Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 18 november 2008

Bezoldiging Waterschapsbestuur

De waterschapsverkiezingen vormen ‘n mooie aanleiding om de bezoldiging van waterschapsbestuurders onder de loep te nemen.

De bestuursstructuur van een waterschap lijkt op de organisatie van een gemeentebestuur.

Aan het hoofd van een waterschap staat de dijkgraaf (vergelijkbaar met een burgemeester). De dijkgraaf wordt benoemd door de Kroon.
Hij is voorzitter van het bestuur dat wordt gevormd door het Dagelijks bestuur waarin de heemraden (wethouders) zitting hebben en het Algemeen bestuur (de raad) dat bestaat uit de rechtstreeks gekozen leden, de ingezetenen waarvoor op dit moment de verkiezingen worden gehouden, en de benoemde leden (indirect verkozen door grondeigenaren, natuurorganisaties en bedrijven).

Bezoldiging dijkgraaf

Voor de bezoldiging wordt de dijkgraaf behandeld als een rijksambtenaar die wordt betaald volgens de hoogste klassen (klassen 17 of 18) van het BBRA (Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984).

De salarisklasse (17 of 18) is afhankelijk van budget van een waterschap. Als het dat lager ligt dan 45 miljoen euro dan valt de dijkgraaf in klasse 17
Bij een hoger budget wordt de dijkgraaf betaald volgens klasse 18. Enige uitloop is mogelijk.

De overige arbeidsvoorwaarden (bijv. vakantie- of eindejaarstoeslag, reis- en verblijfkosten en andere onkostenvergoedingen) zijn eveneens volgens het BBRA.

De hoogte van het salaris is vergelijkbaar met de bezoldiging van een burgemeester van een middelgrote tot grote gemeente of de hoogste ambtenaren van een ministerie.

Onderstaand de tabel. Bezoldiging per maand. Klik op de afbeelding om te vergroten.


Bezoldiging heemraden

De bezoldiging van leden van het dagelijks bestuur, de heemraden, bedraagt minimaal 20% en maximaal 40% van het maximum van de salarisschaal van de dijkgraaf. Het minimumpercentage (20%) kan op voorstel van de voorzitter (de dijkgraaf) worden verhoogd tot maximaal 40% als een heemraad meer tijd moet besteden aan het waterschapsbestuur.

Voor de plaatsvervangen voorzitter (de loco-dijkgraaf) kan dit percentage oplopen tot 45%.

Bezoldiging per maand. Klik op de afbeelding om te vergroten.


Vergoeding leden Algemeen Bestuur

De vergoeding voor de leden van het Algemeen Bestuur bedraagt maximaal 3% van het maximum van de salarisschaal van de dijkgraaf.
Het algemeen bestuur kan zelf een iets lagere vergoeding bepalen (20% afwijking naar beneden) en ze kan 50% van de vergoeding koppelen aan het aantal vergaderingen dat een lid bijwoont

Vergoeding per maand. Klik op de afbeelding om te vergroten.


"Ons" waterschap, Waterschap Rijn en IJssel, valt in de hoogste klasse.
De begroting bedraagt circa 70 miljoen euro.