Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 1 maart 2009

Wat vangt Rheden voor haar NUON-aandelen?

De kogel is nog niet door de kerk maar als in juni de verkoop van NUON aan Vattenfal doorgaat dan kan de gemeente Rheden rond de 4,5 miljoen euro tegemoet zien.

Het blad Binnenlands Bestuur heeft de hand weten te leggen op een lijstje aandeelhouders van NUON waaruit blijkt dat de gemeente Rheden 0,043 procent van de aandelen heeft en een bedrag van 4.429.000 tegemoet kan zien.

Dat klopt niet helemaal. Rheden ontvangt meer. Om te voorkomen dat een deel van dat geld in een vaag potje verdwijnt waar de gemeenteraad geen zicht op heeft zal ik hier iets preciezer zijn.

Volgens de laatst bekende gegevens is Rheden in het bezit van 58.983 aandelen NUON met een nominale waarde van 5 euro. Volgens een bericht op BarneveldseKrant.nl zijn deze aandelen nu 75,37 euro per stuk waard. Dat brengt het totale bedrag voor Rheden op 4.445.548,71 euro. 16,548,71 euro meer dan uit het lijstje blijkt.

De gemeenteraad moet natuurlijk nog akkoord gaan maar dat is een formaliteit. De SP en misschien nog ’n andere partij zullen tegenstemmen maar dat is ’n puur symbolische stem. Rheden zal de overname echt niet tegen kunnen houden.

Die 4.445.548,71 euro krijgt Rheden niet in één keer uitbetaald. De overname verloopt geleidelijk. In 2009 vloeit er ongeveer 2 miljoen euro in de Rhedense schatkist. De rest volgt later, in 2011, 2013 en 2015. Daar krijgt Rheden natuurlijk nog dividend over. Vattenfall zal in 2015 volledig eigenaar van NUON zijn.

Maar er zitten volgens mij nog wel wat haken en ogen aan deze transactie. Hoe steekt de hele transactie nu precies in elkaar? NUON is gesplitst in een commercieel bedrijf (NUON) dat de energie levert en in een netwerkbedrijf (Alliander) dat het netwerk beheert en onderhoudt. Alliander valt buiten de verkoop. De netwerkbedrijven mogen niet verkocht worden.
Hebben of krijgen de huidige aandeelhouders (gemeenten en provincies) nu aandelen in Alliander? Wíllen, kúnnen en mógen ze wel aandelen Alliander kopen?

Volgens de Randstedelijke Rekenkamer (rekenkamer voor Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) is het kopen van aandelen door een decentrale overheid alleen toegestaan als hiermee een beleidsdoel wordt nagestreefd. Het kopen van aandelen met het doel rendement te behalen is in strijd met de wet Financiering decentrale overheden (Fido). Dus als het alleen om dividend gaat dan mag de gemeente geen aandelen Alliander kopen. Als het gaat om invloed uit te oefenen op bijvoorbeeld het onderhoud van het netwerk omdat dat ten goede komt aan de inwoners van de gemeente dan mag het weer wel. Het zit ‘m dus vooral in de formulering.

En hoe zit het met deelnemingen van NUON in andere bedrijven. Vroeger had je ook NUON Water dat volgens mij is opgegaan in Vitens. Heeft NUON bijvoorbeeld nog ’n belang in Vitens? En gaat dat dan mee naar Vattenfall of moet dat worden afgestoten?

Wat wil de gemeente Rheden trouwens doen met dat geld? Wethouder van financiën Joop Kock zal wel iets roepen van “zich niet rijk rekenen” en “minder dividend”. En er loopt in Den Haag ook nog ene Bos rond die verlekkerd naar die miljoenen kijkt en al eerder zijn oog op dat geld heeft laten vallen. Oppassen geblazen dus.

Er zullen naar ik aanneem vast wel raadsleden zijn die het naadje van de kous willen weten: Hoe zit dat nou precies met die NUON-miljoenen en wat wil het college van B&W daarmee gaan doen?