Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 11 april 2009

Paaszaterdag


Joop Zijlstra spreekt in bij de provincie

Op 1 april sprak Ellecommer Joop Zijlstra onderstaande tekst uit voor de commissie Mobiliteit en Economische Zaken van het Gelders parlement.

Door: Joop Zijlstra

Wat ik u te zeggen heb over de gemeente Rheden is geen 1-aprilgrap.

De Gelderlander berichtte onlangs over de laatste Statenvergadering ‘Uw gedeputeerde wil het nieuwe verkeersplan in Dieren zelf uitvoeren en in procedure brengen. Er zal gelukkig ruimte zijn voor inspraak.’

De gemeente Rheden gaf geen inspraak. Desalniettemin ging de burgemeester naar de Kamer en zei dat de bevolking unaniem achter plan Traverse Dieren stond. Dat was niet waar. Liegen heet dat bij de mensen. Bestuurders vertellen wel eens meer wat, maar dit terzijde. Hier wil ik slechts aansluiten bij de krant dat er bij de statenleden zorg bestaat over de slechte verhouding tussen provincie en de gemeente.

Inwoners van de gemeente Rheden ervaren hun relatie met de gemeente ook als zorgelijk. Raakte dat in het plan Hart van Dieren op een toppunt, het speelt weer in de huidige verkeersplannen, bij allerlei andere gemeentelijke plannen en initiatieven. Het speelt In alle beleidssectoren. Hoe slordig gaat men niet om met het groen en de bomen. Dacht u dat wij een groene gemeente zijn? Vergeet het maar!Dacht u dat de gemeente zich houdt aan de wet en zelfs maar aan de eigen verordeningen? Dacht u dat de gemeente in goed contact staat met zijn inwoners? Vergeet het maar! Ik licht dat toe: twee elementen.

Samenspraken van de gemeente met groepen of groepjes burgers is een eenzijdige aangelegenheid. De bedoeling is niet mensen aan het woord laten en het beleid daarnaar richten. Neen, contact met burgers moet het reeds vastgelegde beleid staven en slechts bevestigen. Een punt of een komma kan heel misschien nog een andere plaats krijgen.

Deze verdeel en heersstrategie wordt in de kaart gespeeld door de groeiende onverschilligheid onder de mensen. Dat is overal zo. De hoogleraar Tops heeft daarover behartigenswaardige dingen gezegd.

Maar de gemeente neemt het niet ter harte. De mensen hebben liever niet van doen met het bestuur. Als men al met de gemeente aan tafel gaat dan geldt dat eigen beperkt belang, zoals de belangenbehartigers van de Tafel van Tien, tevreden met het bereiken van zijn deelbelang. Om dat deelbelang niet in gevaar te brengen uit men geen kritiek meer als die er al zou zijn. Gebrek aan tegenspel staaft de gemeente in het al vaststaande beleid; men gaat voorbij aan andere inwoners.

Ik ben een van de velen die niet tevreden zijn en ongerust. Ik ben een van de weinigen die daarover openlijk spreekt. Met u bijvoorbeeld. Vaak gaat het om niet geringe fouten van het gemeentebestuur. Wie ziet daarop toe? De gemeenteraad zeker niet. Vandaag verschijnt er een oproep in de Regiobode. De tekst is hier voorhanden en spreekt voor zich. De inwoners van Rheden worden opgeroepen om met elkaar te spreken over de situatie. U staat niet alleen in uw zorg over de relatie met de gemeente Rheden.

In de krant staat dat in de Staten een amendement aangenomen is waarin u erop aandringt dat er voor de zomer een akkoord is tussen de provincie en de gemeente Rheden over het verkeersplan te Dieren.In privé-aantekeningen van u heet het een bestuursovereenkomst.

Ik verzoek u verder te gaan dan dat amendement, veel verder.

De zorgen van de inwoners vragen, dat u met collega’s - statenleden - bij motie aandringt op uitvoering van de toezichthoudende taak van de provincie over de gemeente. Er gaat te veel fout. Het zou maar weinig moeite kosten kleine en grote feiten te noemen zelfs zonder kankeren. Het begrip kanker is overigens wel van toepassing. Alle onze zeven dorpen worden verkankerd door de wanrelatie met de gemeente. Ik roep u op een en ander te overwegen en het provinciaal bestuur uit te nodigen tot onderzoek, inventarisatie en tot broodnodig optreden.

Wellicht heeft de Commissaris van de Koningin daar eens tijd voor.