Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 21 mei 2008

Oude liefde roest niet

Waar zal ik ’t eens over hebben. Over Willem? Okay, Willem Pieper heeft zich verzoend met zijn partij. Hij wil zich weer inzetten voor Gemeentebelangen. Oude liefde roest ook hier niet. Een verstandige zet. Zowel van Willem als van Gemeentebelangen. Het zal de lokale partij een hoop stemmen schelen. Ik wens Gemeentebelangen en Willem veel succes.

Het is tijd voor verandering. Tijd voor aflossing van de wacht. Het gebeurde met Hart van Dieren toont eens te meer aan dat het daarvoor de hoogste tijd is. Bestuurders zijn niet weg te branden. Dat kan alleen als er een politieke omwenteling komt in deze gemeente. Als de inerte bestuurscultuur wordt doorbroken.

Laten we het eens over kapitaalvernietiging hebben. Als cadeautje voor Willem en Gemeentebelangen. Voorzetjes voor de politieke agenda. Onderwerpen waarmee hij het de coalitie lastig kan maken.

De geldverbranding in Hart van Dieren is het opvallendste voorbeeld maar het is beslist niet de enige.

Denk eens aan het voormalige zwembad Beekhuizen in Velp. Rond de eeuwwisseling waren plannen ontwikkeld voor een outdoor-sportcentrum. Dat is destijds om nog onopgehelderde redenen niet doorgegaan. Naar verluidt zou er sprake zijn geweest van mogelijke (schijn van?) belangenverstrengeling. Het bedrijf dat het outdoorcentrum zou ontwikkelen is tenslotte afgekocht voor een bedrag van, naar ik meen 500.000 guldens of euro’s. Als het guldens waren dan is dat toch een dikke 225.000 euro. Dat is op zich al een kwalijke zaak maar het terrein bleef braak liggen en werd tenslotte gekraakt. De krakers hebben het terrein sinds vorig jaar de facto in eigendom. En of u het daar nu mee eens bent of niet: het terrein kon nu niet meer in ontwikkeling worden gebracht en de gemeente heeft hier tonnen en misschien wel miljoenen misgelopen.

Een ander voorbeeld is zwembad Nieuwland. Na de privatisering hebben de eigenaren diverse malen voorstellen voor een sportcentrum bij de gemeente ingebracht. Die plannen zijn op een mysterieuze manier nooit langs het college van B&W gekomen. Het schijnt dat rivaliteit tussen wethouders in de coalitie 1998-2002 daarvoor een belangrijke oorzaak was. Daarmee werd dit een politiek zeer gevoelig onderwerp, een hoofdpijndossier. Ook wethouders van nĂ¡ 2002 hebben zich daarom niet aan de zaak gewaagd. Soms zelfs botweg ontkennend dat ze op hoogte waren van de plannen.

De burgemeester deed er in 2005 nog een schepje bovenop met het “ketelincident”. We kennen de afloop. Het zwembad werd vorig jaar gesloten en naar verluidt kwam ook hier een schadevergoeding aan te pas. Met wat meer souplesse had dit alles kunnen worden voorkomen. De gemeente heeft hier een kans laten liggen voor een sportcentrum inclusief een zwembad om niet!

Mijn voorstel voor een raadsonderzoek naar de privatisering en alles daarom heen staat nog steeds. Heel langzaam begin ik enig inzicht in de gang van zaken te krijgen. Zodra ik daar de kans voor krijg ga ik dat haarfijn uitzoeken.

Nu zijn er plannen voor een nieuw overdekt zwembad in Rheden dat volgens de gemeente zo’n 7,5 miljoen euro moet gaan kosten. Plus een jaarlijks exploitatietekort van honderdduizenden euro’s. Die uitgaven had de gemeente zich dus waarschijnlijk kunnen besparen.