Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 17 augustus 2008

Altijd prijs

In deze economisch onzekere tijden is het interessant om de prijsontwikkelingen op de voet te volgen. De website van het Centraal Bureau voor de Statistiek is daarvoor een prima bron. Maandelijks worden de grootste prijsstijgingen en dalers gemeld.

De seizoenen zie je in deze cijfers terug. In de prijsontwuikkeling van maand op maand zie je dat in juli het hoogseizoen begint. De recreatie- en toeristensector slaat dan zijn slag. De prijzen die met recreatie en vakantie te maken hebben stijgen met vele procenten. De hogere gasrekening is eveneens terug tevinden net als de stijgende voedselprijzen. Ook zie je dat de uitverkoop is begonnen. En de veerboten en ferries hebben het in deze periode druk. Toch is een kaartje goedkoper dan ’n maand geleden. Zou ik niet verwachten.


In de prijsvergelijking met vorig jaar zie je de meer structurele prijswijzigingen. De explosie van brandstofprijzen, de marktwerking in de zorg (cynisch bedoeld) en de stijgende voedselprijzen. Electronica ia zoals verwacht weer een stuk goedkoper geworden. En het vervoer over water blijkt toch structureel minder te kosten. De subsidies zijn waarschijnlijk per 1 juli 2008 gestegen.