Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 24 februari 2009

(N)iets geleerd?

De gemeenteraad van Rheden is boos op de provincie. PvdA-fractievoorzitter Pedro Canters verwijt de provincie bijvoorbeeld dat zij zich niets aantrekt van de gemeente en het draagvlak bij de bevolking. En hij vraagt zich vertwijfeld af: "Hebben ze dan niets geleerd van het verleden?". Hij is overigens niet het enige raadslid die daar zo over denkt maar zijn uitspraken geven mij een mooi ankerpunt om mijn mening over de boosheid van de raad te ventileren. Is die wel helemaal terecht?

Ik kan de boosheid van Canters wel begrijpen maar ik deel zijn mening niet. Integendeel! De provincie heeft wel degelijk lessen uit het verleden getrokken. En wat nog belangrijker is: het geleerde wordt ook in praktijk gebracht.

Ik ben bang dat juist de gemeente niet zo veel van het verleden heeft opgestoken.

De provincie is ervan overtuigd dat de kosten van de 3a-variant van de Traverse vele miljoenen hoger uitvallen dan de ramingen van de gemeente. Hoewel het gaat om voorlopige ramingen verwacht ik niet dat de uiteindelijke berekeningen daar veel van zullen afwijken. Ik vind het volkomen terecht dat de provincie daar nu mee naar buiten komt. Zij probeert de gemeente al maanden te overtuigen van die hogere kosten. Maar het Rhedense college van B&W college wil helemaal niets horen van hoger uitvallende ramingen. Ook begrijpelijk want die heeft zich vastgelegd op 83 miljoen en wil niet in haar hemd gezet worden tegenover de raad en de Dierense bevolking. Maar of dat van realisme getuigt? Misschien hoopt ze op een wonder of rekent ze erop dat toekomstige tekorten kunnen worden weggemasseerd of verstopt in ingewikkelde berekeningen en begrotingen of buiten de Traverse-financiering kunnen worden gehouden

Vroegtijdige wetenschap dat ongewijzigde uitvoering van de 3a-variant van de Traverse aanzienlijk duurder zal uitvallen heeft ook een functie voor het draagvlak. Dat heet verwachtingsmanagement. De provincie wil die verwachtingen niet te hoog laten oplopen en het is beter om daar zo vroeg mogelijk over te communiceren.

Des te langer de indruk blijft bestaan dat de Traverse-variant 3A volledig voor de prijs van 83 miljoen euro kan worden uitgevoerd des te meer problemen voor het draagvlak zullen ontstaan als later in het proces blijkt dat alles onbetaalbaar wordt. Dat hebben we immers juist gezien bij Hart van Dieren I en dat is één van de lessen die daaruit getrokken kunnen worden.

De Gelderse gedeputeerde die verantwoordelijk is voor de Traverse, Marijke van Haaren, wil na het eerste fiasco met Hart van Dieren geen enkel risico meer lopen. En daar communiceert ze bovendien redelijk open over. Gelijk heeft ze!

Dat brengt mij tot de conclusie dat de provincie wel veel geleerd heeft van het Dierense drama.

En nu de vraag of de gemeente zelf wel iets heeft geleerd.

Terwijl iedereen weet hoe broos het draagvlak in Dieren is en hoe gevoelig alles is wat met Hart van Dieren te maken heeft banjert de gemeente vrolijk door de porceleinkast heen.

De plannen voor de Molenweg-tunnel zijn daarvan een sprekend voorbeeld. En dan heb ik het nog niet eens over de inhoud van dat voorstel maar over de communicatie en de besluitvorming.

In de Tafel van 10 was afgesproken dat daar alleen een tunnel zou komen voor langzaam verkeer omdat een autotunnel te duur zou uitvallen. Nu wil de gemeente daar plotseling toch ’n autotunnel aanleggen en nog wel op korte termijn. En dat zonder rekening te houden met dat draagvlak want aanvankelijk werden slechts ’n paar bewoners geïnformeerd en werd ook geen overleg gevoerd met de Tafel van 10. Terwijl de Tafel van 10 uitdrukkelijk is beloofd dat ze betrokken blijft bij het project en bij belangrijke beslissingen wordt geconsulteerd.

Pas nadat bleek dat het allemaal niet zo eenvoudig lag als de gemeente dacht werd in alle haast een informatieavond georganiseerd. Zeer terecht dat het college de mantel kreeg uitgeveegd door een bewonersgroep van de Molenweg en de Dierense Gemeenschappelijke Belangenorganisaties die zich als lid van de Tafel van 10 gepasseerd wisten.

Hoe kun je zo stom zijn? Daaruit moet je concluderen dat de gemeente de lessen van Hart van Dieren niet goed in zich heeft opgenomen.

Voor de examenonderdelen DRAAGVLAK en COMMUNICATIE is ze in ieder geval GEZAKT.

En ik vrees nu al voor de herexamens.