Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 13 september 2008

VVD heeft no-go area Beekhuizen aan zichzelf te danken

Vorig jaar werd de “Proeftuin” op het terrein van het voormalige zwembad Beekhuizen in Velp afgeschoten.

Bewoners in de wijk vreesden voor verkeersoverlast en zij werden daarin stevig gesteund door de VVD.

Die proeftuin kwam er dus niet. In plaats daarvan kregen de toenmalige krakers het terrein definitief in hun macht.

Beekhuizen werd in erfpacht gegeven aan Woningbouwvereniging Gelderland. Deze woningbouwvereniging verhuurt de woningen vervolgens weer aan de krakers. Daarmee werden deze krakers getransformeerd in nette huurders die een woninkje van deze vereniging huren.

Deze, wettelijke toegelaten, woningbouwvereniging is in feite in handen van de krakers zelf. Zie daarvoor mijn bericht Roofgoed (klik hier).

Via deze constructie hebben de voormalige krakers nu de facto de zeggenschap over Beekhuizen.

Bij de behandeling van het betreffende voorstel werden nog wel mooie woorden gesproken. Onder andere over de vrije toegankelijkheid van het terrein. Die zou gegarandeerd worden.

Wat schetst echter mijn verbazing? Afgelopen dinsdag merkte uitgerekend VVD-raadslid Boehmer, een van de grote tegenstanders van de proeftuin, op dat de omwonenden niet op het terrein worden toegelaten en dat zelfs honden worden ingezet om mensen van het terrein te houden. Hij sprak daarbij over klein-Cuba.

Het slappe antwoord van PvdA-wethouder Kuiper daarop was dat hij in overleg zou treden met de Woningbouwvereniging Gelderland.

Kortom, Beekhuizen is een no-go area geworden.

En dat is niet in het minst te danken aan de acties van VVD-raadslid Boehmer en zijn VVD. De ironie wil dat dat juist de heer Boehmer en zijn VVD destijds de grootste tegenstanders van de Proeftuin waren. Dan moeten ze nu niet gaan piepen over Cubaanse toestanden. Ze hebben deze situatie vooral aan zichzelf te danken.