Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 13 juni 2008

Brief VROM - Onthutsend

Bijgaand de brief van het ministerie van VROM waarin formeel de rijkssubsidie voor Hart van Dieren wordt ingetrokken. De uitkering van voorschotten is met onmiddellijke ingang stopgezet.

De argeloze lezer zou er zomaar overheen kunnen lezen maar er staan enkele zeer opvallende zaken in de brief. Ik vind het ronduit onthutsend.

Lees eerst de brief. Onder de brief heb ik mijn opmerkingen toegevoegd. Ik concludeer dat de provincie en de gemeente al lang een alternatief plan hadden. In ieder geval de provincie. En daar MOET de gemeente van geweten hebben.

Onderstaand de volledige tekst. De brief is gericht aan gedeputeerde staten van Gelderland met een afschrift naar de gemeente Rheden en Senter Novem. Als bewijs is er onder het artikel eveneens een afbeelding van de brief toegevoegd.

-------

College van Gedeputeerde Staten
van de provincie Gelderland
Postbus 9090
6800 GX Anhem

Ontwikkelingen rond het project Hart van Dieren

Datum: 22 mei 2008

Geachte college,

Onlangs ontving ik via SenterNovem de BIRK-rapportage over 2007 tbv monitoring Rijkssubsidie. Daarin geven de projecteigenaren, de provincie Gelderland en de gemeente Rheden, aan wat de ontwikkelingen zijn rond het project Hart van Dieren. In uw brief van 22 april 2008, zaaknummer 2006-023664, bij deze rapportage vermeldt u verder nog de actuele stand van zaken.

Indien deze ontwikkelingen geconcretiseerd worden, ontstaat een situatie die aanmerkelijk afwijkt van de destijds afgegeven subsidiebeschikkingen. Aan de provincie Gelderland is door het Rijk in totaal € 53,3 miljoen toegekend voor de uitvoering van het “8-min” alternatief.

Op 9 mei jongstleden heeft een gesprek over de rijksbijdrage plaatsgevonden tussen de heer Riedstra van V&W en mevrouw van Haaren van de provincie Gelderland.

Geen tunnel en geen spoorbak wijkt dermate van genoemd alternatief af dat de grondslag voor de op 16 november 2004 en 6 april 2005 afgegeven beschikkingen komt te vervallen.

Graag treedt ik spoedig met u en de gemeente Rheden in overleg over de consequenties voor de rijksbijdrage. In afwachting van de uitkomsten van dit overleg is het verstrekken van voorschotten stopgezet.

Hoogachtend,
De Directeur gebiedsontwikkeling
------------

Op 22 april heeft de provincie dus een brief geschreven waarin de actuele stand van zaken met betrekking tot Hart van Dieren wordt gerapporteerd.

Op 9 mei heeft er een gesprek over de rijksbijdrage plaatsgevonden tussen een vertegenwoordiger van het ministerie van V&W en gedeputeerde van Haaren.

En dan komt de volgende zin in een wel heel speciaal daglicht te staan:


“Geen tunnel en geen spoorbak wijkt dermate van genoemd alternatief af dat de grondslag voor de op 16 november 2004 en 6 april 2005 afgegeven beschikkingen komt te vervallen”

In de rapportage van 22 april en/of in het gesprek van 9 mei is dus een alternatief aangedragen waarin geen plaats was voor een spoorbak en (heel belangrijk) ook niet voor een tunnel.

Daarmee zijn de raad én de deelnemers van de Tafel van 10 dus ronduit ………. Ik zal hier niet het woord gebruiken dat ik in gedachten heb. Dat kunt u naar eigen goeddunken invullen.

Er was dus al een alternatief waarin geen plaats was voor een tunnel. Waarschijnlijk al op 22 april.

En welk “genoemd alternatief“ is dat dan? Lijkt dat soms op de modellen die nu door de gemeente aan de Tafel van 10 zijn voorgesteld?

Dat terwijl tot voor zeer kort altijd is gezegd dat alles bespreekbaar was. Niets was uitgesloten. Ook een tunnel was nog niet van tafel!

De gemeente heeft de GBO en de Calluna-winkeliers rustig voor spek en bonen plannen laten ontwikkelen en presenteren. In de wetenschap dat ze niet relevant waren. Er was immers al een alternatief waarin geen plaats was voor een tunnel.

Dank u GBO. Dank u Calluna-winkeliers. Zeer interessant. We zullen de plannen serieus bekijken. Dank u zeer voor alle tijd en energie.

Dank u Tafel van 10 dat u zo constructief met ons wilt meedenken. Dank u voor het draagvlak dat zich duidelijk voor onze ogen aftekent. Dank u, dank u, …. Dank u zeer.

WIE VRAAGT HIEROVER UITLEG AAN DE GEMEENTE EN DE PROVINCIE?

- waar is die rapportage van 22 april?
- waar is het gespreksverslag van 9 mei?
- wat hebben de gemeente en provincie met elkaar en met het rijk afgesproken?


Kilk op de afbeelding om te vergroten.