Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 10 juli 2008

Op toeren komen

Het is na ’n paar weken afwezigheid even wennen. Toch wat moeite om de draad weer op te pakken.

Laag-Soeren
Naar ik begrepen heb wordt nu eindelijk het vrachtwagenverbod voor de Harderwijkerweg door Laag Soeren doorgezet. Hoewel! Zelfs daarover weet de gemeente op haar website verwarring te zaaien. De kop boven het bericht over het vrachtwagenverbod luidt “ Vrachtwagenverbod Laag-Soeren blijft gehandhaafd”. Dat suggereert dat het verbod al geldt. Maar dat klopt natuurlijk niet. Het besluit kan dan wel gehandhaafd worden maar dat wil nog niet zeggen dat het verbod al van kracht is. Laat staan dat het verbod gehandhaafd wordt. Maar ik zal wel weer spijkers op laag water zoeken. Ben ik natuurlijk een van die “azijnzeikers” waar de raad het tegenwoordig over schijnt te hebben.

De gemeente is in ieder geval van plan binnen vier weken te starten met het plaatsen van verkeersborden tot geslotenverklaring. Daarna treedt het verbod in werking. En dan moet het nog gehandhaafd worden. En, zoals het een az-er betaamt: eerst zien en dan geloven.

Hart van Dieren
Van het Hart van Dieren-front begrijp ik dat wethouder Kuiper en gedeputeerde van Haaren op 1 juli hebben gesproken met het Ministerie van VROM. De Tafel van Tien had, althans volgens de gemeente, wethouder Kuiper geadviseerd om variant 3a in de onderhandelingen in te brengen. Dat wekt mogelijk de suggestie (kijk eens hoe voorzichtig ik ben) dat de Tafel van 10 als één blok achter dit voorstel staat. Uit de eerste hand weet ik dat dit absoluut niet klopt. De steun varieert van afwijzend via “mwah het moet maar want we hebben eigenlijk geen alternatieven” naar volledige steun. Maar okay, we zullen zien wat er van komt. Eens kijken of het rijk de volledige bijdrage van 53 miljoen intact laat. Ik heb daar mijn twijfels over.
In september wordt er verder gepraat. Dat is natuurlijk de reden dat het plan vóór de zomervakantie afmoest. Dan kan het in ieder geval ’n maand of twee in een Haagse bureaula betijen.

Voor enkele mensen is het Hart van Dieren-proces op een desillusie uitgelopen. Zozeer zelfs dat die niets meer met de overheid (i.c. de gemeente) te maken willen hebben. Deze mensen hadden zeeën van tijd en energie in Hart van Dieren gestoken en staan nu, naar hun idee, met lege handen. Ze voelen zich oprecht “belazerd”. Deze mensen hebben het signaal ontvangen dat de overheid geen behoefte heeft aan betrokken burgers. Erg jammer. Hopelijk herpakken zij zich op enig moment want de democratische controle door de vertegenwoordigende organen functioneert niet altijd. De inbreng van kritische betrokken burgers blijft hard nodig.

Vanuit provinciale staten (Martijn Leisink) krijg ik overigens het signaal dat de provincie op het punt staat om de businesscase 2005 vrij te geven. De acties van D66 en SP voor opheffing van de geheimhouding hebben succes. Nu, nadat gedeputeerde staten het vuur na aan de schenen is gelegd, blijkt opheffing van de geheimhouding wèl te kunnen. Zodra de geheimhouding is opgeheven zal ik de BC2005 publiceren.


Attent
Bij Attent zijn weer andere perikelen. Daar moet ik ook eens mijn neus in steken. Nu er enkele personeelsleden onheus behandeld zijn en de portemonnee van Attent ’n miljoen lichter wordt gemaakt buitelen de afkeurende reacties over elkaar. Ook de gemeenteraad vond het nodig om zich er mee te bemoeien. Dat vind ik wat merkwaardig.
Vorig jaar hoorden we niets toen er problemen waren in het Lorentzhuis. De fusie tussen de Stichting Zorg en Wonen en het Humanistisch Woon en Zorgcentrum Velp waaruit Innoforte ontstond mondde uit in grote personele spanningen. Daar zijn slachtoffers gevallen maar toen bleef de politiek er angstvallig buiten.

Nou, ik begin weer aardig op toeren te komen.
Tot morgen!