Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 26 maart 2008

Wijkvernieuwing Velp Zuid

SP-raadslid henk Molenaar, zelf woonachtig in Oud Velp-Zuid, vroeg zich af hoe het nu stond met de wijkvernieuwing van Oud Velp-Zuid. In december zou er al een boekje uitkomen waarin de plannen nader worden toegelicht. Het is nu eind maart en we hebben nog steeds niets gezien.

Het bevreemdde Henk dat de raadsleden een flyer met informatie over de wijkvernieuwing op hun bureau vonden die niet bij de wijkbewoners is bezorgd. Hij had ‘m in ieder geval niet op deurmat gevonden. En ik trouwens ook niet. Nou, dat klopte dus. De nieuwsbrief was niet bedoeld voor wijkbewoners maar alleen voor ingewijden. Het was een interne nieuwsbrief. bedoeld voor “alle” betrokkenen bij wijkvernieuwing Velp zuid. Dat zijn dus welgeteld drie partijen: gemeente, Vivare en het wijkplatform Velp-Zuid.

Bijeenkomsten van de werkgroep waarin gemeente, Vivare en het wijkplatform zitten zijn besloten. Zo was er sprake van een lunchbijeenkomst op 6 maart (interne bijeenkomst voor betrokkenen vanuit gemeente) die is benut om 'de nieuwsbrief te presenteren. Die nieuwsbrief is daarna verzonden naar alle betrokkenen van de samenwerkende partijen (naast gemeente is dat Vivare en wijkplatform Velp zuid). Ik hoop in ieder geval dat de lunch gesmaakt heeft.

Onder de regie van de gemeente worden de bewoners, de mensen waar het om gaat, vooralsnog angstvallig buiten de deur gehouden. Tot het moment dat de plannen vast liggen. Er wordt al meer dan een jaar achter de schermen aan de plannen gewerkt . Gemeente, Vivare en Wijkplatform Velp-Zuid hebben inmiddels een groot aantal sessies en workshops achter de rug waarin de plannen nader zijn vormgegeven. Die bijeenkomsten zijn besloten en de bewoners, burgers van de gemeente Rheden, die direct geraakt worden door de plannen zijn nog steeds niet actief bij de plannen betrokken. In april is het hoeplijk zover dat ook de burger er kennis van nemen.

Nou, daarom maar vast even de informatie die we op dit moment ter beschikking hebben. De planning en ‘n uitnodiging voor ondernemers. Dan blijft u in ieder geval 'n beetje op de hoogte. Met dank aan Henk Molenaar en de SP.

Eerst de planning:
----------------------------------------------------------------------------
Wijkvernieuwing Velp Zuid
Globale planning voor 2008



De eerste periode van de wijkvernieuwing Velp zuid heeft in het teken gestaan van het verzamelen van gegevens en het opstellen van het boekje actueel inzicht. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het boekje. Tijdens de wijkmarkt van 12 april wordt het boekje gepresenteerd. Het boekje ligt ook ter inzage op de wijkmarkt en bezoekers kunnen een exemplaar meenemen.

Tijdens de wijkmarkt kunnen bewoners en ondernemers hun ideeën en vragen stellen aan wijkplatform, Vivare en Gemeente. Bovendien kunnen verschillende organisaties, ondernemers en verenigingen die actief zijn in Velp Zuid zich presenteren aan de wijk. Daarnaast wordt via de wijkmarkt aan de betrokkenen duidelijk gemaakt dat de gemeente, Vivare en het wijkplatform bezig zijn met de wijkvernieuwing en welke stappen daarin doorlopen worden. De suggesties zullen zoveel mogelijk meegenomen worden bij het opstellen van de wijkvisie en bewoners en ondernemers krijgen antwoorden op hun vragen op het ideeënfestival.

In de weken volgend op de wijkmarkt zullen de drie partijen werken aan een concept wijkvisie. Deze moet gereed zijn voor het ideeënfestival eind mei. De doelen en de aanzet tot een visie waarmee in de afgelopen maanden gestart is, worden in deze periode verder uitgewerkt en vertaald naar een concept wijkvisie.

De concept wijkvisie wordt gepresenteerd tijdens het ideeënfestival. Tijdens het ideeënfestival krijgen betrokken de kans om mee te denken en schetsen over de wijkvernieuwing en te reageren op de eerste plannen.

In de periode tussen het ideeënfestival en de zomervakantie wordt de input vanuit het ideeënfestival verwerkt in de wijkvisie. Uiterlijk begin juli bieden wijkplatform, Vivare en gemeentelijke wijkwerkers hun concept wijkvisie aan aan B&W en de directie van Vivare.

Na de zomer wordt op basis van de wijkvisie gestart met het maken van een programma. Het programma benoemt concrete projecten en acties die vanaf 2009 gestart worden met als doel om het in de wijkvisie geschetste beeld te realiseren. Het programma wordt uiterlijk eind 2008 afgerond.

Begin 2009 wordt gestart met de eerste projecten en acties. Ondertussen werken tal van wijkwerkers continue aan korte termijn successen, soms gefinancierd uit ISV.

Kerndata
12 april 2008 Wijkmarkt
eind mei 2008 ideeënfestival
Juli 2008 Wijkvisie naar B&W
September 2008 Start programma, inclusief evaluatie sociaal en fysiek beheer
December 2008 programma gereed
2009 Start projecten en acties
--------------------------------------------------------------------------------
En bijgaand de uitnodiging aan ondernemers.
Klik op de afbeelding om te vergroten.
--------------------------------------------------------------------------------