Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 30 januari 2009

Gemeente gedoogt illegaal parkeren Nimmer Dor

Door: Bob Bouhuijs

De gemeente Rheden gedoogt een provisorisch, illegaal parkeerterrein op Nimmer Dor te Laag Soeren. Dit bericht stond deze week te lezen in het Streekjournaal. De Stichting NimmerdorNee verzet zich hiertegen, temeer omdat de ontstane situatie de aanwezige steenuilenpopulatie zou kunnen schaden.

In de tussentijd ligt het plangebied braak. Aan de andere zijde van de Harderwijkerweg is bouwbedrijf Zweersbouw echter druk bezig met de bouw van het Kulturhus, een multifunctioneel gebouw dat het oude, onlangs afgebroken dorpshuis moet vervangen. Zweersbouw heeft in een een-tweetje met de gemeente afgesproken dat de bouwvakkers die hieraan werken in de komende maanden op een klein gedeelte van Nimmer Dor mogen parkeren. Het bedrijf heeft hiervoor het trottoir rond een parkeerhaven aan de Harderwijkerweg verlaagd. Ook is het betreffende terrein geëgaliseerd.

De gemeente verdedigt haar gedoogbeleid door te stellen dat de verkeersveiligheid op de Harderwijkerweg hiermee gebaat is. Het alternatief is immers dat de bouwvakkers hun voertuigen langs de Harderwijkerweg zouden parkeren: een situatie die de verkeersveiligheid niet ten goede komt. De formele weg, via vergunningverlening, zou te lang duren. Het gedogen van deze illegale situatie is dan ook, in de ogen van de gemeente, het beste alternatief.

Onze stichting, de Stichting NimmerdorNee, vindt deze handelwijze ontoelaatbaar. De gemeente had zich van tevoren kunnen realiseren dat door de bouw van het Kulturhus een parkeerprobleem zou ontstaan. Door een trottoir rondom een parkeerhaven te verlagen en hierdoor een provisorische uitrit te maken, ontstaat een gevaarlijke situatie. De parkeerhaven is namelijk nog in gebruik. Het parkeren van een auto op deze haven, wat dus volledig legaal is, blokkeert het provisorische parkeerterrein echter volledig. Hier komt nog bij dat de directe omwonenden van dit provisorische parkeerterrein op geen enkele wijze zijn betrokken bij de deal tussen gemeente en Zweersbouw. Omdat er sprake is van een gedoogsituatie hebben zij niet de mogelijkheid gehad via het formele tracé bezwaar aan te tekenen. Ditzelfde geldt overigens ook voor de Stichting NimmerdorNee. Ten slotte is het parkeerterrein in de directe nabijheid van een van de bewoonde steenuilenkasten gelegen.
Veel verkeersbewegingen kunnen negatieve gevolgen hebben voor de aanwezige steenuilen.

Deze overwegingen hebben ons er toe gebracht bij de gemeente een verzoek tot handhaving in te dienen. Gezien het voorafgaande lijkt onze positie sterk. We zijn erg benieuwd naar de reactie van de gemeente.


------------------
Onderstaand het verzoek tot handhaving van NimmerDorNee aan het college.
------------------

Stichting NimmerdorNee
Harderwijkerweg 38
6957 AE Laag Soeren

26 januari 2009

College van B&W van Rheden
Postbus 9110
6994 ZJ De Steeg

Betreft: Verzoek tot handhaving inzake illegale activiteiten op Nimmer Dor

Geachte dames en heren,

Mede via uw medewerker Ina Hooghortel is ons ter ore gekomen dat de gemeente Rheden illegale activiteiten op en in de nabijheid van het plangebied Nimmer Dor te Laag Soeren gedoogt. Het betreft voorbereidingen om dit terrein als parkeergelegenheid te gebruiken. Tot nu toe is in dit kader een trottoir rondom een parkeerhaven verlaagd en is een gedeelte van het onderhavige terrein met een bulldozer geëgaliseerd.

In onze optiek zijn deze handelingen vanwege de volgende redenen zeer ongewenst:

1. Het plangebied Nimmer Dor heeft vanwege de aanwezigheid van een steenuilenpopulatie een evidente status in het kader van de Flora- en faunawet. Het egaliseren van het terrein en het gebruik ervan voor parkeerdoeleinden is uiteraard niet te verenigen met deze status en kan het voortbestaan van de populatie wellicht schaden. Dat de betreffende activiteiten zich zullen beperken tot een klein gedeelte van het plangebied, doet hier niets aan af. Een van de broedkasten die thans door steenuilen bewoond wordt, bevindt zich namelijk in de directe nabijheid van het voor parkeerdoeleinden bestemde gebied.

2. Omwonenden kunnen overlast krijgen van de ontstane situatie. Vanwege de afwezigheid van een officiële vergunningaanvraag wordt hen de mogelijkheid tot het indienen van bezwaren ontnomen. Het feit dat de gemeente niet de moeite heeft genomen met hen te overleggen over het voorgenomen gedoogbeleid, betreurt ons in hoge mate.

3. Door het trottoir rondom een parkeerhaven te verlagen en deze haven als toegang tot het plangebied te gebruiken, ontstaat een uiterst merkwaardige situatie. De parkeerhaven wordt immers formeel niet opgeheven, terwijl het gebruik ervan de toegang tot Nimmer Dor blokkeert. Doordat de parkeerhaven formeel gehandhaafd blijft kunnen gevaarlijke verkeerssituaties en conflicten ontstaan.

Wij verzoeken u, vanwege het illegale karakter van de onderhavige activiteiten en de hierboven uiteengezette argumenten, op zeer korte termijn tot handhaving over te gaan. Bovendien willen wij graag op de hoogte gehouden worden van de door u ondernomen acties. Dat wij tot op heden op geen enkele wijze betrokken zijn geweest bij overleg over de ontstane situatie, bevreemdt ons ten zeerste. Wij zouden een meer pro-actieve, transparante attitude uwerzijds erg op prijs stellen.

Wij hopen binnenkort een reactie van u te ontvangen.

Namens het bestuur van de Stichting NimmerdorNee,

Dr. Bob Bouhuijs,
voorzitter