Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 9 november 2008

Geen stedenband Breede River

Deze maand zou het Rhedense college van B&W met een voorstel voor een stedenband met Breede River komen. Maar daar hebben B&W nu, na ampele overwegingen, besloten thans van af te zien. De samenwerking op projectbasis wordt wel voortgezet

Het lijkt erop dat het college eieren voor zijn geld kiest. Ik zeg met nadruk lijkt.

Geen stedenband dus, maar verandert er dan wel iets aan de feitelijke situatie? Want tussen neus en lippen door meldt ze wel dat de samenwerking op projectbasis wordt voortgezet. Dat lijkt me geen optie.

Het is logisch (en wel zo fatsoenlijk tegenover Breede River) dat het huidige project wordt afgemaakt. Maar daarna zou er een punt achter deze relatie moeten worden gezet.

Als het college persé nieuwe stedenbanden wil dan kan dat ook met een Europese
stad. Een plaats die onder bereik van Rheden en de Rhedense inwoners ligt.
Dat hoeft helemaal geen arme gemeente te zijn. Dat mag bijvoorbeeld ook een gemeente in Scandinavië, Engeland, Spanje of Italië zijn. Een stedenband zonder zendingsdrang en gebaseerd op echte gelijkwaardigheid lijkt me wel zo aantrekkelijk. Dan kunnen de inwoners van beide gemeenten zich ook eens concentreren op bijvoorbeeld toerisme of cultuur en minder op het slaan van waterputten of het bouwen van schooltjes.

En wat die ontwikkelingsdrang betreft. Als het college dat dan toch wil dan kan ze ook de verbleekte relaties met Cheb (Tjechië) en Burgdorf (Duitsland) oppoetsen en samen met deze steden Fojnica in Bosnië verder op de been helpen.

Als de gemeente echte ontwikkelingshulp wil geven dan kan ze ook eens kijken naar mensen die al een band met Rheden hebben. Ongetwijfeld zijn er andere voorbeelden te vinden maar zo herinner ik me een bericht van een paar jaar geleden over een pater uit Dieren die in de tropen (ik dacht in Zuid-Amerika) hard aan het ploeteren is om de mensen aldaar te helpen. Daar zijn jaarlijks genoeg activiteiten voor en omheen te organiseren die zo’n man en zijn werk vooruit kunnen helpen. En daar zullen de Rhedenaren dan enthousiast aan mee kunne (en naar ik verwacht ook willen) doen. Daar zullen de Rhedense inwoners dan echt eerder een band mee voelen dan met Breede River.

Hoe aardig die mensen in Zuid-Afrika en hoe nobel de intenties van Rheden ook zijn!

Bronnenbescherming

Het verschoningsrecht voor journalisten wordt wettelijk vastgelegd. Van de week heeft de minister van justitie een betreffende wetsvoorstel gelanceerd. De minister heeft opzettelijk de definitie van “journalist” open gelaten. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld ook bloggers hun bronnen beter beschermen.

Landsbelang of het voorkomen van ernstige misdrijven vormen uitzonderingen maar
het garanderen van anonimiteit van een inlichtingenbron wordt eenvoudiger.

Dus als iemand in het gemeente- of provinciehuis of van een andere interessante organisatie iets te melden heeft dat volgens de bestuurders niet voor de buitenwereld is bestemd maar toch belang bij openheid heeft dan weet ie waar hij terecht kan. Zonder angst voor openbaarmaking van de bron. Het moet wel betrouwbare informatie zijn natuurlijk. Ondersteund met documenten, geluids- of beeldopnameopnames. Geen platte roddel.

In diverse media wordt de nieuwe wetgeving gemeld en uitgelegd.

Klik hier voor een artikel over de nieuwe wet op de website van Elsevier.