Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 31 oktober 2008

Stand van zaken Nimmer Dor

Ik heb dit bericht even bovenaan de lijst van postings geplaatst omdat het anders in het Traverse-geweld verdrinkt. Nimmer Dor verdient ook aandacht.Door: Bob Bouhuijs

Afgelopen maandag 27 oktober hield Soerens Belang haar najaarsvergadering in de Harmonie in Laag Soeren. Hierbij werd onder meer gesproken over het bouwplan Nimmer Dor. Projectleider Tim Strikers gaf een korte toelichting op de actuele stand van zaken.

Vooral de aanwezigheid van een steenuilenpopulatie blijft het plan belemmeren. In dit kader schetste Strikers een aantal toekomstscenario’s voor het project.

Allereerst bestudeert de gemeente de mogelijkheid de strenge toetsing aan de Flora- en faunawet afgezwakt te krijgen, zodat zonder een adequaat compensatiegebied voor de steenuilen toch gebouwd kan worden.
Daarnaast werd de optie voor ‘gefaseerd bouwen’ genoemd. Het plan zou dan in fasen verwezenlijkt worden, zodat de compensatieverplichting van zes hectare biotoop over meerdere jaren kan worden uitgespreid. Ten slotte hield Strikers rekening met een scenario waarin in zijn geheel niet gebouwd wordt. Dit is opvallend, want dit is voor het eerst dat er vanuit de gemeente rekening gehouden wordt met dit vooruitzicht.

Al met al toonde de uiteenzetting de hopeloze situatie voor de gemeente.
Zo was het compensatieplan dat was te zien nagenoeg identiek aan het plan dat eerder juist door het ministerie van LNV was afgewezen.
Zodoende is het te verklaren dat de gemeente omziet naar allerlei kunstgrepen, zoals het afzwakken van de compensatieverplichting en ‘gefaseerd bouwen’.

Hoewel de aanwezigheid van steenuilen momenteel ongetwijfeld het sterkste juridische argument is van de tegenstanders, leidt dit gegeven toch wat af van de meer principiƫle discussies over de algemene landschappelijke en ecologische schade die het project met zich meebrengt, alsmede het vraagstuk van de woningbehoefte. Het is dan ook wat teleurstellend dat op de betreffende avond niet de gelegenheid werd geboden om hierover plenair met wethouder, raadsleden of andere aanwezigen in debat te gaan.

Hoezo geruchten?

Het is allemaal haast niet bij te benen. Ik was zojuist pas in de gelegenheid om de krant te lezen en die had interessant nieuws.

Het MIRT-overleg waar Marijke van Haaren afgelopen woensdag in de statenvergadering over sprak heeft gisteren al plaatsgevonden. De Gelderlander zat er bovenop en uit het betreffende artikel blijkt dat de geruchten omtrent de rijksbijdrage van de Traverse Dieren echt niet uit de lucht zijn gegrepen.

Er zijn drie ministeries bij de rijksbijdrage betrokken en dus ook bij een beslissing daarover. Minister Cramer van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) coƶrdineert de hele zaak maar zij kan geen besluit nemen zonder haar collega’s Eurlings van V&W (Verkeer en Waterstaat) en en Verburg van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) te consulteren. Die moeten immers meebetalen.

Volgens de krant heeft minister Eurlings gezegd dat de “ministeries van Verkeer en VROM in december bekendmaken of ze vasthouden aan het idee 53 miljoen euro die bestemd was voor de verkeersproblemen in Dieren, te gebruiken voor de bouw van het nieuwe station in Arnhem”

Let u op de zinsnede “vasthouden aan het idee”. Het gerucht bleek dus op waarheid te berusten. Er is nog geen beslissing genomen maar intrekking, korting en overheveling zijn serieuze opties.

De motie van Provinciale Staten waarin wordt aangedrongen op het beschikbaar stellen van de rijksbijdrage legt ook niet veel gewicht in de schaal. Volgens Eurlings moet “de Gelderse delegatie er begrip voor hebben dat in Gelderland meer problemen spelen dan alleen in Dieren”.

Wat denkt u? Zou Van Haaren daarop geantwoord hebben dat dat een behoorlijk arrogante uitspraak is en dat ze van CDA-partijgenoot Eurlings wel wat meer begrip voor de problemen in Gelderland had verwacht?

Hoezo geruchten?

En ook Eurlings is gegrepen door de Randstad. Daar lijkt alles veel belangrijker dan in de rest van het land.

Klik hier het volledige bericht in De Gelderlander

We reageren niet op geruchten


De Rhedense wethouder Kuiper zei het : we reageren niet op geruchten. En volgens hem deed de provinciale gedeputeerde Van Haaren daar ook geen mededelingen over.

Dat is natuurlijk niet houdbaar. Dat weet Kuiper zelf ook wel. Zowel Kuiper als Van Haaren gingen er natuurlijk toch op in.

Van Haaren meldde zelfs dat zij er langer van wist en erkent dat het bericht in De Gelderlander klopt.

Het is wel merkwaardig dat Kuiper dat dan blijkbaar niet wist. En ik geloof dat dan ook niet. En hoe zit het met de Rhedense CDA-partijgenoten van Van Haaren? Praten die niet met Marijke?

Toevallig wordt deze week (gisteren of vandaag) ook het zeer belangrijke MIRT-overleg (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport ) gehouden. In dit MIRT-overleg zitten ministers en de regio samen aan tafel en bespreken samen belangrijke gebieds- en regiogerichte ontwikkelingen. Gedeputeerde Van Haaren is daarbij ook aanwezig. Zij zal proberen om de Traverse Dieren op de agenda te krijgen zodat zij kan aandringen op behoud van de rijksbijdrage voor de Traverse. En ook om opheldering over de geruchten vragen.

Ben benieuwd naar het resultaat. We zullen het vandaag of morgen horen (hoop ik).
Aanstaande dinsdag 4 november is de jaarlijkse begrotingsvergadering van Rheden. Dan zullen we in ieder geval de uitkomsten van dat MIRT-overleg moeten horen van wethouder Kuiper.

Afgelopen week werd vanuit Provinciale Staten een oproep aan de betrokken ministers en aan de Tweede Kamer gedaan om de rijksbijdrage voor Dieren in stand te houden. En het college van B&W gaat toch maar in de stroom mee. Die heeft een briefje naar Provinciale Staten gestuurd waarin zij voor die steun bedankt.

Dinsdag zal er ongetwijfeld ook een motie vanuit de gemeenteraad komen met dezelfde strekking. En die wordt unaniem aangenomen.

Het is alleen de vraag welke partij die motie in de vergadering mag inbrengen. En zodoende het meest in de picture komt. Maak u geen illusies, daar gaat het nog steeds om. Afgelopen week was daar nog een mooi staaltje van te zien. (kom ik nog op terug)

Het zou mooi zijn als de kleinste partij in de Rhedense gemeenteraad , de ChristenUnie, nu eens die eer wordt gegund. We zullen a.s. dinsdag zien of de PvdA zo grootmoedig is.

En natuurlijk hebben de raadsfracties tegen die tijd eindelijk eens contact opgenomen met hun partijgenoten in de Tweede Kamer en Provinciale Staten. Dat is toch wel het minste dat van ze verwacht mag worden. Hadden ze alleen veel eerder moeten doen.

Als ze dat voortaan vaker doen dan hoeven ze een volgende keer niet zo te schrikken.