Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 22 augustus 2008

Li

Zwelt u ook van nationale trots als u hoort van de prestaties van de Nederlandse tafeltennisters? Ze zijn doorgedrongen tot de achtste finales. Het was Nederland nog nooit gelukt om twee speelsters in de achtste finales te krijgen. Alleen Bettine Vriesekoop reikte in 1988 zover.

Mijn gemoed schoot al vol toen ik hoorde dat de Hollandse Li Jie in de tweede ronde had gewonnen van de Spaanse Zhu Fang en het was compleet met me gebeurd toen ze ook haar volgende tegenstandster uitschakelde, de Oostenrijkse dirndl Liu Jia. Het trof me dan ook als een mokerslag toen ze in de achtste finales werd uitgeschakeld door Singaporese Feng Tianwei.

Onze grootste nationale troef, Li Jiao, schopte het ook al zover. De eerste twee ronden mocht ze overslaan Ze hoefde pas in de derde ronde aan de bak tegen haar Luxemburgse vriendin Ni Xia Lian die ze met 4-1 van de tafel veegde. Daarna maakte de Chinese (nog wel) wereldkampioene Guo Yue korte metten met onze Li Jiao.

Het is niet voor de meisjes Li hoor. Ze hebben er hard voor gewerkt en ik gun ze hun succes van harte. En dat geldt ook voor de andere Europese Chinezen. Maar nationaliteiten worden hier gebruikt als middel. Ze zijn inwisselbaar. En of het nou de Oostenrijkse, Spaanse, Luxemburgse of Nederlandse nationaliteit is maakt niet zoveel uit.

Kunnen we ook nog wat andere sporters uit China importeren? We geven ze een likje oranje en de medailles stromen binnen.

Een slimme Chinese zakenman zou zo een uitzendbureau kunnen beginnen. Voor elk wat wils. Wilt u een Europees, Australisch of Afrikaans kampioen? You name it, we 've got it! Turners, atleten, badmintonners, boogschutters, zwemmers, judoka’s? Wordt op bestelling geleverd. China heeft er toch genoeg. De echte wereldtop houden ze natuurlijk zelf. Die sporters worden pas van de hand gedaan na geleverde medailles en als ze op hun retour zijn.

Laat maar komen. Dan zal de Nederlandse medaillespiegel ongetwijfeld stijgen. En daar draait het tenslotte om. Een schep meer subsidie voor de topsport is dan wel een voorwaarde.

Ik zie het al voor me. Een gouden regen daalt op ons neer. Het gansche Nederlandsche volk zal bij ieder succes euforisch opveren. Iedereen aan het sporten en de positieve gezondheids-effecten zullen spoedig merkbaar worden.

Kom op Erica, doe je best! Winnen is belangrijker dan meedoen.
Op naar Amsterdam 2028.

De Chinese Spelen!

Yes we can!