Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 19 juli 2008

Burgemeestersvacature Rozendaal

Sinds 10 juli 2008 kunnen kandidaten solliciteren naar het ambt van burgemeester in de gemeente Rozendaal.

De bezoldiging bedraagt maximaal 4.867,41 euro bruto per maand.

De profielschets van de te benoemen burgemeester kan worden aangevraagd de provincie. Op de website van Rozendaal wordt verwezen naar de website www.gelderland.nl/vacatures/burgemeesters waar de profielschets kan worden gedownload. Nou die link werkt niet! Ik heb 'n goede link aan het einde van het bericht toegevoegd.

In de profielschets staan overigens wel enkele aardige dingen.

Zo wordt van de burgemeester verwacht dat hij (of zij) zijn eigen toespraken schrijft. Dat hebben ze er voor de zekerheid bijgezet denk ik. Zou de vorige burgemeester dat ook gedaan hebben? Kan iemand van de gemeente Rozendaal wat toespraken van de vorige burgemeester naar me opsturen? Misschien wel aardig om dat even te checken.

De nieuwe burgemeester moet zich ook gedeisd houden, Niet teveel ambities graag. En Rozendaal heeft ook een ambtswoning. Die staat volgens mij aan de Ringallee. Helaas voldoet ie niet meer geheel aan de eisen van deze tijd. Hoe moet dat nou weer geïnterpreteerd worden? Als je zoiets leest in een advertentie van ’n makelaar dan betekent dat meestal dat er nogal wat aan mankeert. Ik hoop voor de nieuwe burgemeester dat het meevalt. Het is even behelpen maar geen nood. Er komt een nieuwe ambtswoning op de Del.

Hij moet ook aardig zijn, meedoen aan personeelsfeesten en graag onder de bewoners verkeren.

En nog 'n tip voor de kandidaten.
Lees ook het rapport "Bestuurskrachtmeting" (klik hier).
De Commissaris van de Koningin zal er ongetwijfeld naar vragen.


De Rhedense wethouder Hans Elsenaar neemt tijdelijk de wijk naar Rozendaal omdat zijn huis in Velp wordt verbouwd. Misschien wil ie daar wel blijven. Burgemeester van Rozendaal lijkt me 'n rol die ‘m op het lijf is geschreven. Het is 'n aimabele man en je kunt eigenlijk niet kwaad op 'm worden. Dat maakt hem juist zo geschikt voor Rozendaal. Hij is graag onder de mensen en hij kan vast wel z'n eigen speeches schrijven.
Het schuift wel wat minder dan een wethouderspost in Rheden maar daar is volgens mij wel 'n mouw aan te passen. En het is 'n rustige baan. In Rozendaal zul hij weinig last hebben van professionele azijnzeikers.

’n Ideetje Hans? Lees dit bericht verder, print het uit, pak de telefoon en meld je bij de commissaris van de Koningin.

Ja,ja.. ik weet ‘t. Zo komende geruchten in de wereld.

Aan de andere kant...we willen Hans hier niet kwijt. In Dieren en Laag-Soeren moet nog het een en ander geregeld worden. En ook het zwembad en de Nota Spoor vragen aandacht.


Onderstaand de profielschets. Het gewenste profiel van de nieuwe burgemeester staat onderaan.
----------------------------


Profiel van de gemeente.

De gemeente Rozendaal is gelegen aan de rand van de Zuid-Veluwe en ligt in de directe nabijheid van Arnhem en Rheden (direct ten noorden van en grenzend aan de kern Velp). Het inwonertal van de gemeente is 1510 (per 1-1-2008). Daarmee is Rozendaal de kleinste gemeente op het Nederlandse vasteland. De gemeente maakt deel uit van de stadsregio Arnhem-Nijmegen.

De gemeente is ontstaan uit de Heerlijkheid Rosendael. Tot ver in de 20e eeuw bedroeg het aantal inwoners van Rozendaal niet veel meer dan 400.

Het open en royaal opgezette karakter in de oude kern van het dorp is goed bewaard gebleven.

De oude dorpskern en het natuurgebied de Imbosch zijn tot beschermd dorpsgebied verklaard.

In de jaren negentig van de vorige eeuw is de gemeente Rozendaal uitgebreid met de nieuwbouwwijk de Kapellenberg. Het totale woningbestand bedraagt thans 632.

De gemeente heeft de regionale scholengemeenschap Het Rhedens met 790 leerlingen ninnen haar grenzen. De in de gemeente gevestigde basisschool “Dorpsschool Rozendaal”, behoort sinds 2007 bij de scholengroep Veluwezoom en heeft 250 leerlingen. De helft daarvan is afkomstig uit de gemeente Rheden.

Voor het groenbeleid en het beheer van de openbare ruimte won Rozendaal in 2003 in de nationale competitie Entente Florale de eerste prijs in de categorie Dorpen en kleine steden. In de Europese competitie het jaar daarna behaalde de gemeente de kwalificatie goud.

