Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 10 april 2009

Goede Vrijdag

Valincidenten - 'n probleem bij Innoforte

Het rommelt al langer in de wereld van de gezondheidszorg. Dat geldt eigenlijk voor het hele scala aan typen zorg. Ziekenhuizen, instellingen voor gehandicapten en verpleeg- en verzorgingshuizen.

Bijna wekelijks kunnen we de onheilsberichten uit de media vernemen. Ook in onze regio is het regelmatig raak. De afgelopen jaren waren er problemen bij Insula Deï en (nog steeds) bij Attent wwz.

We kennen de dieperliggende oorzaak, de marktwerking die de zorg betaalbaar moet houden. De nadruk kwam daardoor te liggen op financiële sturing. Dat resulteerde in schaalvergroting, toenemende druk op verzorgend en verplegend personeel , depersonalisering van patienten en clienten en uiteindelijk verschraling van de zorg.

Het komt echter nog dichter bij. Uit informaties en documenten die ik onder ogen heb gehad blijkt dat er bij Innoforte forse zorginhoudelijke problemen zijn.

Vooral valpreventie is een probleem. Er zijn twee verpleeghuisartsen opgestapt. Mij is verteld dat deze artsen zich niet gehoord voelden binnen Innoforte. Zo zagen zij hun verzoek om meer middelen en uitbreiding van het aantal uren om o.a. de valrisico’s te verminderen niet gehonoreerd. Als Innoforte er niet in slaagt om op korte termijn nieuwe verpleegartsen aan te trekken dan kan zelfs de vergunning voor verpleegd wonen worden ingetrokken.

In onderstaande grafieken ziet u het aantal gemelde valincidenten per locatie in de jaren 2007 en 2008.

Het Lorentzhuis voert deze trieste lijst aan. In 2007 vond bijna de helft van het aantal valincidenten in het Lorentzhuis plaats. In 2008 was dat afgenomen tot een kleine 40% terwijl het totale aantal incidenten met ca. 15% toenam van 509 in 2007 tot 581 in 2008. De stijging kwam vooral voor rekening van Oosterwolde waar het aantal incidenten meer dan verdubbelde en de Biesdel waar een bijna-verdubbeling plaatsvond. Misschien hing de verandering in cijfers ook samen met de hernieuwde ingebruikname van Oosterwolde waardoor het aantal bewoners sterk toenam.

Klik op de afbeelding om te vergroten.


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Het blijft niet altijd bij lichte verwondingen maar soms heeft een val zeer ernstige, zelfs fatale, gevolgen. Onderstaand een analyse van de gemelde valincidenten in ’t Jagthuis in 2008. In 52 gevallen is de oorzaak onbekend. In de overige gevallen is de oorzaak niet helder. Er is dus totaal geen zicht op de oorzaak van deze ongelukken. Dat lijkt me juist een eerste voorwaarde om dit probleem aan te pakken. De analyse is om begrijpelijke redenen door mij geanonimiseerd.

Klik op de afbeelding om te vergroten.