, alsmede ruimte te creëren voor groen. Hierdoor zou het gebouw beter passen in de huidige omgeving.

Het vertrouwen van de bewoners in de Gemeente zou bij doorgang van het huidige plan en de door Gemeente in het verleden gewekte verwachtingen met betrekking tot de invulling ernstig geschaad worden.

Het verdient ons inziens aanbeveling dit bouwplan te betrekken in de huidige discussie binnen de gemeenteraad met betrekking tot maximale toegestane bouwhoogtes in Velp.

Uw reactie zien wij graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

De omwonenden volgens bijlage.
Een afschrift met bijlagen is gezonden aan de raadsfracties.