Het grootste gedeelte van het grondgebied van de gemeente bestaat uit bos- en heidegebied.

Voor de komende jaren staan in Rozendaal enkele bouwprojecten op stapel. Er zijn plannen voor:
* nieuwbouw van de basisschool De Dorpsschool, gecombineerd met woningbouw op het terrein de Del;
* woningbouw op het vrijkomende terrein waar nu de Dorpsschool is gevestigd aan de Steenhoek.
* nieuwbouw van scholengemeenschap Het Rhedens, gecombineerd met woningbouw of renovatie van het huidige scholencomplex.

Bestuur van de gemeente
De gemeenteraad van Rozendaal bestaat uit 9 leden. Er zijn drie plaatselijke partijen: Belangengemeenschap Rozendaal (BGR) met 4 zetels, Rosendael’74 (R’74) met 3 zetels en Progressief Akkoord Rozendaal (PAK) met 2 zetels.

Het college van burgemeester en wethouders bestaat sinds 1 december 2007 uit waarnemend burgemeester jhr. mr. R.F.R.M.van Rijckevorsel en de wethouders F.R.Hoving (BGR) en A.C.L.Adema (R’74).

Ambtelijke organisatie
Per 1 januari 2008 bestaat de personele bezetting uit 14 mensen, tezamen 11,95 formatieplaatsen. Daarnaast zijn taken uitbesteed voor 0,88 fte en huurt de gemeente een vaste buitendienstmedewerker in van het werkvoorzieningsschap Presikhaaf.

De gemeente besteedt een aantal werkzaamheden uit aan de gemeente Rheden. Dit betreft werkzaamheden op het gebied van bouwen en wonen, sociale zaken, leerlingvervoer en automatisering.

De gemeente Rozendaal kent een organisatie met gekwalificeerde medewerkers, met een platte organisatiestructuur waarin naast de gemeentesecretaris slechts twee leidinggevenden werkzaam zijn. De medewerkers zijn verdeeld over drie clusters.

De gemeentesecretaris is mevrouw W.G.Pieterse-Pook, die sinds april 2002 in functie is.

De communicatielijnen binnen de organisatie en met het bestuur zijn kort. De organisatie is klein en daardoor zijn veel taken en verantwoordelijkheden bij een en dezelfde medewerker ondergebracht. Dit maakt de organisatie kwetsbaar, hetgeen mede de reden is geweest voor samenwerking met de gemeente Rheden.

De brandweertaken zijn ondergebracht bij de gemeenschappelijke brandweer Rheden/Rozendaal/Duiven.

De budgettaire positie van de gemeente is als gezond te kenmerken.

De bestuursorganen
De gemeenteraad wordt door het college zo goed mogelijk in staat gesteld om zijn kaderstellende en controlerende taak te kunnen uitvoeren. Zaken waarover meningvorming dient plaats te vinden worden in een vroegtijdig stadium aan de raad voorgelegd.

In Rozendaal is afgesproken, dat de scheiding tussen raad en college (dualisme) niet al te kunstmatig mag zijn. Door de schaalgrootte wordt zodoende optimaal resultaat bereikt en worden kostbare tijd en bescheiden middelen van de gemeente zo efficiënt mogelijk ingezet.

Het gezamenlijke verantwoordelijkheidsgevoel voor de gemeente van raad en college is groot.

Er is landelijk sprake van een groeiende maatschappelijke aandacht voor het functioneren van de gemeentelijke overheid. In de kleine gemeente Rozendaal is die aandacht altijd al zeer groot geweest. Niet voor niets wordt het gemeentebestuur gevormd uit louter plaatselijke partijen ( 1 op de 100 inwoners is gemeentebestuurder). Transparantie van het beleid en inzicht in de kosten staan hoog op de politieke agenda.

Bestuurskrachtmeting
De gemeente Rozendaal heeft recent deelgenomen aan de provinciale kwaliteitsmeting Lokaal Bestuur. De tekst van de rapportage is gepubliceerd op de website www.rozendaal.nl. De eindconclusie van het rapport luidt als volgt:

De gemeente scoort goed als bestuurder van de lokale gemeenschap. Ze staat dicht bij de burger, is goed toegankelijk en vertaalt de noden en behoefte van de burger op adequate wijze in beleid. Er is de nodige bestuurskracht aanwezig om dat beleid ook daadwerkelijk om te zetten in uitvoering. Gezien de kleinschaligheid van het bestuur is het pettenprobleem en belangenvermenging een aandachtpunt. Dit vereist een permanente alertheid en tact van het bestuur en de ambtelijke organisatie.

De gemeente scoort goed zowel in de individuele als in de collectieve dienstverlening. Ze heeft haar uitbestedingsbeleid goed op orde en blijft ondanks die uitbesteding zichtbaar als verantwoordelijk bestuur.

