Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 8 september 2008

Breede River revisited

Het voorstel voor een stedenband met Breede River werd afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering door het college van B&W teruggenomen. Dat is niet in het minst te danken aan de opmerkingen die Pedro Canters, de fractievoorzitter van de PvdA, een week eerder bij de orientatieavond (26 aug.) had geuit.

Hij schaamde zich voor vragen van collega-raadsleden over de bedoeling en de kosten van die stedenband die door verschillende fracties werden gesteld. Met name Barbara de Vos van Gemeentebelangen wilde meer informatie over de plannen van het college met Breede River en de opmerking van Canters leek dan ook in eerste instantie tot haar gericht. Zijn opmerkingen sloegen de discussie direct dood en er werd besloten om het Breede River-voorstel als hamerstuk af te handelen op de besluitvormende raadsvergadering van 2 september. Ik had daar al eerder op deze weblog over geschreven in Breede River en politiek correctheid.

De opmerkingen van Canters riepen in brede kring verzet op. Niet alleen Gemeentebelangen maar ook de VVD zetten vraagtekens bij de Breede River-plannen. Het Breede River-voorstel werd daarom toch als debat-stuk op de agenda van de raadsvergadering van 2 september geplaatst. Naar mijn mening volkomen terecht.

Barbara de Vos wilde afgelopen dinsdag nog wat vragen stellen aan Pedro Canters. VVD-raadslid Van den Burg, die avond voorzitter van de raadsvergadering, deelde mee dat Canters vanwege verkeers cq autoproblemen opgehouden was en later, in de loop van de avond, zou arriveren. Helaas bleef hij de hele avond afwezig. Jammer, ik had de vragen van Barbara de Vos en de antwoorden van Pedro Canters graag willen horen.

Het college nam het voorstel dus terug. Zij wil het voorstel nader onderbouwen. Op verzoek van Geertje van den Burg kunnen de raadsfracties hun kaders voor de Breede River-plannen indienen. We zullen zien wat dit brengt.

Er zijn honderden organisaties die zich met ontwikkelingshulp bezighouden. Dat is geen taak voor de gemeente en van een stedenband zal in de praktijk al helemaal geen sprake zijn. De geografische ligging staat dat in de weg. Er kan nauwelijks sprake zijn van het ontwikkelen van banden tussen de inwoners van de gemeente Rheden en de gemeente Breede River.

Bij de presentatie op de oriĆ«ntatieavond op 26 augustus werden de kosten door wethouder Tiemens bovendien gebagatelliseerd. De gemeente hoefde “alleen maar wat ambtelijke capaciteit” in de projecten te steken.

De kosten voor ambtelijke capaciteit kun je niet onder de mat vegen en tegelijkertijd roepen dat er in de gemeentelijke schatkist tekorten dreigen. Er zijn in de gemeente Rheden zaken genoeg die, soms al jaren, schreeuwen om ambtelijke capaciteit. Daarnaast is die ambtelijke capaciteit hard nodig voor de gemeente Rheden. Als dat toch “alleen maar wat ambtelijke capaciteit” kost dan hebben we binnenkort dus de Nota Spoor, draait de stedenband met Cheb en Burgdorf als een tierelier, zijn de problemen in Dieren opgelost, hebben we een prachtig plan voor Calluna, staat het winkelcentrum Velperbroek als een huis, zijn er 1100 woningen gebouwd, is de Groenestraat in Rheden een prachtig winkelgebied, heeft het Dierenasiel onderdak gevonden en loopt de uitvoering van de WMO als een zonnetje.

In de media werd eveneens afkeurend gereageerd op de Canters-cantate.
Gemeentebelangen vindt inmiddels steun bij de VVD die daarbij stevig aan de weg timmert. Op de VVD-site kwam ik een linkje tegen naar een interview met fractievoorzitter Ronald Haverkamp in het blad Binnenlands Bestuur waarin hij uitgebreid aan het woord komt over de Breede River-plannen.
Prima gedaan Ronald.