Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 5 augustus 2008

Hap HAP

D’r wordt wat afgeHAPt.

Voor Willem Pieper en het zieltogende Gemeentebelangen kwamen de opmerkingen van directievoorzitter van Eelco de Boer van Alysis over verplaatsing van de Huisartsenpost van Ziekenhuis Velp naar Rijnstate als een geschenk uit de hemel. Zo kan het imago van Gemeentebelangen dat door de deelname aan Rhedense college en het gedraai in Hart van Dieren behoorlijk averij had opgelopen weer een flinke oppepper krijgen.

Maar gelijk heeft Willem wél. De HAP in Velp moet blijven!

De PvdA haastte zich om ook een duit in het zakje te doen. Zij eist ook verklaringen van Alyssis. Maar dat doet wat potsierlijk aan. Daarmee hopen ze natuurlijk Willem de wind uit de zeilen te nemen maar van mij mag Willem alle credits hebben. Het is “zijn” ziekenhuis waar hij altijd voor heeft gestreden.

Overigens. Het is niet zwart of wit. Volgens mij is er best plaats voor nog ‘n HAP. De “markt”is daar groot genoeg voor. Het gebied dat de HAP nu bestrijkt is veel te groot. Ik heb geen probleem met een extra HAP in Rijnstate. Een HAP die voor inwoners aan de west- en noordzijde van Arnhem, Oosterbeek en Doorwerth beter bereikbaar is. Als de HAP in Velp maar blijft.

Huisartsen zijn ook mensen en ik begrijp best dat ook zij korter willen werken. Maar waar ligt de grens. Nu nemen er zo’n 60 artsen deel in de HAP. Moeten dat er soms nog meer worden. Gaan ook huisartsen uit nog verder weggelegen plaatsen deelnemen zodat het gebied dat zo’n HAP bestrijkt nog groter wordt?

Hoe zit het met de maatschappelijke plicht van de huisartsen? Gaat het hen alleen nog om vrije tijd? Ik mag toch hopen van niet!

Trouwens. Een van de effecten van een verplaatsing van de HAP naar Rijnstate is dat de huisartsen het nog drukker krijgen. Immers de afdeling Spoedeisende Hulp helpt nu vaak mensen die eigenlijk eerst langs een huisarts moeten. Die komen er dan dus nog bij. Dat betekent dat er ook meer huisartsen in die Rijnstate-HAP moeten werken dan nu in de Velp-HAP. Dan zouden de huisartsen zowiezo minder vrije tijd krijgen.

De HAP in Velp moet blijven. Ziekenhuis Velp is al genoeg uitgekleed en voor de inwoners aan de oostzijde van Arnhem, Velp en de rest van de gemeente Rheden zou verplaatsing van de HAP naar Rijnstate een forse aderlating betekenen.

Uit de uitlatingen van Floris Terhaar Sive Droste van de HAP in Velp blijkt overigens dat een HAP niet persé in Rijnstate of Ziekenhuis Velp hoeft te worden gehuisvest. Dat kan ook elders. De HAP is een onafhankelijke organisatie en bepaalt zelf waar zij zich vestigt. Vertrek van het HAP uit het ziekenhuis Velp betekent wel een verzwakking van het economische fundament onder Ziekenhuis Velp. En dat soort argumenten willen we Alysis nou juist niet geven. Dus blijf maar lekker in Ziekenhuis Velp.

Holle bolle Rijnstate gaat maar op dieet.