Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 2 april 2008

Poll: u kunt nog stemmen!

Hebt u de Rhedense coalitie en/of de de oppositie al op rapport gezet? Vrijdagavond sluit de poll waarna u een nieuwe vraag krijgt voorgelegd.

Dank aan degenen die de moeite hebben genomen om te stemmen. Hun waardering voor het functioneren van de colaitie en de oppositie houdt niet over. Slechts een enkeling heeft hier waardering voor.

Dus mocht u nog niet gestemd hebben, geef uw mening!
De twee polls staan links op het scherm.

Krimp

Even afgezien van Hart van Dieren doet VVD-er Ronald Haverkamp het goed. Met de woningbouwdiscussie brengt de VVD tenminste ’n beetje vuur in de grijze gemeenteraad. En het zit ze ook mee.

De ROB (Raad voor openbaar bestuur) meldt dat er in een groot aantal gemeenten sprake is van bevolkingskrimp. Ook in Rheden loopt het aantal inwoners terug.

Tot 2025 zal de omvang van de Rhedense bevolking tussen de 10% en 15% dalen.
Maar niet alleen het aantal inwoners daalt. Ook het aantal huishoudens neemt met 5% - 10% af.

De prognose van CBS voorspelt een afname van het aantal inwoners tot onder de 40.000 in 2025. Een afname van zo'n 11% ten opzichte van 2006.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Aan de andere kant wachten nu nog veel mensen op een woning. We horen de laatste tijd niet zo veel meer over de wachttijden voor huurwoningen maar enkele jaren geleden was een inschrijvingstermijn van ver boven de vijf jaar niet ongewoon. Die wachtlijsten zijn volgens mij niet zo maar ineens opgelost.

Dus alle reden om nog eens goed te kijken naar het woningbouwprogramma. En niet alleen naar het woningbouwprogramma maar ook naar het voorzieningenniveau en de aard van de voorzieningen.

De VVD was overigens de discussie begonnen vanwege de hoogbouw. Het lijkt erop dat die hoogbouw bij de VVD vooral een doorn in het oog is in de VVD-gebieden.

Maar goed. Het is een belangrijk vraagstuk en het debat brengt wat sjeu in deze raad.

Onderstaand nog wat cijfers. Alleen de bevolkingsgroep van 65 jaar en ouder groeit. Beneden de 65 jaar is er een gestage krimp. Minder groen en meer grijs.

Klik op een van de afbeeldingen om te vergroten.