Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 27 maart 2008

Dorpsvisie - Inspraakreactie GBO

De inspraakreactie die namens het GBO door mevrouw Laboyrie in de raadsvergadering over de Dorspvisie werd uitgesproken.

Voorzitter, geachte leden van deze raadsvergadering,

Wij hebben een inspraakreactie gemaakt, maar die is te lang. Het GBO heeft in dit geval besloten de tekst niet in te korten, maar onverkort aan alle raadsleden te mailen omdat we weten dat sommige mensen afgekapt worden als het langer duurt dan vijf minuten.

Schandalig dat er voor zoiets belangrijks als Hart van Dieren een ingelaste mogelijkheid tot informatie aan de raadsleden geforceerd moet worden – pas op 11 maart jl – en het uitsluitend daardoor toevallig, maar volgens het reglement, mogelijk is burgers 5 minuten te laten inspreken.

Al eerder zagen we onszelf als risicofactor in het proces omschreven. Hoe ziet u de burgerbetrokkenheid in de toekomst? Inhoudelijk is het niet eens mogelijk te reageren in zo’n korte tijd, maar de schijn ophouden dat u op deze wijze betrokkenheid creëert en zo alsnog draagvlak onder de bevolking meent te kweken is kansloos.

Of we nu inspreken, een petitie aanbieden, tekeningen maken, gesprekken met een wethouder aanvragen, onze visie ter discussie aanbieden of niet, het lijkt allemaal géén énkel effect te hebben.

Wij hebben nu voor de derde achtereenvolgende keer een duidelijke globale visie neergelegd bij het college en bij Verdaas en er is niets mee gebeurd. Het is aan de raad niet eens ter kennisname aangeboden. U kunt onze inspraak en onze visie vinden in uw mailbox. Ons plan is betaalbaar, duurzaam en werkbaar. We zijn graag bereid een en ander toe te lichten. Voor het geval opnieuw per ongeluk deze inspraak en de visie van de Gezamenlijke Belangen Organisaties u niet bereiken, hebben wij van beiden een hard kopy.

Wat betreft de dorpsvisie kunnen wij kort zijn. Het is zeer te betreuren dat na bijna drie jaar wij een dergelijke tekst voorgeschoteld krijgen die de basis moet voorstellen van een serieuze dorpsvisie voor Dieren. We lezen dat opnieuw van alles ondrzocht moet worden, we lezen een heleboel onderwerpen helemaal niets.

En het ergste is de visie van dit college op verkeer: Zonder te motiveren hoe en zonder te weten hoe dat dan te financieren, lezen we: “Het college streeft ernaar het regionale verkeer zo onbelemmerd mogelijk te laten rijden op de met name voor regionaal verkeer bedoelde wegen (De Burg de Bruinstraat en de Kanaalweg). Het college streeft er daarbij naar de leefbaarheid in de gebieden grenzend aan deze wegen te verbeteren”. Het is géén concrete visie op de toekomst. Daarnaast staat er dat “Het college ernaar streeft het lokale verkeer zoveel mogelijk op lokale wegen te laten rijden”.

Verder dan dit strekt de visie van dit college in allereerste aanleg niet, dames ne heren. Wat moet dat dan worden? Wie heeft de hand van de auteur vastgehouden toen deze tekst uit zijn of haar pen vloeide? De provincie? Is dit het toekomstbeeld dat ons college ons te bieden heeft na alles wat er gebeurd is?

Hoe is het mogelijk dat NIEMAND hier iets van vindt?

Geen enkel publiek debat heeft er over het hele Hart van Dieren sinds 11 september 2007 plaatsgevonden.

Voor die tijd de ene vage raadsvergadering na de andere. Politiek gekrakeel dat nergens toe leidt. Het ene onderzoek volgde het andere op.

Adviezen van professionals en van burgers, het maakt niet uit, allemaal de prullenbak in.

Miljoenen euro’s zonder één enkele verantwoording weg, en nu weer een verzoek voor maar liefst 200.000.- burger – geld. Wat gaat daar mee gebeuren, geachte raadsleden?

Het GBO platform concludeert dat elke burger kan bedenken dat als het verkeer niet onder óf buiten of boven Dieren langs wordt geleid, er uiteindelijk niets in het belang van Dierenaren verandert.

