Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 18 maart 2009

Arnhemse "service"

Ik had nog iets liggen.

In Nederland zijn Friese namen verboden. Nederlanders die in Brussel hun pasgeboren kind willen aanmelden mogen dat laten inschrijven onder een naam die zij zelf wensen, dus ook met een Friese naam.

Wel zal de Brusselse dienst bevolking erop wijzen dat Friese namen door de Nederlandse regering verboden zijn en dat aangifte van hun kind bij het consulaat van Nederland onder zo’n naam problemen kan opleveren. Mogelijk dat de inschrijving niet doorgaat en het kind geen rechten kan doen gelden in Nederland.
(vrij naar “Arnhem toont door Marokko verboden Berbernamen als 'service'”in de Gelderlander van 7 maart 2009)

Onzin natuurlijk. Maar niet in Marokko. Daar zijn Berber-namen verboden. En in Nederland werken diverse gemeenten daar aan mee. Als Marokkaanse ouders hun pasgeboren kind komen aangeven komt de lijst met toegestane namen voor de dag. Dat gebeurt blijkbaar ook in Arnhem waar de VVD vragen heeft gesteld over deze kwestie.

Het Arnhemse college lijkt zich hier niks van aan te trekken want in haar antwoord geeft ze er geen blijk van hier een einde aan te willen maken.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb,zelf van van Marokkaanse afkomst,gaat hier heel anders mee om. Aboutaleb zei de Marokkaanse namenlijst te 'verbranden' als hij deze nog in het Rotterdamse stadhuis tegenkomt. Dat lijkt me een veel beter signaal.

Zou de burgemeester van Rheden daar ook zo over denken?

Lijkt me ’n mooie vraag voor een van Rhedense gemeenteraadsleden.