Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 20 mei 2008

Wat schort er aan?

Ik wil graag een discussie opstarten. Het wordt tijd dat er fundamentele vragen worden gesteld. Fundamentele vragen in de zin van “wat schort er aan politiek en bestuur in de gemeente Rheden?”

Hebt u het gevoel dat dit gemeentebestuur niet naar uw bezwaren, opmerkingen en voorstellen luistert? Dat u keer op keer met een kluitje in het riet wordt gestuurd? Dat u tegen een muur oploopt?

De voorbeelden kennen we. Hart van Dieren natuurlijk op de eerste plaats. De hele bestuurs-politieke kliek voelt zich “ verantwoordelijk” maar weigert tegelijkertijd die verantwoordelijkheid te nemen. Wethouders blijven zitten, raadsleden weigeren het college op het falen aan te spreken en de provincie-bestuurders worden niet aangesproken.

Hoe zit het met de cultuur? Is de raad volkomen geconformeerd zijn aan het college? Is er wel sprake van echte oppositie? Durven de raadsleden wel echt kritische vragen aan dit college te stellen? Hebben we hier gewoon een monistisch stelsel? Raad en college zijn één! Twee handen op één buik!

Beseffen college en raad eigenlijk wel voor wie ze wat doen? Hoe open staan ze echt voor de mening van burgers. Horen ze wel wat die burger zegt? Laat staan dat ze begrijpen wat die burger zegt!

Ik heb wel eens het idee dat raadsleden een andere wereld betreden zodra ze de deur van het gemeentehuis binnengaan. Dat ze samen lekker gaan “cocoonen” en zich graag en makkelijk laten overtuigen van de hersenspinsels uit de collegekamers of het provinciehuis. Dat hun werkelijkheid een andere is dan die van de burgers waarvoor ze zeggen het te doen! Dat ze zich eenvoudigweg niet meer KUNNEN verplaatsen in de gedachtengang van burgers.

Of ligt het aan ons zelf? Maakt het niet uit wat ze in het gemeentehuis uitspoken. Interesseert het u niet of hebt u zich al lang afgekeerd van de politiek? Zegt u: “Ze doen toch wat ze willen, daar kan ik geen invloed op uitoefenen.”
Of bent u daar juist boos over? Voelt u zich machteloos? Voelt u zich betrokken maar hebt u de ervaring dat u er niet “doorheen” komt?

Komt dat door de partijen die al decennia lang hier de dienst uitmaken. De PvdA voorop? Die, met in haar kielzog de VVD en het CDA, al zo lang de Steegse bestuurskamers bezet? Is dat de reden? Of ligt het niet aan partijen maar aan de personen die namens die partijen in raad en college zitten. Gaat het puur om de poppetjes.

Of is dit niet een Rhedens probleem? Is het landelijk? Krijgen Rita Verdonk en Geert Wilders daarom al die stemmen? Of vindt u het helemaal geen probleem? Gaat het juist goed? Bent u tevreden met de manier waarop Rheden wordt bestierd? Zie ik spoken?

Mail me of reageer op de blog. Geef uw mening! Of vertel van uw ervaringen! Goede en slechte!