Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 17 maart 2009

De Tafel van Tien, een doekje voor het bloeden

Door: Adriaan Dolk

In het alternatief 3a van de Traverse is duidelijk aangegeven dat ter hoogte van de Molenweg de Burg. de Bruinstraat (ter plaatse tweebaans) wordt gekruist met een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers. De bewoners van de Molenweg worden nu opeens geconfronteerd met een vierbaans viaduct, opgenomen in de B. de Bruinstaat over de Molenweg als voldongen feit.

Het onderhoudsprogramma voor de riolering is het argument van de gemeente. (????) Wat het effect is van de uitlaatgassen van zo’n 25000 auto’s per dag, die ter hoogte van je openstaande keukenraam, de lucht vervuilen, is kennelijk wat minder interessant. De gemeenteraad fiatteerde op stel en sprong de bouwplannen van het viaduct in de vergadering van 3 maart jl, want er kan € 140.000 bespaard worden.

Toch mooi meegenomen op een project van 90 miljoen. Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd, daar moet het veronderstelde draagvlak van de bevolking van Dieren maar even voor opzij worden gezet. Albert Heijn is tenslotte niet de enige die op de kleintjes let.

De Tafel van Tien (TvT) werd gemakshalve ook maar genegeerd. Een motie waarin het College werd opgedragen (25.06.08) om de TvT bij de uitwerking van alternatief 3a te betrekken is leuk, maar een euro is een euro. Ook vermoed ik dat het vierbaans viaduct nogal strijdig is met de motie Fijnstof, van dezelfde datum.

Het woord “kaderstellend” vliegt je in de raadszaal links en rechts om de oren, maar om die gestelde kaders te controleren, laat staan te handhaven, dat is alleen maar lastig en verstorend voor de verhoudingen in de coalitie. De grootste oppositiepartij in de raad doet z’n mond ook niet open en huldigt het standpunt: pakken wat je pakken kan, beter één wegkruising in de hand dan tien op papier. Mijn bewondering voor bestuurders met een visie is grenzeloos.

Nadat de TvT (zomer 2008) had geholpen om in ieder geval een schijn van draagvlak te vestigen bood de Gemeente haar troetelkind nog een borrel aan in de Peerdestal en dat was het dan. Daarna: taal noch teken. Tot er plotseling in februari dit jaar bij de informatieavond voor de bewoners aan de Molenweg een vlag nodig was om de lading te dekken; toen was er opeens weer een uitnodiging voor de TvT.

En na het bericht dat het met de Traverse wel tot 2014 kan duren voordat de eerste schop de grond in gaat waarschuwt de fractieleider van de PvdA richting Provincie, dat de TvT geen speeltje is van de gemeente. Tjonge, goed dat hij dat het zegt; wat denkt hij van: een doekje voor het bloeden?

Hij waarschuwt ook dat elk jaar uitstel van het plan 2 miljoen euro extra kosten betekent. De Provincie houdt nu al vol dat het beschikbare budget voor de Traverse niet toereikend - maar wel maatgevend is. Zij stelt daarmee een driedubbeldikminvariant van de Traverse in het vooruitzicht.

Adriaan Dolk, Dieren