Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 19 juni 2009

Verkeer Laag Soeren


Brief geschreven door een aantal inwoners van Laag Soeren,

------------
Wederom mogen de inwoners van Laag Soeren uit de krant vernemen dat de rondweg tot het verleden behoort. Bovendien is er geen geld beschikbaar voor het aanpassen van de bestaande verkeerssituatie in Laag Soeren (N786). Daarmee lijkt een einde te komen aan 30(!) jaar van discussie, rechtszaken en veel gedane beloften die nooit zijn ingelost. Een periode waarin zowel (omliggende) gemeenten als de provincie Gelderland enorm veel steken hebben laten vallen.

In het onderzoek naar de vijf verkeersknelpunten in de provincie Gelderland wordt geen woord gerept over deze voorgeschiedenis. Ook is er geen enkele aandacht voor de rechtszaken tussen de gemeenten Brummen en Rheden die zijn gevoerd voor de invoering van een vrachtwagenverbod door Laag Soeren. Daarnaast zijn er ontwikkelingen in het dorp, zoals de bouw van een Kulturhus aan de doorgaande weg en plannen voor een dorpsplein, die schreeuwen om een verkeersoplossing. Ook daarvoor heeft de provincie geen oog voor nu de mogelijkheid er is om iets aan de verkeerssituatie te doen.

Dat er nu geen geld beschikbaar is voor Laag Soeren is eigenlijk schandalig gezien de voorgeschiedenis. Eind 2006 is de rondweg Laag Soeren afgestemd. Toen is aangegeven dat het reeds gereserveerde geld beschikbaar moest blijven voor een verkeersoplossing. Ook die belofte is in rook opgegaan.

Het wordt nu tijd dat de provincie daadwerkelijk iets gaat doen voor Laag Soeren. Aan het doorgaande vrachtverkeer met bestemming papierindustrie in Eerbeek (gemeente Brummen) moet een einde komen. De gemeente Brummen neemt hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid. De omvang van het doorgaande verkeer in Laag Soeren is vergelijkbaar met bijvoorbeeld in Hummelo (waar wel een rondweg komt). Daarnaast is het wegprofiel veel te smal. Dit leidt in combinatie met het vrachtverkeer, schoolroute en een dorp waar geleefd wordt, tot levensgevaarlijke situaties.
Verder is er nog het doorgaande verkeer dat veel te hard rijdt en is er sprake van een bijzonder slecht wegdek. Dan hebben we ook nog niet eens over de geluidsoverlast.

Inwoners van Laag Soeren staan na 30 jaar nog altijd met lege handen. Provincie, doe iets en kom de gedane beloften na.

Bewoners Laag Soeren

4 opmerkingen:

  1. Terecht dat er voor deze kwestie aandacht wordt gevraagd. De verkeersveiligheidssituatie op de Harderwijkerweg in Laag Soeren is inderdaad verre van optimaal en verlangt een structurele oplossing. Een vrachtwagenverbod zou een goede stap in die richting zijn, al lost het niet het gehele probleem op.

    De verwezenlijking van het Kulturhus en eventuele toekomstige woningbouw op het plangebied Nimmer Dor, zal de situatie, door meer verkeersbewegingen en het ontstaan van gevaarlijke kruispunten, er niet beter op maken. Het is goed dat Soerens Belang specifiek in dit kader de verkeersveiligheid benadrukt heeft. Met betrekking tot woningbouw op Nimmer Dor horen we van de vereniging uiteenlopende geluiden, die veelal niet met elkaar in overeenstemming zijn. Ten aanzien van de verkeersveiligheidssituatie op de Harderwijkerweg lijkt Soerens Belang echter een duidelijker en consistenter standpunt in te nemen: eerst dient dit vraagstuk te worden opgelost, alvorens er sprake kan zijn van woningbouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor de goede orde: de brief is niet afkomstig van Soerens Belang maar van een groep inwoners.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We moeten af van het klagerige rond Laag Soeren (zie bv de foto bij de brief). De situatie is objectief gezien gewoon niet goed. Uit de verkeerstellingen van de provincie Gelderland blijkt bv dat het verkeer door Laag Soeren in 2008 met ruim 25% is toegenomen tov 2007. Op tal van plaatsen in de regio wordt met een verkeersomvang van ruim 7000 voertuigen per dag (zoals in Laag Soeren) gewoon gewerkt aan een oplossing. Dat kan variƫren van een aanpassing van het wegdek, 30-km zone of andere oplossingen die kunnen bijdragen aan een verbetering van de verkeerssituatie. Het gaat erom dat we uit die impasse komen en de gemeente Rheden daadwerkelijk iets gaat doen. Ook met een mogelijk vrachtwagenverbod zijn aanpassingen nodig. Met het op korte termijn indienen van een burgerinitiatief hopen we de gemeente tot actie aan te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik steun het burgerinitiatief van harte en ben zeker bereid het te ondertekenen. Ik zal vragen aan de andere bestuursleden en sympatisanten van NimmerdorNee of zij dit ook willen doen. Met betrekking tot de verkeersveiligheid op de Harderwijkerweg vinden voor- en tegenstanders van Nimmer Dor elkaar. Ik zie niet in waarom we hierbij niet gezamenlijk op kunnen trekken.

    BeantwoordenVerwijderen