Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 19 november 2008

Martijn Leisink - "Shocking" - Gedeputeerde Staten geven onbevoegd geld uit voor Traverse.

Het is weer hommeles in het provinciehuis. D66-fractievoorzitter Martijn Leisink is boos op Gedeputeerde Staten.. De steen des aanstoots is opnieuw Hart van Dieren.

Vandaag werd in de Commissie MEZ (Mobiliteit en Economische Zaken) van de provincie Gelderland gesproken over het voorbereidingskrediet van 700.000 euro voor de projectdefinitie en schetsontwerp van de Traverse..

Gedeputeerde Van Haaren blijkt al 422.000 euro van dit krediet hebben uitgegeven. Onbevoegd! Dat mag alleen na toestemming van Provinciale Staten. Een beslissing daarover wordt pas op 3 december genomen.

Van Haaren gaat dus flink over de schreef.

Ik heb even met D66-fractievoorzitter Martijn Leisink gesproken. Hij kwalificeert deze handelswijze als “shocking”. En terecht. Hiermee worden de Staten genegeerd en handelt het college zonder de benodigde toestemming van Provinciale Staten.

Hij heeft een interpellatie-debat (3 december) aangevraagd om over deze gang van zaken te spreken. Tijdens dat debat zal hij gedeputeerde Marijke van Haaren (vandaag overigens afwezig, zij is in het buitenland) nader aan de tand voelen over dit gedrag. Martijn wil weten of het inderdaad klopt dat er al 422.000 euro van het voorbereidingskrediet is uitgegeven en bij een bevestigend antwoord Gedeputeerde Staten (i.c. Van Haaren) aanspreken op dit eigenmachtige optreden.

Het gaat hem niet om het krediet op zelf. Dat wordt waarschijnlijk wel geaccordeerd.

Het gaat erom dat Provinciale Staten achteloos door de gedeputeerde opzij wordt geschoven. Arrogantie ten top!

Dat kan en mag geen enkele zichzelf respecterende volksvertegenwoordiger pikken.

Gedeputeerde Van Haaren ligt al langer onder vuur voor de wijze waarop zij met Hart van Dieren omgaat.

CdK Clemens Cornielje in Rheden

Vandaag komt Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland, in Rheden op bezoek.

Vanmiddag brengt hij een bezoek aan Gazelle in Dieren en leidt hij een paneldiscussie in De Spelerij waarvoor “vertegenwoordigers”van de zeven dorpen in De Spelerij zijn uitgenodigd.

Daarna is er in De Steeg een formele raadsvergadering waar hij met de gemeenteraad discussieert over jeugdzorg en ruimtelijke ontwikkeling. Op de website van de gemeente staan de discussiestukken.

Het kan raar lopen. In 2004 werd Petra van Wingerden benoemd tot nieuwe burgemeester van Rheden. Pikant detail is dat Clemens Cornielje toen als tweede op die voordracht stond.
Hij heeft zijn toenmalige concurrente op het bestuurlijke carrière-pad inmiddels ver achter zich gelaten. Cornielje zal er, achteraf gezien, niet rouwig om zijn geweest dat hij toen niet op nummer plaats een heeft gestaan.

Ik mag ‘m wel. Clemens is een echt Gelders “peerd” die zich in zijn geboorteprovincie prima thuisvoelt. Zo, bezien van enige afstand, lijkt het erop dat hij de Gelderse mentaliteit en de bevolking goed aanvoelt.

De bussen staan klaar! (2)

De campagne om de Traverse onder de aandacht van de Tweede Kamer te brengen begint vorm te krijgen.

De kaarten worden gezet op het MIRT-overleg (Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport) dat op maandag 15 december wordt gehouden. De Tweede Kamercommissies van zowel Verkeer & Waterstaat als VROM nemen aan dit overleg deel. (daar had ik in mijn eerdere artikel De Bussen staan klaar! al op gewezen).

De gemeente heeft afgelopen maandag overlegd met de griffiers van beide kamercommissies en er is ook gesproken met CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans die vorige week vragen had gesteld over de Traverse. Hij krijgt vóór het MIRT-overleg schriftelijk antwoord op zijn vragen.

In week van 1-5 december stuurt de gemeente een brief aan de Tweede Kamerleden die in de Kamercommissies VROM en V&W zitting hebben. Hen wordt dringend verzocht om het project Hart van Dieren bij het MIRT-overleg te behandelen. De commissieleden worden daarnaast zoveel mogelijk ook nog eens persoonlijk benaderd.

Op dinsdag 9 december wordt in Den Haag een petitie worden aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamercommissie VROM. Die zal Ger Koopmans dan zelf in ontvangst nemen want, en dat komt heel mooi uit, hij is toevallig ook nog eens voorzitter van die kamercommissie.

Op maandag maandag 15 december volgt het moment suprême, het cruciale MIRT-overleg.

Op 9 december en op 15 december is het zover!
Bewoners, ambtenaren, raadsleden, statenleden en anderen gaan naar Den Haag om de 53,3 miljoen voor de Traverse op te eisen.

De bussen staan klaar!

Ik heb de vraag van Ger Koopmans eens opgezocht. Onderstaand komt uit het verslag van de Tweede Kamer, 19e vergadering, Dinsdag 4 november 2008:

De heer Koopmans (CDA):

Voorzitter. Twee jaar geleden is onder grote druk van de Kamer 53 mln. beschikbaar gesteld voor het project Hart voor dieren. Tot onze verwondering hoorden wij de afgelopen dagen geluiden dat het kabinet, in de persoon van de minister van VROM en de minister van Verkeer en Waterstaat, aan het nadenken is of voornemens is -- wij zijn er nog niet duidelijk over geïnformeerd -- om die centen te stoppen in het grote gat van het tekort bij het station in Arnhem. Wij zouden graag van het kabinet een brief willen ontvangen waarin het duidelijkheid geeft over deze zaak.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet

Even de puntjes op de i Ger:
Het was geen 53 miljoen maar iets meer: 53,3 miljoen! Die drie euroton willen we er wel graag bij hebben.
En het was ook geen TWEE maar VIER jaar geleden dat de rijksbijdrage ter beschikking werd gesteld!