Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 12 september 2008

VVD

De Rhedense VVD doet het goed. Onder leiding van Ronald Haverkamp wordt er flink aan de weg getimmerd, de website is actueel en de VVD is er als de kippen bij als iets aan de hand is. Kortom: de VVD zoekt waar mogelijk de publiciteit en laat zien dat ze er is.

De partij wacht niet af tot er een issue op haar weg komt waarmee ze zich kan profileren maar gaat zelf op zoek naar zaken die aandacht verdienen. Met de woningbouwdiscussie heeft ze een serieus Rhedens onderwerp te pakken.

En, ik heb het al eens eerder gezegd, op goed getimede momenten passeert de VVD de sociaal-democraten ter linkerzijde.

Haverkamp en de zijnen doen het dus prima.

Ik heb op zijn verzoek ook eens een kijkje genomen in de verse beginselverklaring, geschreven door VVD-aanvoerder-manager Rutte.

De beginselverklaring opent aldus:

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) wil een Nederland waar mensen de ruimte krijgen. De ruimte om iets buitengewoons te maken van hun leven. Om het leven niet zomaar voorbij te laten gaan, maar het juist met verve te leven.

De VVD gaat in het offensief tegen de terreur van de middelmaat. Vóór de hardwerkende Nederlander die vorm en inhoud geeft aan de eigen toekomst. Vóór vakmensen, leraren, politieagenten en wie werkt in de verzorging. Vóór wie het lef heeft een eigen bedrijf te beginnen. De VVD strijdt voor verheffing van de onderklasse: door goed onderwijs en door mensen niet afhankelijk te maken van de overheid maar hen te helpen op eigen benen te staan.
De VVD wil er zijn voor ieder die iets van zijn of haar leven wil maken.

Wie kan daar nou tegen zijn? Met die “verheffing van de onderklasse” lijkt het potdomme wel of Troelstra uit zijn graf is opgestaan. Heel erg sterk Maar dan steekt toch het achterdocht-duiveltje de kop op. Wat wordt er bedoeld met “onderklasse”? Heb je het dan over mensen die in de verdrukking zitten, die minder kansen krijgen of hebben gekregen? Of heb je het dan over gepeupel, het plebs. En daar krijg ik van de VVD niet altijd goed hoogte van.

Maar laat ik me niet verliezen in vooroordelen en het zo objectief mogelijk proberen te bekijken. Ik heb er eens doorheen gelezen en het ziet er goed uit. Een gekortwiekte overheid die zich moet beperken tot enkele kerntaken, eigen verantwoordelijkheid van de burger, ontplooing van het individu, lage belastingen, goed onderwijs en natuurlijk de vrije markt.

Geen zaken waar je je aan kunt storen maar ik zou daar dan wel de sociale kant aan willen toevoegen. En aan die vrije markt zitten ook grenzen. Die moet niet vertaald worden in rauw kapitalisme waar het alleen nog maar draait om geld en ikke, ikke, ikke.

De geliberaliseerde markt heeft de afgelopen jaren vooral goed voor zichzelf gezorgd. Jan Modaal is er ondanks exploderende bedrijfswinsten niet veel op vooruit gegaan. De vrije marktwerking in de publieke sector is ook geen onverdeeld succes. De daarmee gepaard gaande schaalvergroting zorgt voor een steeds verdergaande verschraling in bijivoorbeeld de zorg of het onderwijs. Het individu waar de VVD voor zegt te staan wordt daarin geduceerd tot een radertje in de procesmachine of op zijn best een product. En ik vrees dat met de vrije markt vooral het arbeidspotentieel wordt bedoeld. Dat de arbeidsmarkt voor de bedrijven ruim genoeg moet zijn om te kiezen uit de door Rutte in zijn inleiding genoemde “onderklasse”. Om zo de lonen zoveel mogelijk te drukken.

Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat ieder verantwoordelijk is voor zichzelf. Dat zal ieder weldenkend mens aanspreken. Maar een geciviliseerde samenleving dient als geheel haar verantwoordelijkheid te nemen voor diegenen die niet voor zichzelf kunnen opkomen of die buiten hun schuld, misschien wel juist door die vrije markt, in de vernieling raken. Ik had dan ook graag een of meer keren het woord solidariteit in de beginselverklaring willen zien.

In de beginselverklaring is ook niks te vinden over burgemeesters-verkiezingen of referenda. Zaken waar de VVD tot voor kort nog voorstander van was. Wel weer goed is de nadruk op het joods-christelijk-humanistisch gedachtengoed en de Verlichting, de fundamenten van onze samenleving.

Met bovenstaande kanttekeningen: die beginsel verklaring ziet er er dus goed uit. Pluim voor de VVD.

En daar draagt de lokale VVD op dit moment goed aan bij.

Trek nou alsjeblieft niet de conclusie dat ik het zo goed met de VVD kan vinden. Verre van dat. Ik kijk door alle mooie verhalen echt wel heen. Mijn voorraad azijn is nog groot genoeg en mocht die op raken dan vult de VVD die voorraad vanzelf weer aan. Op zeker!

Waar het mij om gaat is het politiek acteren. En dat doet de VVD-fractie in mijn ogen stukken beter dan de meeste andere partijen in de raad hoewel er bij andere partijen enkele individuele raadsleden zijn die het eveneens goed doen. En dan denk ik met name aan mensen als Barbara de Vos (Gemeentebelangen) en Hendri Witteveen (ChristenUnie) met runners-up Janet Duursma (GroenLinks) en Lyan van Vliet (SP)

Met hen ben ik het overigens ook niet altijd eens. En met de een ben ik het vaak eens en met de ander vrijwel nooit. Maar dat had u vast ook niet verwacht. Het gaat bij mij om geloofwaardigheid. Meent iemand wat ie zegt of is het alleen maar 'n pose.

Ik ben niet tegen politiek of politici. Integendeel. Zolang recht en rechtvaardigheid maar de leidraad is. Ik ben wel tegen manipulerende bestuurders en politici die de burger niet zien staan. En tegen politici die als makke schapen achter die bestuurders aanlopen.

Ik moet nou echt op- en de azijnfles dichthouden.

Was dit nou ’n positief of ’n negatief stukje?
U mag 't zeggen.