Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 5 april 2009

Websites Politieke Partijen 2009

Ik heb weer eens een rondje langs de websites van de Rhedense politiek partijen gemaakt. In mei 2008 kregen slechts drie van de zeven partij-websites een voldoende van mij. Inmiddels is er wat meer activiteit aan het politieke-partijen-web-front te bespeuren. Tijd om mijn waarderingslijstje aan te passen.

De CDA-site voerde vorig jaar het lijstje aan. Vooral door de actuele inhoud en de site heeft ook nu nog een flinke streep voor omdat er een link naar weblog Politiek Rheden op is geplaatst. Dat geldt nog allemaal maar er zijn ook enkele minpunten te noteren. Grootste irritatiepunt is de tijd die nodig is om de site te laden. Het duurt de laatste paar maanden een eeuwigheid voordat de CDA-site op mijn scherm verschijnt. Hallo CDA-webmaster! Als het laden van de CDA-pagina zo lang duurt dan gaan mensen afhaken hoor! Verder is actualiteit wel mooi maar de site fungeert te vaak als een kritiekloos doorgeefluik voor berichten uit andere media. Zonder enig commentaar op die berichten voegt het niet zoveel toe. Positief puntje is dat er de laatste tijd iets zorgvuldiger met bronvermelding wordt omgegaan. Maar goed, de linkjes op de CDA-website naar Politiek Rheden blijven een positief punt. De CDA-website krijgt van mij een 7.

De website van de VVD heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. Op landelijk niveau is er goed over de opzet van VVD-websites nagedacht en de lokale VVD profiteert daarvan. Goede zaak. De vernieuwde site oogt helder en ruim en de website wordt volop ingezet om de lokale VVD-boodschap uit te dragen. Vooral actuele lokale VVD-onderwerpen worden behandelt. Een minpunt is ook hier de initiĆ«le laadtijd. Het laden van de webpagina’s gaat wel iets sneller dan bij de CDA-website maar het duurt toch te lang. Het lijkt erop of de lokale site te weinig ruimte cq prioriteit krijgt op de landelijke webserver van de VVD. Maar het ziet er verder allemaal prima uit. De site wordt ingezet waarvoor ie bedoeld is: lokale partijpolitieke communicatie en nieuws. En daar gaat het tenslotte om. De VVD-website krijgt van mij een 8.

De website van de SP is in vergelijking met vorig jaar niet veel veranderd. Dat hoeft ook niet want die stond al op een redelijk hoog niveau. Geschikt voor de doelgroep. Hoewel er de laatste tijd wat vaker lokale onderwerpen op de site staan blijft de verwevenheid met de landelijke politiek mij irriteren. Dat leunen op de landelijke partij is te nadrukkelijk zichtbaar. Maar dat zal wel aan mijn onderbuikgevoelens liggen. Ik kan niet zo goed tegen de Calimero-mantra’s van de SP en het belegen aksie-gehalte van de gestaalde kaders. Een 7- voor de SP-website.

Op de PvdA-website is de laatste tijd ook enig leven te bespeuren. Hoewel! De laatste artikelen stammen van medio maart. Het lijken oprispingen. De PvdA probeert het wel maar het is niet structureel. Bestuursleden en raadsleden doen af en toe hun zegje en geven wat meer inhoud aan de site. Een 6- voor de PvdA-website.

De website van Gemeentebelangen doet ook weer enigszins mee. Zoals u weet ben ik geen vriend van een aantal van de GB-raadsleden maar de website wordt in ieder geval weer gevuld. Da’s al heel wat. Als de taalvaardigheid nou ook nog wordt bijgespijkerd dan wordt het misschien nog wat. De GB-site krijgt van mij ‘n 6.

De websites van de ChristenUnie en GroenLinks kunnen die partijen beter op zwart zetten. De website van de ChristenUnie opent met “Met deze website proberen wij u zo goed mogelijk te informeren over en te betrekken bij wat er op politiek gebied gebeurt in onze mooie gemeente Rheden, en in het bijzonder bij de ChristenUnie.” Dan gebeurt er echter maar weinig in ChristenUnie-land.
Het laatste nieuwsbericht stamt namelijk van november 2007. En dat geldt ook voor de website van GroenLinks. Een vernieuwde look, dat wel. Het laatste bericht is echter van 1 juni 2007. Dat bericht is nog ouder dan de Paarse Krokodil voor raadslid Janet Duursma waarover de oude website van de lokale GroenLinks-afdeling in november 2007 berichtte . Afvoeren die hap.

En ik vraag me af wanneer de Rhedense D66-afdeling van plan is actief te worden. Martijn Leisink maakt zich op provinciaal niveau sterk voor allerlei zaken in en rond Rheden (Hart van Dieren, Nimmer Dor, A12, A15) . Een ideale wegbereider maar de lokale D66-afdeling maakt er helaas geen gebruik van. Die blijft akelig stil. En dat geldt ook voor de website. Dat wordt niks zo! Jammer!

De websites met ’n voldoende krijgen van mij ’n linkje.