Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 30 maart 2009

Gazelle

Gazelle maakt handig gebruik van de omstandigheden. Voor Dieren is Gazelle verreweg de belangrijkste werkgever, Dat gegeven wordt nu gebruikt om de transactie waarbij in ruil voor het huidige Gazelle-terrein de gemeente een nieuwe fabriek voor Gazelle gaat (of gaat laten) bouwen. De risico’s van deze transactie komen voornamelijk bij de gemeente te liggen.

In de intentieovereenkomst staat dat "Gazelle de werkgelegenheid bij Gazelle voor een belangrijk deel in de gemeente Rheden wil behouden en Gazelle bereid is, mits bedrijfseconomisch verantwoord, haar huidige bedrijfsactiviteiten gedurende lange tijd (tenminste 10 jaren) in de Gemeente voort te zetten;"

Dat verplicht Gazelle verder tot niets. De fabriek is de afgelopen jaren enkele malen van eigenaar veranderd. Ik dacht abusievelijk dat Raleigh nog eigenaar van de fabriek was maar ik loop ernstig achter. Na Raleigh ging Gazelle over in handen van het Amerikaanse bedrijf Derby Cycles Corporation die het vervolgens weer overdeed aan de huidige eigenaar, investeringsmaatschappij Gilde.

Als Gilde besluit dat het “bedrijfseconomisch niet verantwoord is” om de fabriek open te houden dan worden de fabriekspoorten gewoon gesloten. Bedrijfseconomisch gezien een normaal besluit maar de gemeente heeft dan geen poot om op te staan. Wat denkt de gemeente dan eigenlijk te doen? Gaat de huurprijs dan naar beneden om het leven van de fabriek en daarmee de werkgelegenheid te rekken? Of blijft ze dan met een lege fabriek zitten?

Gazelle wil logischerwijs het maximale uit de transactie wil halen en kan nu rustig wachten op de poet die de gemeente voor het bedrijf gaat binnenhalen.
In de intentieovereenkomst staat letterlijk dat:
"Gazelle een maximale verkoopopbrengst van de Huidige Locatie wenst binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden van de Gemeente."

Wie gaat er nu bepalen wat de maximale opbrengst is? En hoe wordt dat dan gedaan?

En hoe staat dat dan met andere bedrijven in de gemeenten. Kunnen die nu ook bij de gemeente aankloppen om hun bedrijfsterrein voor een “zacht” prijsje aan de gemeente overdoen en tegelijk in ruil een mooi nieuw bedrijfspand betrekken. Zolang dat “bedrijfseconomisch verantwoord” is natuurlijk.

Nu is de gemeenteraad aan zet. Die mag morgen haar zegen uitspreken. Een andere uitkomst is er niet. Want dan zou Gazelle geschoffeerd zijn en zal het college moeten opstappen.

Het kan allemaal goed gaan maar de gemeente Rheden heeft al meer mislukte avonturen achter de rug die de belastingbetaler al veel geld hebben gekost. Ik hoop niet dat de Gazelle-transactie bij het rijtje Zwembad Beekhuizen, het Rhedens en “Hart van Dieren” aan gaat sluiten.