Hebt u het gevoel dat deze eerste aanzet van een dorpsvisie tot iets kan leiden waarmee überhaupt iemand naar Den Haag durft te gaan? Dat het echt helpt? Wanneer gaan politieke partijen de burgers nu eens eindelijk vertegenwoordigen?

Dank u wel

Dorpsvisie in de raad

Eergisteren kon ik tot mijn grote spijt de raadsvergadering over de Dorpsvisie niet bijwonen. Ik heb de insprekers uit Dieren dus niet gehoord en ook de presentatie van het nog te maken communicatieplan heb ik gemist. Gelukkig heb ik zowel de inspraakreacties als de presentatie via andere wegen ontvangen.

Voorafgaand aan de bespreking van de Dorpsvisie hadden diverse insprekers hun ongenoegen geuit over de manier waarop de Dorpsvisie tot stand is gekomen. Begrijpelijk.

Zoals gewoonlijk was er door wethouder Kock en het college van B&W weer “zorgvuldig gecommuniceerd” en had het college voor een “breed draagvlak” gezorgd door de bevolking en de diverse belangenverenigingen bij de ontwikkeling van de Dorpsvisie te negeren. De arrogantie van de macht.

Toen ik de radio aanschakelde waren net de raadsleden aan het woord . Alles bleek al voorgekookt. En zoals te verwachten slikte de raad alles wat hen door het college van B&W werd voorgeschoteld. ’n Vraagje hier, ’n opmerking daar en het was allemaal voor de bakker.

De VVD en de SP hadden nog de meest uitgesproken bijdrage. Voor de VVD zijn de barrière tussen Noord en Zuid en de verkeersproblemen de belangrijkste issues die boven de ruimtelijke plannen gaan. Ook werd er gedimdamd over de inzet van externe consultants en de samenwerking tussen de provincie en de gemeente.

En er werd ook weer eens aan symboolpolitiek gedaan. De door zes partijen ingediende motie over de communicatie bevatte ’n schijnbaar redelijk element in de verplichting voor het college om de bevolking minimaal één keer per maand de gelegenheid te geven om in te spreken. Daar hoeft volgens mij geen motie aan te pas te komen hoor! Dat kon volgens de reglementen toch al.

Enkele zinnige vragen van de SP over de samenwerking met de provincie, de invloed van de provincie op de verdere plannen en de rol van de provincie werden door wethouder Kock onder de mat geveegd met de opmerking dat de verstandhouding met de provincie prima was.

Over het betrekken van de bevolking bij de verdere ontwikkeling van de plannen werd vaag gedaan. Dat komt allemaal nog in het communicatieplan. Waar op 11 maart nog werd gesproken van Benen Op de Tafel-overleg waar geen limiet aan het aantal gesprekspartners werd genoemd wordt nu gesproken over een Tafel van 10.
Wie daar aan die tafel komen te zitten is niet bekend. Ik vermoed dat de stoelen “evenwichtig” tussen de "stakeholders" verdeeld zullen worden zodat een meerderheid van bestuursadepten gegarandeerd is.

En het raadsvoorstel werd op alle punten slaafs geaccordeerd:

• dat voor de vervolgfase van het project Hart van Dieren de oorspronkelijke probleemstelling zoals vastgelegd in de Samenwerkingsovereenkomst 2005 (het oplossen van de problemen ten aanzien van leefbaarheid en verkeersdoorstroming in de kern van Dieren) van kracht blijft;

• met het oog op de vervolgfase van het project Hart van Dieren te ontwikkelen masterplan, de kaders hiervoor vast te stellen; (SP tegen)

• het College op te dragen binnen deze kaders een Masterplan Dieren op te stellen en wel voor 1 juli a.s.; (SP tegen)

• kennis te nemen van de concept-dorpsvisie Dieren (SP en Gemeentebelangen tegen)

• een krediet beschikbaar te stellen van € 200.000,-- voor het inhuren van externe deskundigheid voor de totstandkoming van het Masterplan Dieren; (SP tegen)

Ik moet m’n spreadsheets maar weer eens gaan bijwerken. De kassa blijft rinkelen. Totdat ie helemaal leeg is. Dat mogen u en ik betalen hoor!