Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 22 november 2009

Toch rondweg voor Laag-Soeren!

Ik viel van m’n stoel toen ik het hoorde maar het is echt waar. En ik heb het uit de eerste hand. Van wethouder Hans Elsenaar persoonlijk.

Goed nieuws voor Laag-Soeren. Zeer goed, zeer belangrijk nieuws zelfs.

Bij het werkbezoek van Charlie Aptroot zaten we aan de lunch bij kookenbarbecue.nl op de Velpse Beemd. Prima geregeld en een geode sfeer. Ik deelde ’n overgebleven biefstukje met Hans Elsenaar en raakte in gesprek over de rondweg en het vonnis van de Raad van State die zojuist een streep door het vrachtwagenverbod had gehaald.

Laag-Soeren krijgt misschien toch zijn rondweg.

Ik zeg misschien want er zijn nog genoeg hobbels te nemen. We beginnen opnieuw aan het proces. Lees het bericht daarom zorgvuldig. Er is een eerste weliswaar zeer belangrijke stap gezet.

De Rhedense wethouder Hans Elsenaar vertelde dat er bestuurlijke overeenstemming is tussen de gemeenten Rheden, Brummen en Apeldoorn over de aanpak van de verkeersproblemen op de N786, de Harderwijkerweg, tussen Dieren en Beekbergen. Naast aanpassingen bij Loenen staat ook de rondweg om Laag-Soeren weer op de rol. Mijn nadrukkelijk herhaalde vraag of het inderdaad de “oude” rondweg betreft werd door wethouder Elsenaar met overtuiging bevestigend beantwoord. De rondweg om Laag-Soeren is integraal onderdeel van het plan. Over hetzelfde ongewijzigde tracé. Op mijn vraag of dit kon worden gepubliceerd kwam eveneens een bevestigend antwoord. Geen enkel probleem.

De wethouders van de gemeenten Apeldoorn, Brummen en Rheden hebben hun plannen gepresenteerd aan gedeputeerde Marijke van Haaren. De provincie is akkoord

De steun van Brummen voor het plan is opmerkelijk. Onder druk van een deel van de Eerbeekse bevolking en de lokale politiek partij IPV trok de gemeente Brummen enkele jaren geleden haar steun aan de rondweg in. Een Eerbeekse lobbygroep bestreed met succes de plannen voor de rondweg bij de Raad van State. De NIMBY-club maakte daarbij dankbaar gebruik van procedurefouten die de provincie gemaakt had. Daarna gingen Rheden en Brummen vooraf bindend akkoord met de resultaten van een onderzoek dat onder auspiciën van de provincie werd uitgevoerd. Toen daar uitkwam dat omleiding van de vrachtwagens over de Kanaalweg geen optie was besloot Rheden alsnog tot een vrachtwagenverbod. Brummen beschuldigde Rheden van woordbreuk en vocht het besluit met succes aan. De Raad van State haalde afgelopen week een streep door dat vrachtwagenverbod. Daarmee leek een einde te komen aan de mogelijkheden om de problemen op de Harderwijkerweg in Laag-Soeren aan te pakken. Na 30 jaar had Laag-Soeren definitief verloren.

Maar zie..als de nood het hoogst is dan is redding nabij. Ook Brummen zag in dat er een einde aan de strijd moest komen. En nu er een integrale oplossing voor de N786 komt is er voor Brummen geen reden meer om steun aan de rondweg te onthouden. Daarin speelt mee dat ook bij Loenen een oplossing is gevonden waar ook het (vracht)verkeer van en naar Eerbeek voordeel heeft.

Er is nog een lange weg te gaan. Dit is een akkoord op bestuurlijk niveau. Dat wil zeggen: de wethouders hebben overeenstemming bereikt. Nu de Brummense politiek nog. Ik ben benieuwd of de Eerbeekse lobby tegen de rondweg opnieuw opstaat en of die dan nog steeds zo’n grote invloed op de politiek heeft. De strijdbijl tussen de Brummense en het Rhedense college is in ieder geval begraven. Een stoutmoedige stap van de Brummense wethouder Eef van Ooijen. Echt leiderschap. Zulke PvdA-ers hebben we nodig.

Ik ben reuze benieuwd naar de details van het plan. Is het echt waar? Het is haast niet te geloven.

De Soerenaren krijgen hierbij mijn felicitaties. Er is hoop. En hoop doet leven.
Zou na 30 jaar dan toch…….?

Even terzijde. Zijn er nog meer van die werkbezoekjes? Ik ben altijd bereid om een vorkje mee te prikken. Ik hou wel van biefstuk. Maar nog meer van zulke berichten. Laat de kamerleden maar aanrukken.

3 opmerkingen:

  1. En wat blijkt: het oude tracé van de rondweg loopt precies langs het terrein dat door LNV als compensatiegebied voor de steenuilenpopulatie van Nimmer Dor is aangewezen. Het ziet er naar uit dat een aantal overheden hier behoorlijk langs elkaar heenwerken. Indien de steenuilen zich namelijk inderdaad aan de Den Texweg zouden gaan vestigen, levert dit natuurlijk munitie voor de tegenstanders van de rondweg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is misschien ook het geval.

    Wat het 'nieuwe plan' Nimmer Dor behelst is voor mij nog niet duidelijk. Er zijn geluiden dat de gemeente wellicht op basis van een nieuw bestemmingsplan een veel beperkter bouwplan wil realiseren. Zo sprak de Gelderlander onlangs van een bouwplan van 30 tot 40 woningen. Dit scenario biedt wat mij betreft mogelijkheden om serieus in gesprek te gaan met de gemeente.

    Anderzijds bestaat nog steeds het gevaar dat de gemeente gefaseerd wil bouwen en daarmee uiteindelijk het oorspronkelijke plan (122 woningen) wil verwezenlijken. Op basis van de brief van LNV aan Phanos (zie mijn bijdrage van 16 november), leek dit scenario logisch en in ieder geval niet uitgesloten.

    De kwesties Nimmer Dor, de verkeersveiligheid op de Harderwijkerweg en de rondweg rond Laag Soeren krijgen in ieder geval nog een vervolg.

    BeantwoordenVerwijderen