De gemeente is een goede en betrouwbare partner in de regio. Daar waar mogelijk blaast ze haar partijtje mee. In verhouding tot haar omvang heeft ze veel invloed.

De gemeente is erg afhankelijk van de samenwerkingsrelatie met de gemeente Rheden. Die samenwerking is goed, de afhankelijkheid maakt het wel noodzakelijk die samenwerking ook op de langere termijn te waarborgen.

Ook in eigen huis heeft de gemeente de zaken goed op orde. Bedrijfsvoering en de
kwaliteiten van de medewerkers zijn helemaal gericht op de eisen die de kleine organisatie stelt. Niettemin blijft de organisatie kwetsbaar, zowel ambtelijk als bestuurlijk. Ze is afhankelijk van de kwaliteiten van het individu.

Hierbij wordt aangetekend dat door deeltijdbanen, inhuur en uitbesteding de kwetsbaarheid wordt verminderd.

Daarnaast dient een goede financiële positie voor de toekomst gewaarborgd te worden. Die financiële positie is immers de basis die het mogelijk maakt om op zelfstandige wijze te blijven werken. Het gemeentebestuur geeft aan deze financiële positie op langere termijn te kunnen waarborgen.

Profiel van de burgemeester.

De gemeente Rozendaal zoekt een burgemeester die aan de volgende functie-eisen voldoet:

Kennis:
• inzicht in en gevoel voor politiek bestuurlijke verhoudingen

• kennis van en inzicht in maatschappelijke ontwikkelingen

• in grote lijnen kennis van de taakvelden van een gemeentelijke organisatie

Ervaring:
• politiek bestuurlijke ervaring bij voorkeur bij de overheid op lokaal of regionaal niveau en daardoor ervaring met het functioneren van het openbaar bestuur

• bekend met politiek en bestuurlijke besluitvormingsprocessen

Bestuurscompetenties:
• de burgemeester van Rozendaal bestuurt vanuit de bestuursstijl “verbinder” met als kenmerkende persoonlijke kwaliteiten:
- bruggenbouwer
- toegankelijk
- betrokken.

• de burgemeester van Rozendaal beschikt over de volgende bestuursvaardigheden:
- inlevingsvermogen
- bestuurlijke gevoeligheid
- onderhandelingsvaardigheid
- adaptief vermogen
- sociabel
- communicatief

Taken en rol:
• als voorzitter van de raad draagt hij/zij op een flexibele manier zorg voor een goede bewaking van het besluitvormingsproces

• als voorzitter van het college is de burgemeester een teamleider die in staat is het college als eenheid te laten optreden, op basis van collegiaal bestuur met respect voor de eigen verantwoordelijkheid van de portefeuillehouders

• de burgemeester toont zich betrokken bij de ambtelijke organisatie en straalt uit het personeel als menselijk kapitaal belangrijk te vinden. Hij/zij neemt deel aan personeelsactiviteiten.

• de burgemeester onderhoudt de contacten met en neemt deel in besturen en overleggen betreffende politie, brandweer, de hulpverleningsregio en de stadsregio. Hij/zij ziet de kansen voor de gemeente en weet de belangen te behartigen.

• de burgemeester heeft een open oog voor de samenwerking met andere gemeenten en ziet de noodzaak daarvan voor de gemeente in.

• de burgemeester behartigt de bij de functie behorende representatieve taken. De inwoners van Rozendaal hechten belang aan dit aspect.

• de burgemeester werkt in een kleine setting en dit vergt zijn/haar inzet ten aanzien van zelfwerkzaamheid (toespraken, rubriek informatieblad, burgerjaarverslag e.d.)

Overige aandachtspunten:

• De burgemeester van Rozendaal dient zich ervan bewust te zijn dat het burgemeesterschap bestaat uit beheren en besturen. De gemeente Rozendaal dient alle taken uit te voeren en te behartigen die van alle gemeenten worden vereist. Dat dient op pragmatische wijze te gebeuren met oog voor de mogelijkheden èn onmogelijkheden van een kleine organisatie.

• De functie is geschikt voor een functionaris die bewust kiest voor een beheersfunctie. Grote persoonlijke ambities kunnen in Rozendaal niet worden verwezenlijkt.

• Nevenfuncties die bijdragen aan de kwaliteit van de ambtsvervulling zijn welkom en bespreekbaar.

• Van de te benoemen burgemeester wordt de bereidheid verwacht voor de volle periode van zes jaar het ambt te bekleden.

• De gemeente beschikt over een ambtswoning. De huidige ambtswoning voldoet niet meer geheel aan de eisen van deze tijd. Een nieuwe ambtswoning maakt deel uit van de plannen voor woningbouw op het terrein De Del.

• Een assessment kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Klik hier om naar de goede webpagina op de website van de provincie Gelderland te gaan waar de profielschets kan worden gedownload.